Jak jeść topinambur, czyli słonecznik bulwiasty?
Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, ma właściwości odchudzające i prebiotyczne. Zapobiega też chorobom układu krążenia i działa przeciwcukrzycowo. Surowy topinambur można dodawać do surówek i kanapek, pieczony do sałatek i zapiekanek.
Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, ma właściwości odchudzające i prebiotyczne. Zapobiega też chorobom układu krążenia i działa przeciwcukrzycowo. Surowy topinambur można dodawać do surówek i kanapek, pieczony do sałatek i zapiekanek.
Właściwości topinamburu
Bulwa topinamburu zawiera wapń, żelazo, krzem, potas, fosfor, cynk, a także witaminę C i B1. Jednak przede wszystkim znajduje się w nich duża ilość inuliny. Inulina to rozpuszczalny błonnik, który obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Dzięki temu zapobiega cukrzycy, miażdżycy i chorobom serca. Inulina działa ponadto jak probiotyk, pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit, co sprawia, że łatwiej wydane są zbędne produkty przemiany materii, szkodliwe bakterie i grzyby nie rozwijają się, a organizm staje się bardziej odporny na choroby. Spożywanie produktów zawierających inulinę szybciej daje uczucie sytości, dzięki temu wspomaga odchudzanie.
Surówka z topinamburu i marchwi
Z topinamburu można przyrządzić pyszną i zdrową surówkę, która podana do obiadu sprawi, że szybciej poczujemy się syci, a więc mniej zjemy.
Składniki:
- 250 g topinamburu,
- 250 g marchewki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu winnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Zetrzyj na tarce obrany topinambur i marchew. Dodaj koperek. Polej je olejem lub oliwą, dodaj sok z cytryny albo ocet. Wymieszaj, a następnie przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj jeszcze raz. Sałatka jest gotowa.
Zapiekanka z tuńczykiem i topinamburem
Topinambur można też jeść jako danie główne, na przykład w zapiekance.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 150 g topinamburu,
- 3 ziemniaki,
- 30 g sera gorgonzola,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki i topinambur i pokrój je na cienkie plasterki. Rozdrobnioną gorgonzolę zmieszaj z jogurtem i przypraw pieprzem i solą. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i ułóż pierwszą warstwę z ziemniaków. Na ziemniaki połóż tuńczyka, na niego znowu ziemniaki, a na samą górę warstwę topinamburu. Polej całość serem zmieszanym z jogurtem i posyp pokrojoną pietruszką. Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Mango pozytywnie wpływa na układ trawienny i odpornościowy. Zobacz, właściwości odżywcze i sposób jedzenia mango.
- Jeśli pomarańcza jest dla ciebie za słodka, a grejpfrut zbyt gorzki, to pomelo będzie idealne. Poznaj, właściwości pomelo i jak jeść pomelo.
- Kaki to owoc nazywany też hebanem, smakiem przypomina brzoskwinię. Zobacz, jak jeść kaki.