Szybka zapiekanka z makaronem i mięsem drobiowym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to szybki sposób na pyszne i pożywne danie. Często nie mamy czasu, żeby przygotować smaczny obiad, dlatego zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym to doskonałe rozwiązanie, ponieważ jej przygotowanie zajmuje średnio 35 minut. Amatorów zapiekanek z makaronem jest wielu, przepadają za nimi również dzieci.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to szybki sposób na pyszne i pożywne danie. Często nie mamy czasu, żeby przygotować smaczny obiad, dlatego zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym to doskonałe rozwiązanie, ponieważ jej przygotowanie zajmuje średnio 35 minut. Amatorów zapiekanek z makaronem jest wielu, przepadają za nimi również dzieci.
Potrzebujesz:
- naczynia żaroodpornego lub średniej wielkości foremki do pieczenia.
Składniki:
- 1 opakowanie (500 g) makaronu rurki lub świderki lub kokardki – może być makaron ugotowany, który został z poprzedniego dnia,
- 500 g drobiowego mięsa mielonego,
- 3 małe lub 2 duże cebule,
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 2 ząbki świeżego,
- serek topiony pieczarkowy duży (100 g),
- 200 g sera żółtego w kawałku np. edamski,
- sól, pieprz,
- przyprawy – wedle uznania – zioła prowansalskie, kolendra, oregano, biały pieprz, cząber, chili, curry, świeża natka pietruszki,
- olej lub 2 łyżki masła do smażenia i wysmarowania naczynia.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj na półtwardo (al dente) w osolonej wodzie. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
2. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni.
3. Obierz cebule, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju (z dodatkiem masła – opcjonalnie), dodaj przyprawy, sól, czosnek i serek topiony. Wszytko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę.
4. Ser żółty zetrzyj na tarce i podziel na dwie części – jedna będzie w środku zapiekanki a druga na wierzchu.
5. Dodaj mięso do cebuli i serka, dokładnie wymieszaj lekko podgrzewając nie dłużej niż 3 minuty.
6. Naczynie wysmaruj tłuszczem.
7. Wymieszaj wszystkie składniki oraz ser żółty z makaronem.
Przełóż do naczynia i zapiekaj w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie posyp startym serem i ziołami i piecz do momentu rozpuszczenia sera (około 3-5 minut) w 200 stopniach.
Smacznego!
- Pierś z gęsi zaskoczy twoich domowników i gości. Zobacz nasz przepis na soczyste danie i dowiedz się, jak upiec gęś.
- Zobacz też ten przepis na obiad z gęsiną – pieczona gęś z ziemniakami.
- Najlepszy gatunek gęsiny to gęś owsiana. Wypróbuj przepis na gęś owsianą z jabłkami, żurawina i cydrem.