Korzennik lekarski – poznaj lecznicze właściwości ziela angielskiego
Ziele angielskie jest przyprawą popularną i chętnie stosowaną z uwagi na charakterystyczny, korzenny aromat. Oprócz tego, że ziele angielskie doskonale sprawdza się w: marynatach, grzanym winie, daniach rybnych czy galaretach, ma też właściwości lecznicze.
Ziele angielskie jest przyprawą popularną i chętnie stosowaną z uwagi na charakterystyczny, korzenny aromat. Oprócz tego, że ziele angielskie doskonale sprawdza się w: marynatach, grzanym winie, daniach rybnych czy galaretach, ma też właściwości lecznicze.
Ziele angielskie można stosować na dolegliwości takie jak: wymioty, zaparcia, bóle gardła, zmiany skórne czy niestrawność.
Ziele angielskie: właściwości lecznicze
Ziele angielskie inaczej nazywane jest korzennikiem lekarskim, pieprzem goździkowym, pieprzem pachnącym lub pieprzem angielskim. Stosowana jest również nazwa piment ponieważ są to niedojrzałe, suszone owoce drzewa pimentowego - Pimenta dolicia.
Właśnie w owocach pimentu znajduje się najwięcej substancji odżywczych, które wykazują lecznicze właściwości. Intensywny, korzenny aromat ziele angielskie zawdzięcza olejkowi eterycznemu, który zawiera m. in. eukaliptol, cukry, katechiny, kwas jabłkowy, garbniki oraz żywicę. Za sprawą tego olejku nad plantacjami, na których uprawia się drzewa pimentowe unosi się bardzo intensywny korzenny aromat.
Ziele angielskie przeciw grzybicy i dla dezynfekcji
Ziele angielskie działa przeciwgrzybiczo szczególnie na grzyby ze szczepu Aspergillus, które bywają przyczyną infekcji skórnych i płucnych oraz uszkodzeń wątroby. Ponadto usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ogranicza fermentację w jelitach przez co zapobiega wzdęciom, niestrawności oraz nieprzyjemnemu zapachowi z ust. Wykazuje również działanie przeciwwymiotne, łagodzi bóle menstruacyjne, suchy dokuczliwy kaszel, ból gardła, działa odkażająco i dezynfekująco. Przemywanie skóry naparem z ziela angielskiego łagodzi zmiany skórne i pomaga w leczeniu trądziku.
Zastosowanie ziela angielskiego w kuchni
Z ziela angielskiego produkuje się likiery, jest ono składnikiem sosów barbecue, marynat, dań rybnych, galaret, zup, wywarów warzywnych, dań z dziczyzny. Niewielkie ilości sproszkowanego korzennika doskonale doprawiają grzane wino, naleśniki oraz pierniki. Ziele angielskie dodaje się na początku przyrządzania potrawy, dania, deseru. Można stosować całe owoce lub rozetrzeć je w moździerzu. Smak tej przyprawy jest zbliżony do pieprzu lub gałki muszkatołowej.
Ziele angielskie – środki ostrożności
Dodanie zbyt dużej ilości korzennika do potrawy spowoduje jej zgorzknienie i nieprzyjemny cierpki smak. Zazwyczaj wystarczą maksymalnie 3-4 owoce. Przyprawa ta jest niewskazana w ciąży i podczas karmienia piersią. Nieumiarkowane stosowanie ziela angielskiego może skutkować bolesnymi kolkami, nasileniem krwawień menstruacyjnych i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Dlatego, należy przestrzegać zalecanych dawek. Pamiętajmy również, że lecznicze działanie preparatów roślinnych daje efekty po min. miesiącu regularnego stosowania.