Winogrona opóźniają starzenie się organizmu, uodparniają na infekcje
Winogrona to owoce, które zawierają wiele składników odżywczych. Działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Zaleca się spożywanie winogron kobietom w ciąży.
Winogrona to owoce, które zawierają wiele składników odżywczych. Działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Zaleca się spożywanie winogron kobietom w ciąży.
Winogrona – pochodzenie i wygląd
Winogrona są owocami wywodzącymi się z klimatu umiarkowanego i tropikalnego. Pędy rośliny osiągają około 3 metrów wysokości. Owocostany winorośli mają po kilkanaście owoców, które zazwyczaj posiadają okrągły kształt i przybierają barwę od zielonej, fioletowej, po ciemnoczerwoną i czarną. Winorośl kwitnie od maja do czerwca, a owocuje w sierpniu i we wrześniu.
Winogrona – właściwości
Owoce winogron posiadają duże ilości potasu, fosforu, wapnia, magnezu i chloru. Wpływają pozytywnie na serce i układ krwionośny, dzięki obecności polifenoli. Oprócz tego polifenole pomagają zwalczyć wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia organizmu i powstawania nowotworów. Ponadto winogrona działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Dzięki zawartości potasu owoce działają też moczopędnie. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn i zapobiegają osadzaniu się tłuszczy w naczyniach krwionośnych. Oprócz tego spożywanie 1 kg winogron tygodniowo przeciwdziała otyłości, a jesienią uodparnia organizm na wszelkiego rodzaju infekcje.
Winogrona – zalecenia i przeciwwskazania
Winogrona powinny jeść kobiety w ciąży, dzieci, osoby pracujące fizycznie i uprawiające sport. Spożywanie owocu zaleca się także osobom mającym zaparcia, gdyż winogrona poprawiają pracę jelit. Nie powinny owocu jeść osoby z nadwagą i cukrzycą ze względu na dużą zawartość cukrów.
- Chętnie przygotowujesz domowe przetwory? Polecamy konfiturę z dzikiej róży.
- Czy wiesz, że błonnik wspomaga pracę metabolizmu? Sprawdź, jakie produkty są bogate w błonnik i co ma najwięcej błonnika.
- W kuchni chętnie eksperymentujesz? Oto przepisy z soczystych śliwek.