zielone pomidory
©zigzagmtart/Fotolia
Styl życia

Letnie przetwory: przepisy na paprykę w zalewie faszerowaną fetą i lekko kwaskowaty dżem z zielonych pomidorów

Słoiki z przetworami możesz trzymać w spiżarni nawet 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu maksymalnie 10 dni.

Słoiki z przetworami możesz trzymać w spiżarni nawet 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu maksymalnie 10 dni.

 

Przygotowując latem przetwory zawsze dokładnie zalewaj warzywa i owoce olejem bądź dobrą oliwą.

Kasia gotuje z Polki.pl - Muffinki wielkanocne

Przepis na ziołową paprykę z czosnkiem w oleju faszerowaną serem feta

Faszerowana serem papryka jest najlepsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Po otwarciu słoika możesz przechowywać go w lodówce nawet ponad tydzień. Białawy osad z serka nie jest niczym niepokojącym.

 

Rada: czosnkowo-ziołowy olej ze słoika po papryczkach możesz wykorzystać do sałatek, skrapiania gotowanych na parze warzyw lub przygotowania kolejnych porcji marynowanej papryki.

 

Składniki (na 10 porcji – litrowy słoik):

  • 1 kilogram słodkich i niewielkich papryczek chili bądź okrągłych papryczek czereśniowych,
  • 1 opakowanie sera feta light (około 200 gramów),
  • 200 gramów półtłustego białego twarogu,
  • 5 ząbków obranego czosnku pokrojonego w plasterki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • pół litra oleju.

 

Czas wykonania: 30 minut (bez czasu odstawienia)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Usuń z papryk ogonki z gniazdami nasiennymi i dokładnie je umyj.
  • Wypłucz resztki pestek pod bieżącą wodą.
  • Gotuj papryczki we wrzącej wodzie 7 minut, wystudź je i osusz.
  • Wymieszaj dokładnie w miseczce sery, tymianek, sól i pieprz.
  • Nafaszeruj ostrożnie łyżeczką papryczki masą serową, upychając ją szczelnie.
  • Mocno podgrzej olej i zdejmij go z palnika tuż przed wrzeniem.
  • Ułóż papryczki koło siebie w słoiku, układając pomiędzy nimi plasterki czosnku i posypując oregano.
  • Zalej zawartość słoika gorącym olejem, zakręć go i umieść w chłodnym miejscu.
  • Gdy słoik ostygnie, umieść go w lodówce na 3 dni.
  • Papryczki podawaj z bagietką z masełkiem czosnkowym, jako dodatek do śniadania czy obiadu albo przekąskę.

Smacznego!

Przepis na uniwersalny kwaskowaty dżem z zielonych pomidorów

Oryginalne przetwory z zielonych pomidorów są świetne w połączeniu z zapiekanymi kanapkami z ciągnącą się mozzarellą, razowymi naleśnikami bądź deską zimnych mięs czy serów.

 

Składniki (na 3 nieduże słoiczki):

  • 1 kilogram dojrzałych zielonych pomidorów,
  • pół kilograma brązowego cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna.

 

Czas wykonania: około 2 godzin (bez czasu odstawienia)

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj na bardzo drobno pomidory blenderem.
  • Zetrzyj skórkę ze sparzonych i osuszonych pomarańczy i cytryny i wyciśnij z nich sok.
  • Przełóż masę pomidorową, skórki i sok z owoców do głębokiego garnka z grubym dnem.
  • Gotuj 30 minut, dosyp cukier i smaż przez co najmniej godzinę na niewielkim ogniu, często mieszając, do odparowania wody.
  • Przelej gorący dżem do wyparzonych słoiczków (nie zapomnij wyparzyć zakrętek) i zakręć je mocno.
  • Odwrócone do góry dnem słoiki studź pod przykryciem.
  • Przed otwarciem możesz je przechowywać w spiżarni bądź lodówce nawet do pół roku.

Smacznego!

 

ser feta z oliwkami
© bit24/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem
Przetwory z serem feta i dojrzałymi, marynowanymi w oleju lub oliwie warzywami to pyszna przekąska także zimą. Słoiki można z powodzeniem przechowywać w spiżarni nawet przez 6 miesięcy. Po otwarciu warto przechowywać je w lodówce.

