Reklama

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to szybki sposób na pyszne i pożywne danie. Często nie mamy czasu, żeby przygotować smaczny obiad, dlatego zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym to doskonałe rozwiązanie, ponieważ jej przygotowanie zajmuje średnio 35 minut. Amatorów zapiekanek z makaronem jest wielu, przepadają za nimi również dzieci.

Reklama

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego lub średniej wielkości foremki do pieczenia.

Składniki:

  • 1 opakowanie (500 g) makaronu rurki lub świderki lub kokardki – może być makaron ugotowany, który został z poprzedniego dnia,
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego,
  • 3 małe lub 2 duże cebule,
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 2 ząbki świeżego,
  • serek topiony pieczarkowy duży (100 g),
  • 200 g sera żółtego w kawałku np. edamski,
  • sól, pieprz,
  • przyprawy – wedle uznania – zioła prowansalskie, kolendra, oregano, biały pieprz, cząber, chili, curry, świeża natka pietruszki,
  • olej lub 2 łyżki masła do smażenia i wysmarowania naczynia.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj na półtwardo (al dente) w osolonej wodzie. Odcedź i przepłucz zimną wodą.

2. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni.

3. Obierz cebule, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju (z dodatkiem masła – opcjonalnie), dodaj przyprawy, sól, czosnek i serek topiony. Wszytko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę.

4. Ser żółty zetrzyj na tarce i podziel na dwie części – jedna będzie w środku zapiekanki a druga na wierzchu.

5. Dodaj mięso do cebuli i serka, dokładnie wymieszaj lekko podgrzewając nie dłużej niż 3 minuty.

6. Naczynie wysmaruj tłuszczem.

7. Wymieszaj wszystkie składniki oraz ser żółty z makaronem.

Przełóż do naczynia i zapiekaj w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie posyp startym serem i ziołami i piecz do momentu rozpuszczenia sera (około 3-5 minut) w 200 stopniach.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama