Prosty przepis na zapiekankę z brukselką
Prosty przepis na zapiekankę z brukselką
Zapiekanka ziemniaczana z brukselką to pożywne i sycące danie. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Aby była jeszcze bardziej treściwa, można do niej dodać nieco boczku. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na zapiekankę brukselkową.
Jeśli lubisz smak brukselki, koniecznie skosztuj zupy brukselkowej lub klasycznej brukselki z zasmażaną bułką tartą.
Brukselka - składniki odżywcze
Brukselka to źródła niezwykle cennego sulforafanu, który ma silnie działanie antynowotworowe. W brukselce znajduje się również wiele innych składników odżywczych i witamin, takich jak:
- witamina C,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- miedź,
- mangan.
Dodatkowo brukselka jest warzywem niskokalorycznym, więc świetnie sprawdzi się u osób na diecie odchudzającej. Z drugiej strony zawiera wiele błonnika pokarmowego, dzięki czemu będziemy po niej syci przez dłuższy czas.
Przepis na zapiekankę z brukselką
Składniki na zapiekankę brukselkową (4 porcje)
- 500 g ziemniaków
- 500 g brukselki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- 100 g sera żółtego - parmezan, cheddar lub emmentaler
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy: tymianek, sól i pieprz, gałka muszkatołowa
- opcjonalnie: 100 g boczku wędzonego
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z brukselką?
- Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
- Ziemniaki obrać i ugotować niemal do miękkości - powinny być lekko twarde w środku.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać sprasowany czosnek. Następnie podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, jeśli używamy.
- Brukselkę przekroić na ćwiartki lub połówki - zależnie od wielkości. Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z ziemniakami pokrojonymi w plastry. Na wierch wyłożyć cebulkę z boczkiem.
- Jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić. Zalać ziemniaczki z brukselką i cebulą.
- Posypać ulubionym serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.