Zdrowe desery bez cukru - przepis na praliny, ciasto z fasoli i rustykalną tartę
Zdrowe desery bez cukru - przepis na praliny, ciasto z fasoli i rustykalną tartę
Cukier jest bardzo uzależniający i sprawia, że mamy nieodpartą ochotę na słodycze. Sklepowe słodkości są bardzo szkodliwe i nie powinno się ich jeść zbyt często. Jak jednak oprzeć się pokusie? Postaw na pyszne i zdrowe słodycze bez cukru. Przygotowaliśmy dla Was 3 bardzo proste przepisy na desery bez cukru.
Dlaczego cukier jest niezdrowy?
Ogólnie dostępny biały cukier rafinowany jest pozbawiony jakichkolwiek składników odżywczych. To tylko puste kalorie - jesteśmy najedzeni bardzo krótko, a potem jeszcze bardziej głodni. Cukier jest jednym z głównych powodów nadwagi i otyłości. Dodatkowo podrażnia żołądek, błonę śluzową jelit i zakwasza organizm. Powoduje licznie problemy z układem trawiennym i nerwowym. Jest najczęstszą przyczyną próchnicy. A najgorsze jest to, że uzależnia mocniej niż używki.
Zdrowe desery bez cukru - proste przepisy
Przepis na wegańskie praliny bez cukru
Składniki:
- 100 g daktyli
- 100 g wiórek kokosowych
- 10 orzechów laskowych
- gorzkie kakao
- opcjonalnie: sok z połowy pomarańczy
Daktyle namaczamy w wodzie min. 2 godziny. Orzechy wkładamy do czystej ściereczki i miażdżymy tłuczkiem. Daktyle, wiórki, orzechy i sok z pomarańczy miksujemy. Formujemy małe kulki i obtaczamy je w kakao lub wiórkach.
Przepis na ciasto czekoladowe z fasoli
Składniki:
- puszka czerwonej lub czarnej fasoli
- 2 małe banany
- 4 łyżki surowego kakao
- 4 łyżki miodu
- 50 ml oleju
- łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- opcjonalnie: orzechy laskowe lub ziemne
Fasolę opłukać i zblendować. Banany rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć łyżką lub mikserem. Ciasto piec przez 40-50 minut w 180 stopniach. Posypać kakao lub czekoladą.
Przepis na tartę rustykalną z owocami
Składniki:
- ciasto kruche
- 500 g sezonowych owoców: śliwek, wiśni, czereśni, jabłek, gruszek, rabarbar
- opcjonalnie: cynamon, miód, tymianek
Przygotować ciasto kruche z tego przepisu (tarta z truskawkami). Zamiast cukru dodaj 4 łyżki miodu. Po wyjęciu ciasta z lodówki połóż je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Rozwałkuj na okrąg. W środku rozłóż pokrojone owoce, zostawiając 5 cm wolnego brzegu. Owoce posyp przyprawami i polej miodem według uznania. Zagnij brzegi tarty do środka. Piec w 190 stopniach 30-40 minut, do zarumienienia brzegów.