Przetwory z serem feta i dojrzałymi, marynowanymi w oleju lub oliwie warzywami to pyszna przekąska także zimą. Słoiki można z powodzeniem przechowywać w spiżarni nawet przez 6 miesięcy. Po otwarciu warto przechowywać je w lodówce.   Przygotowując marynowany ser feta w słoiku upewnij się, że cała jego zawartość jest przykryta olejem lub dobrą oliwą. Znacznie przedłuży to trwałość sera marynowanego z papryką i czosnkiem. Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem w oleju Papryka z fetą wewnątrz jest najlepsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Po otwarciu słoika przechowuj go w lodówce do 10 dni. Osad, który wytwarza się z fety nie powinien niepokoić.   Rada: olej ze słoika po serze i papryce można wykorzystać do sałatek, skrapiania warzyw lub przygotowania kolejnych porcji marynowanego ziołowego sera i papryki.   Składniki (na około 10 porcji – duży, jednolitrowy słoik): 1 opakowanie sera feta (około 200 gramów), 200 gramów półtłustego lub tłustego białego twarogu, 1 kilogram słodkich papryczek chili lub okrągłych papryczek czereśniowych, pół litra dobrego oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego, 4 ząbki obranego czosnku pokrojonego w plasterki, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku, szczypta soli (kupiony ser albo twaróg może być bardzo słony), pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (może być cytrynowy bądź ziołowy) .   Czas wykonania: 30 minut (bez czasu odstawienia słoika) Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Ze wszystkich papryk usuń ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i dokładnie je umyj. Wypłucz resztki pestek z papryczek pod bieżącą wodą. Gotuj papryki we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez...

Słoiki z przetworami z papryki.
©aneta_gu/fotolia
Styl życia
Przetwory z ostrą papryką chili: konfitura, papryczki z olejem, marynowane papryczki i buraki z papryczkami
Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.

Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.   Przy przyrządzaniu przetworów z papryczką chili koniecznie należy używać rękawiczek . Przydadzą się przy krojeniu papryk i usuwaniu z nich nasion . Dzięki nim unikniesz np. zatarcia oka lub pieczenia skóry rąk. Konfitura z ostrych papryczek chili Składniki (na 5 niedużych słoików): 1 kg papryczek chili, 75 dag cukru, sok z 1 cytryny.   Czas przygotowania: około 20-30 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Oczyść papryczki, usuń z nich gniazda nasienne i drobno pokrój. Posyp warzywa cukrem i wymieszaj. Zostaw paprykę na jakiś czas, aby puściła sok. Możesz ją pozostawić nawet na całą noc. Doprowadź papryczki z cukrem do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij je, jednak tak, by kawałki chili były widoczne. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez 5 minut. Jeszcze gorące papryczki włóż do małych słoiczków (które zostały wcześniej umyte i wyparzone) i postaw do góry dnem. Zostaw je do ostygnięcia. Marynowana papryczka chili Składniki: 1 kg papryczek chili, 1 ¼ szklanki octu, 1,2 l wody, 1,5 łyżki soli, 2 ½ łyżki cukru, 4-5 listków laurowych, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżka oliwy do każdego słoika, 2 ząbki czosnku do każdego słoika.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj papryczki i wytnij z nich gniazda nasienne oraz usuń pestki. Przygotuj zalewę z wody,...

Jeżyny przygotowane do zrobienia domowych przetworów.
©Maksim Pasko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot
Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.   100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C , co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.   Masz ochotę na wyjątkowe w smaku przetwory z jeżyn? Wykorzystaj dostępny kod rabatowy Frisco .   Konfitura z jeżyn   Składniki: 3 kg jeżyn , 2 szklanki cukru, 2 szklanki wody.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda. Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił. Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu. Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem. Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu. Pozostaw konfiturę do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików.   Nalewka z jeżyn   Składniki: 1 kg jeżyn, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu, 75 dkg cukru.   Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda. Wsyp owoce do dużego słoja. Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni. Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni....

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik