Reklama

Reklama

Orzeźwiające napoje pomagają nam wytrwać w upalne, letnie dni. Przepisy na napój daktylowy, cytrusowy i wieloowocowy to oryginalna, smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu alternatywa dla zwykłej wody, soków i gotowych, słodkich napojów.

Jeżeli w domowych napojach przeszkadzają nam pływające w wodzie cząsteczki owoców bądź liście mięty czy bazylii, możemy je odcedzić. Napój nie straci wówczas dotychczasowych walorów smakowych, a my będziemy mogli cieszyć się komfortem w trakcie picia.

Napój daktylowy - słodki i z błonnikiem

Daktyle zawierają w swoim składzie błonnik, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Dodając do domowego napoju odrobinę soku z daktyli, możemy przygotować słodką i zdrową lemoniadę.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Wodę przelewamy do blendera żyrafowego lub miksera.
  • Cytrynę myjemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok.
  • Sok cytrynowy przelewamy do wody.
  • Na koniec dodajemy dwie łyżki stu procentowego, ekologicznego syropu daktylowego.
  • Całość przykrywamy pokrywą i dokładnie mieszamy przez 1-2 minuty.

Napój jest gotowy do podania zaraz po przygotowaniu. Z czasem na dnie karafki może wytrącać się ciemniejsza warstwa, która jest naturalnym osadem z daktyli.

Napój cytrusowy - orzeźwiający i aromatyczny

Woda z dodatkiem ulubionych cytrusów: pomarańczy, mandarynek czy grejpfrutów jest orzeźwiająca i smaczna. Warto jednak wzbogacić ją ciekawym dodatkiem, np. w postaci świeżych liści bazylii, która będzie komponować się kolorystycznie w naczyniu i wydobędzie jeszcze większą słodycz z owoców. Dzięki bazylii, napój będzie słodszy, mimo braku dodatku cukru.

Składniki:

  • 1 duża pomarańcza,
  • 1 litr wody niegazowanej,
  • 3-4 listki bazylii.

Przygotowanie:

  • Owoce dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Niegazowaną wodę przelewamy do dzbanka i dodajemy przygotowane wcześniej cytrusy.
  • Liście bazylii myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do napoju pomarańczowego.
  • Całość odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.

Napój wieloowocowy z mrożonych owoców

Do przygotowania letniego napoju, możemy wykorzystać owoce mrożone. Proces zamrażania delikatnie narusza strukturę skórki owoców, dzięki czemu w połączeniu z wodą łatwiej puszczają sok.

Składniki:

  • 4 łyżki mrożonych owoców (np. jagód, borówek, malin, truskawek),
  • 1 litr wody niegazowanej.

Przygotowanie:

Reklama
  • Owoce przekładamy do karafki, dzbanka lub bidonu.
  • Całość zalewamy wodą niegazowaną.
  • Napój odstawiamy na 20-40 minut w chłodne miejsce.
Reklama
Reklama
Reklama