Daktylowy, cytrusowy i z mrożonych owoców - te zdrowe letnie napoje pomogą Wam przetrwać upały
Orzeźwiające napoje pomagają nam wytrwać w upalne, letnie dni. Przepisy na napój daktylowy, cytrusowy i wieloowocowy to oryginalna, smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu alternatywa dla zwykłej wody, soków i gotowych, słodkich napojów.
Orzeźwiające napoje pomagają nam wytrwać w upalne, letnie dni. Przepisy na napój daktylowy, cytrusowy i wieloowocowy to oryginalna, smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu alternatywa dla zwykłej wody, soków i gotowych, słodkich napojów.
Jeżeli w domowych napojach przeszkadzają nam pływające w wodzie cząsteczki owoców bądź liście mięty czy bazylii, możemy je odcedzić. Napój nie straci wówczas dotychczasowych walorów smakowych, a my będziemy mogli cieszyć się komfortem w trakcie picia.
Napój daktylowy - słodki i z błonnikiem
Daktyle zawierają w swoim składzie błonnik, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Dodając do domowego napoju odrobinę soku z daktyli, możemy przygotować słodką i zdrową lemoniadę.
Składniki:
- 2 łyżki syropu daktylowego,
- 1 litr wody niegazowanej,
- cytryna.
Przygotowanie:
- Wodę przelewamy do blendera żyrafowego lub miksera.
- Cytrynę myjemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok.
- Sok cytrynowy przelewamy do wody.
- Na koniec dodajemy dwie łyżki stu procentowego, ekologicznego syropu daktylowego.
- Całość przykrywamy pokrywą i dokładnie mieszamy przez 1-2 minuty.
Napój jest gotowy do podania zaraz po przygotowaniu. Z czasem na dnie karafki może wytrącać się ciemniejsza warstwa, która jest naturalnym osadem z daktyli.
Napój cytrusowy - orzeźwiający i aromatyczny
Woda z dodatkiem ulubionych cytrusów: pomarańczy, mandarynek czy grejpfrutów jest orzeźwiająca i smaczna. Warto jednak wzbogacić ją ciekawym dodatkiem, np. w postaci świeżych liści bazylii, która będzie komponować się kolorystycznie w naczyniu i wydobędzie jeszcze większą słodycz z owoców. Dzięki bazylii, napój będzie słodszy, mimo braku dodatku cukru.
Składniki:
- 1 duża pomarańcza,
- 1 litr wody niegazowanej,
- 3-4 listki bazylii.
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Niegazowaną wodę przelewamy do dzbanka i dodajemy przygotowane wcześniej cytrusy.
- Liście bazylii myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do napoju pomarańczowego.
- Całość odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Napój wieloowocowy z mrożonych owoców
Do przygotowania letniego napoju, możemy wykorzystać owoce mrożone. Proces zamrażania delikatnie narusza strukturę skórki owoców, dzięki czemu w połączeniu z wodą łatwiej puszczają sok.
Składniki:
- 4 łyżki mrożonych owoców (np. jagód, borówek, malin, truskawek),
- 1 litr wody niegazowanej.
Przygotowanie:
- Owoce przekładamy do karafki, dzbanka lub bidonu.
- Całość zalewamy wodą niegazowaną.
- Napój odstawiamy na 20-40 minut w chłodne miejsce.