Wiśnie w syropie – prosty przepis na wiśnie do ciast i deserów
Wiśnie w syropie – prosty przepis na wiśnie do ciast i deserów
Wiśnie w syropie to pyszny zimowy smakołyk. Są niezastąpione w domowych ciastach, deserach czy daniach na słodko. Ich przygotowanie jest bardzo proste, od kompotu z wiśni różnią się tylko tym, że dodaje się do nich mało wody. Poniżej znajdziecie prosty przepis na wiśnie w syropie. Sprawdź, w jaki sposób możesz je wykorzystać w swojej kuchni.
Przepis na wiśnie w syropie
Składniki na wiśnie w syropie
- 2 kg wiśni
- 500 g cukru białego
- 100-200 ml wody
Jak zrobić wiśnie w syropie?
- Wiśnie należy wydrylować.
- Wiśnie wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 24 godziny.
- Po tym czasie zlewamy powstały sok do mniejszego garnka.
- Owoce powkładać gęsto do słoików, jednak nie uciskać.
- Sok zagotować z dodatkiem wody (syropy powinno być tyle, aby zakryć wiśnie do 3/4 słoika).
- Szczelnie zakręcić słoiki.
- Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
- Studzimy do góry dnem.
Jak wykorzystać w kuchni wiśnie w syropie?
Wiśnie w syropie świetnie sprawdzą się jako zimowy dodatek do deserów i słodkich dań. Można z nich zrobić ciasto drożdżowe lub tartę z wiśniami. Będę doskonałym uzupełnieniem bitej śmietany, lodów waniliowych lub naleśników z serem. Można nimi również nafaszerować słodkie bułki i przygotować podobnie jak jagodzianki. Wiśnie w syropie smakują znakomicie również bez żadnych dodatków, jako przekąska. Jeśli do syropu dodamy wody w proporcji 1:1, otrzymamy pyszny kompot wiśniowy.