Letnie przetwory: przepisy na paprykę w zalewie faszerowaną fetą i lekko kwaskowaty dżem z zielonych pomidorów
Słoiki z przetworami możesz trzymać w spiżarni nawet 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu maksymalnie 10 dni.
Słoiki z przetworami możesz trzymać w spiżarni nawet 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu maksymalnie 10 dni.
Przygotowując latem przetwory zawsze dokładnie zalewaj warzywa i owoce olejem bądź dobrą oliwą.
Przepis na ziołową paprykę z czosnkiem w oleju faszerowaną serem feta
Faszerowana serem papryka jest najlepsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Po otwarciu słoika możesz przechowywać go w lodówce nawet ponad tydzień. Białawy osad z serka nie jest niczym niepokojącym.
Rada: czosnkowo-ziołowy olej ze słoika po papryczkach możesz wykorzystać do sałatek, skrapiania gotowanych na parze warzyw lub przygotowania kolejnych porcji marynowanej papryki.
Składniki (na 10 porcji – litrowy słoik):
- 1 kilogram słodkich i niewielkich papryczek chili bądź okrągłych papryczek czereśniowych,
- 1 opakowanie sera feta light (około 200 gramów),
- 200 gramów półtłustego białego twarogu,
- 5 ząbków obranego czosnku pokrojonego w plasterki,
- 1 łyżeczka oregano,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- pół litra oleju.
Czas wykonania: 30 minut (bez czasu odstawienia)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Usuń z papryk ogonki z gniazdami nasiennymi i dokładnie je umyj.
- Wypłucz resztki pestek pod bieżącą wodą.
- Gotuj papryczki we wrzącej wodzie 7 minut, wystudź je i osusz.
- Wymieszaj dokładnie w miseczce sery, tymianek, sól i pieprz.
- Nafaszeruj ostrożnie łyżeczką papryczki masą serową, upychając ją szczelnie.
- Mocno podgrzej olej i zdejmij go z palnika tuż przed wrzeniem.
- Ułóż papryczki koło siebie w słoiku, układając pomiędzy nimi plasterki czosnku i posypując oregano.
- Zalej zawartość słoika gorącym olejem, zakręć go i umieść w chłodnym miejscu.
- Gdy słoik ostygnie, umieść go w lodówce na 3 dni.
- Papryczki podawaj z bagietką z masełkiem czosnkowym, jako dodatek do śniadania czy obiadu albo przekąskę.
Smacznego!
Przepis na uniwersalny kwaskowaty dżem z zielonych pomidorów
Oryginalne przetwory z zielonych pomidorów są świetne w połączeniu z zapiekanymi kanapkami z ciągnącą się mozzarellą, razowymi naleśnikami bądź deską zimnych mięs czy serów.
Składniki (na 3 nieduże słoiczki):
- 1 kilogram dojrzałych zielonych pomidorów,
- pół kilograma brązowego cukru,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna.
Czas wykonania: około 2 godzin (bez czasu odstawienia)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj na bardzo drobno pomidory blenderem.
- Zetrzyj skórkę ze sparzonych i osuszonych pomarańczy i cytryny i wyciśnij z nich sok.
- Przełóż masę pomidorową, skórki i sok z owoców do głębokiego garnka z grubym dnem.
- Gotuj 30 minut, dosyp cukier i smaż przez co najmniej godzinę na niewielkim ogniu, często mieszając, do odparowania wody.
- Przelej gorący dżem do wyparzonych słoiczków (nie zapomnij wyparzyć zakrętek) i zakręć je mocno.
- Odwrócone do góry dnem słoiki studź pod przykryciem.
- Przed otwarciem możesz je przechowywać w spiżarni bądź lodówce nawet do pół roku.
Smacznego!
- Szukasz ciekawych przepisów? Polecamy przetwory z dzikiej róży - sok z płatków.
- Lubisz domowe konfitury? Wypróbuj 6 pomysłów na przetwory z moreli.
- Kiszonki regulują układ trawienny. Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszone warzywa.