Reklama

Zupa z rukoli może zaskoczyć niejednego gościa, warto ją przyrządzić. Będzie lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze.

Reklama

Rukola - pochodzenie

Rukola (inaczej rukiew siewna) pomimo tego iż wyglądem przypomina sałatę nie należy do rodziny warzyw liściastych. Bliżej jej do roślin z rodziny kapustowatych takich jak np. jarmuż. Jest warzywem o śródziemnomorskim pochodzeniu, o charakterystycznych liściach w kształcie miecza. Rukola w smaku jest nieco gorzkawa i ma orzechowy aromat.

Skład rukoli

  • wysoka zawartość wit. K, A, C oraz witaminy z grupy B;
  • foliany (kwas foliowy), karotenoidy (luteina i zeaksantyna);
  • minerały: wapń, potas, magnez, mangan i żelazo;
  • niska kaloryczność – 100 g = 25 kcal.

Właściwości zdrowotne rukoli

  • dzięki zawartości glukozynolanów ma działanie antynowotworowe;
  • wzmacnia układ immunologiczny i odpornościowy;
  • wzmacnia układ kostno-stawowy oraz krwionośny;
  • działa antywirusowo i antybakteryjnie;
  • zwalcza wolne rodniki;
  • detoksykuje, czyli odtruwa organizm;
  • zapobiega anemii i łagodzi zakażenia;
  • jest lekkostrawna i niskokaloryczna, co jest szczególnie istotne dla osób dbających o linię;
  • przez niektórych uznawana za afrodyzjak.

Zupa z rukoli

Rukolę zazwyczaj dodaje się do sałatek, ale świetnie sprawdzi się jako składnik zup.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • szklanka bulionu drobiowego i wody,
  • rukola,
  • ziemniaki (4 szt.) ,
  • pęczek włoszczyzny,
  • śmietana,
  • czosnek (2 ząbki),
  • sos sojowy,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz,
  • orzechy nerkowca i parmezan do dekoracji.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę umyj, do garnka wlej szklankę bulionu, szklankę wody i dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Całość gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną. W między czasie w oddzielnym garnku ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedź warzywa z wywaru, dodaj do bulionu ugotowane ziemniaki, rukolę i zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Zapraw śmietaną i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawaj z orzechami nerkowca i parmezanem oraz pieczywem czosnkowym.

Możesz zamiast ziemniaków użyć kalafiora, brokułu, brukselki. Rukola świetnie smakuje z czosnkiem i tymiankiem.

Smacznego!


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama