Wegetariańskie pomysły na cykorię: zapiekanka, łódeczki, sałatka - przepisy
Przepisy na dania z cykorii są najczęściej bardzo proste i przyjemne w realizacji. Chrupiąca i soczysta cykoria swoim smakiem wzbogaca i ożywia każdą potrawę. Najlepiej jeść ją na surowo, ale blanszowana i zapiekana smakuje równie wyśmienicie.
Przepisy na dania z cykorii są najczęściej bardzo proste i przyjemne w realizacji. Chrupiąca i soczysta cykoria swoim smakiem wzbogaca i ożywia każdą potrawę. Najlepiej jeść ją na surowo, ale blanszowana i zapiekana smakuje równie wyśmienicie.
Cykoria jest wciąż mało popularnym warzywem w naszym kraju, a szkoda, bo zawiera wiele cennych dla organizmu ludzkiego składników odżywczych.
Wskazówka: kupując cykorię, zwracaj uwagę na to, by jej główki były jędrne, w kolorze białym lub kremowym. Liście powinny być ściśle zwinięte. Pamiętaj, że im mniejsza cykoria, tym jej smak jest bardziej wyrazisty i intensywny.
Świeże główki cykorii, po owinięciu w folię możesz przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Zzieleniała cykoria jest bardzo gorzka.
Sałatka z cykorii: cykoria z sosem winegret – przepis
Sałatka z cykorii najlepiej smakuje z tostami z masłem.
Składniki na dwie porcje:
- 3-4 główki cykorii,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Sposób przygotowania:
1. Cykorię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
2. W miseczce utrzyj olej z octem, sokiem z cytryny, startym na tarce czosnkiem, solą, pieprzem i musztardą.
3. Dodaj szczypiorek i pokrojoną w piórka cykorię i dokładnie wymieszaj.
Łódeczki z cykorii: z serem gorgonzola i orzechami - przepis
Składniki na dwie porcje:
- 6 główek cykorii,
- 1 kwaśne jabłko starte na tarce o dużych oczkach,
- 150 g sera gorgonzola,
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę,
- 2 łyżki majonezu,
- 150 g drobno posiekanych orzechów – laskowych, ziemnych lub włoskich,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj łódeczki – oderwij listki z każdej główki. Każdy dokładnie umyj i osusz. Rozłóż promieniście na półmisku.
2. Przygotuj farsz: wymieszaj jabłka, z serem, orzechami, sokiem z cytryny, jogurtem i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
3. Napełnij każdą łódeczkę farszem, a na wierzchu oprósz orzechami.
Przygotowana w ten sposób cykoria to wyśmienity dodatek do obiadu lub pomysł na kolację.
Cykoria zapiekana z serem pod beszamelem – przepis
Składniki na dwie porcje:
- 4 główki cykorii,
- około 20 plastrów żółtego sera, np. edamskiego,
- 2 łyżki masła,
- łyżka sosu sojowego jasnego,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Oczyść cykorię, obetnij gorzkie korzonki.
2. W rondelku zagotuj 3 szklanki wody z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Blanszuj w niej całe główki cykorii przez około 3-4 minuty. Odsącz i ostudź cykorię.
3. Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i zarumień. Stopniowo wlewaj zimne mleko. Zagotuj. Dodaj sos sojowy, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotuj sos około 5 minut na wolnym ogniu. Przez cały czas mieszaj.
4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie rozprowadź 3-6 łyżek sosu i ułóż 2-3 plastry sera, oprósz szczypiorkiem. Ułóż listki cykorii owinięte w ser.
5. Polej całość resztą beszamelu, obłóż pozostałym serem i posyp resztą szczypiorku.
6. Zapiekaj pod przykryciem około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
- Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa. Pyszny wegetariański obiad: przepisy bezmięsne.
- Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. Ryż z warzywami: danie główne i wspaniały dodatek.
- Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Przepis na tartę z warzywami.