Jak zrobić rosół wołowy i rosół wołowo-drobiowy? Czas przygotowania i niezbędne warzywa
Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.
Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.
Rosół wołowy bardzo dobrze rozgrzewa. Im bardziej jest tłusty, tym dłużej trzyma ciepło. Podczas gotowania tworzy się w nim piana, którą trzeba usuwać.
Rosół wołowy – co warto wiedzieć o jego przygotowaniu?
- Rosół wołowy gotuje się nieco dłużej niż zupa z kury lub kaczki.
- Rosół z mięsa wołowego jest zwykle ciemniejszy niż rosół drobiowy. Można go jeszcze zintensyfikować, dodając cebulę opieczoną w piekarniku lub nad gazem. W cebulę wbija się też goździki. Kilka ich sztuk wystarczy, aby nadać zupie ciekawy smak.
- Najlepsze części mięsa na rosół wołowy to: łata wołowa, szponder, pręga wołowa, goleń lub mostek. Można też dodać do niego kości szpikowe, jednak sprawi to, że rosół będzie gotował się jeszcze dłużej.
- Dobrze, aby w mięsie przeznaczonym na rosół wołowy była kość i nieco tłuszczu. Nadadzą potrawie intensywniejszy smak.
- Zmniejszenie gazu bądź mocy płyty indukcyjnej zaraz po zagotowaniu się wywaru pozwoli uniknąć zmętnienia rosołu. Zupa powinna gotować się na niewielkim ogniu aż do miękkości mięsa.
Przepis na rosół wołowo-drobiowy
Rosół wołowo-drobiowy będzie nieco delikatniejszy w smaku niż rosół z samej wołowiny.
Składniki:
- 4 skrzydełka drobiowe,
- 1 kurze podudzie,
- 2 nóżki z kurczaka,
- opcjonalnie 20 dkg żołądków,
- 30 dkg mięsa wołowego,
- 2 pietruszki,
- 3 marchewki,
- połowa selera,
- 1 por,
- 3 liście kapusty włoskiej,
- 1 niewielka cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- świeży lubczyk lub natka pietruszki,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Z powyższych składników otrzymamy 6-8 porcji rosołu.
Czas przygotowania: 3-5 godzin
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i obierz ze skórki.
- Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół.
- Mięso umyj, a jeśli nie mieści się w garnku - pokrój.
- Cebulę obierz, przekrój i podsmaż na patelni. Możesz ją też opiec w piekarniku lub nad palnikiem gazowym.
- Warzywa oraz mięso włóż do garnka i dolej zimnej wody. Dorzuć łyżkę soli, ziele angielskie i liść laurowy.
- Wywar wstaw na gaz, a kiedy się zagotuje zdejmij pianę, czyli szumowiny z powierzchni rosołu.
- Rosół gotuj dotąd, aż mięso wołowe będzie miękkie. Może to trwać 1,5 godziny, a jeśli użyjesz bardziej żylastego mięsa, nawet 3 godziny.
Czysty rosół wołowy przygotowuje się oczywiście bez dodatku drobiu, z większą ilością (o około 50 dkg) mięsa wołowego.
Do gotowej zupy można dodać nieco natki pietruszki lub koperku.
Smacznego!
- Najsmaczniejszy rosół z kaczki to taki niezbyt tłusty. Wypróbuj przepis krok po kroku na rosół z kaczki. Sprawdź składniki i dodatki.
- Rosół to popularna i lubiana zupa. Poznaj przepis na rosół z kury.
- Rosół może być lekkostrawny. Oto przepis na rosół z indyka.