Rukola nie tylko w sałatce. Przepis na zupę z rukoli
Zupa z rukoli może zaskoczyć niejednego gościa, warto ją przyrządzić. Będzie lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze.
Zupa z rukoli może zaskoczyć niejednego gościa, warto ją przyrządzić. Będzie lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze.
Rukola - pochodzenie
Rukola (inaczej rukiew siewna) pomimo tego iż wyglądem przypomina sałatę nie należy do rodziny warzyw liściastych. Bliżej jej do roślin z rodziny kapustowatych takich jak np. jarmuż. Jest warzywem o śródziemnomorskim pochodzeniu, o charakterystycznych liściach w kształcie miecza. Rukola w smaku jest nieco gorzkawa i ma orzechowy aromat.
Skład rukoli
- wysoka zawartość wit. K, A, C oraz witaminy z grupy B;
- foliany (kwas foliowy), karotenoidy (luteina i zeaksantyna);
- minerały: wapń, potas, magnez, mangan i żelazo;
- niska kaloryczność – 100 g = 25 kcal.
Właściwości zdrowotne rukoli
- dzięki zawartości glukozynolanów ma działanie antynowotworowe;
- wzmacnia układ immunologiczny i odpornościowy;
- wzmacnia układ kostno-stawowy oraz krwionośny;
- działa antywirusowo i antybakteryjnie;
- zwalcza wolne rodniki;
- detoksykuje, czyli odtruwa organizm;
- zapobiega anemii i łagodzi zakażenia;
- jest lekkostrawna i niskokaloryczna, co jest szczególnie istotne dla osób dbających o linię;
- przez niektórych uznawana za afrodyzjak.
Zupa z rukoli
Rukolę zazwyczaj dodaje się do sałatek, ale świetnie sprawdzi się jako składnik zup.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- szklanka bulionu drobiowego i wody,
- rukola,
- ziemniaki (4 szt.) ,
- pęczek włoszczyzny,
- śmietana,
- czosnek (2 ząbki),
- sos sojowy,
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz,
- orzechy nerkowca i parmezan do dekoracji.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyj, do garnka wlej szklankę bulionu, szklankę wody i dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Całość gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną. W między czasie w oddzielnym garnku ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedź warzywa z wywaru, dodaj do bulionu ugotowane ziemniaki, rukolę i zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Zapraw śmietaną i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawaj z orzechami nerkowca i parmezanem oraz pieczywem czosnkowym.
Możesz zamiast ziemniaków użyć kalafiora, brokułu, brukselki. Rukola świetnie smakuje z czosnkiem i tymiankiem.
Smacznego!
- Lubisz desery? Sprawdź prosty przepis na Crème brûlée.
- Spróbuj czegoś niebanalnego. Zobacz przepis na ciasto daktylowe.
- Zaskoczyli cię niespodziewani goście? Sprawdź najprostszy przepis na muffinki – szybkie i łatwe ciastka.