©Sergio Martínez/Fotolia
Styl życia

Przepisy na smażony ryż z sezamem i zapiekany ryż z krewetkami

Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. W połączeniu z chińskimi lub meksykańskimi przyprawami zyskasz główne danie na obiad lub kolację.

Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. W połączeniu z chińskimi lub meksykańskimi przyprawami zyskasz główne danie na obiad lub kolację.

 

Ryż wspaniale wchłania smaki warzyw i przypraw, stanowiąc idealną bazę do komponowania posiłków rodem z Azji czy Ameryki Południowej.

Kasia gotuje z Polki.pl: ptysie z kremem

Smażony ryż z chrupiącymi warzywami z woka z sezamem

Smażony ryż to pyszna propozycja głównego dania obiadowego. Dobrze sprawdzą się tu również gotowe mieszanki mrożonych warzyw w słupkach.

 

Rada: jeśli nie masz woka, użyj solidnego garnka z grubym dnem – sprawdzi się doskonale do smażenia warzyw na chrupiąco.

 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 woreczki ryżu (łącznie 200 gramów),
  • olej sezamowy do smażenia,
  • garść ziarenek sezamu,
  • pęczek szczypioru,
  • 1 brokuł,
  • pół kalafiora,
  • 1 por,
  • 1 papryka,
  • 1 marchew,
  • 10 pieczarek,
  • 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku,
  • dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru,
  • 2 garści mrożonej fasolki szparagowej,
  • kawałeczek świeżej papryczki chilli,
  • kilka suszonych grzybów mun,
  • garść marynowanych pędów bambusa,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • olej sezamowy do smażenia,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • sok z połowy cytryny.

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż w woreczkach (około 15 minut od momentu wrzenia wody).
  • Zalej grzyby mun odrobiną wrzątku na kilka minut.
  • Pokrój na drobne kawałki wszystkie warzywa i imbir, odcedź pędy bambusa.
  • W woku rozgrzej kilka łyżek oleju.
  • Smaż kilka minut por, papryczkę chilli, czosnek, imbir.
  • Dodaj resztę warzyw, sos sojowy i smaż około 10 minut, delikatnie mieszając.
  • Wrzuć na patelnię pędy bambusa, odcedzone grzyby mun, cukier trzcinowy, ocet ryżowy i duś jeszcze kilka minut.
  • Wymieszaj usmażone warzywa z wysypanym z woreczków ryżem.
  • Gotowe danie posyp ziarenkami sezamu (jeśli lubisz, możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni), posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, polej odrobiną oleju sezamowego i od razu podawaj. Danie będzie dobrze smakować również odsmażane następnego dnia.

Zapiekany ryż z krewetkami po meksykańsku

Treściwy, dobrze doprawiony ryż o lekko rybnym posmaku będzie smakował idealnie w chłodny dzień. Danie to jest stanowi doskonały „comfort food”, gdy z zewnątrz do mieszkania wkrada się jesienna słota.

 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 woreczki ryżu,
  • 250 gramów ugotowanych krewetek koktajlowych,
  • 100 gramów odcedzonej czerwonej fasoli z puszki,
  • 100 gramów odcedzonej kukurydzy z puszki,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki obranego i drobno posiekanego czosnku,
  • 2 różnokolorowe papryki,
  • pół puszki krojonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka papryki chilli,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • kilka cienkich plastrów pomidorów,
  • odrobina pesto,
  • starty żółty ser.

 

Czas przygotowania: 40 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż w woreczkach (około 15 minut od zagotowania wody).
  • Pokrój w kostkę cebulę i papryki.
  • Na kilku łyżkach oleju usmaż krewetki, posypane wędzoną papryką i oprószone solą oraz pieprzem (smaż maksymalnie 5 minut, ciągle mieszając).
  • Na drugiej, dużej patelni zeszklij cebulę, zmniejsz ogień i dodaj czosnek, a po minucie usmażone krewetki i wyłącz palnik.
  • Smaż paprykę przez kilka minut na patelni po smażeniu krewetek.
  • Połącz składniki na dużej patelni - dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, paprykę chilli, cukier, sól, pieprz i przełóż wszystko do sporego naczynia do zapiekania.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 10 minut.
  • Ułóż na wierzchu zapiekanki cieniutkie plastry pomidorów, posmarowane zielonym lub czerwonym pesto i posyp startym żółtym serem.
  • Zapiekaj kolejne 10 minut i podawaj poporcjowaną zapiekankę, posypaną natką pietruszki.

 

Smacznego!


©rdnzl/Fotolia
Styl życia
Przepisy na bezmięsne klopsy z tofu i kiełbaski z fasoli i pieczarek
Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa – domowe kiełbaski z fasoli i pieczarek z ziemniaczanym puree doskonale tego dowodzą.

Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa – domowe kiełbaski z fasoli i pieczarek z ziemniaczanym puree doskonale tego dowodzą.   Eksperymentuj w kuchni z tofu i fasolą nie tylko wtedy, gdy nie jesz mięsa. Powstałe połączenia smakowe z pewnością cię zachwycą. Przepis na aromatyczne wegańskie klopsiki z tofu z makaronem i awokado Mielone tofu łatwo przejmuje smaki warzyw czy przypraw. Warto spróbować pomidorowo-paprykowych pulpetów , które z lekko cytrynowym awokado stanowią doskonały duet.   Składniki (na 4 porcje): 2 kostki tofu naturalnego, 300 gramów makaronu spaghetti bądź tagliatelle , 1 dojrzałe awokado, półtorej cytryny, 6 ząbków czosnku, 10 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i olej ze słoika (do marynaty), 4 łyżki pasty ajvar , pół szklanki tartej bułki, 1 łyżka rozmarynu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego , 1 puszka krojonych pomidorów, 1 cebula, 3 łyżki kaparów, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, odrobina oleju kokosowego do smażenia, pieprz, sól.   Czas przygotowania: 35 minut (bez czasu marynowania tofu)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Odsączone z płynu tofu pokrój w grubą kostkę i zamarynuj na noc z dodatkiem soku z połowy cytryny, oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, 2 zmiażdżonych ząbków czosnku. Zamarynowane tofu przełóż do blendera z ajvarem , suszonymi pomidorami, bułką tartą, rozmarynem, koncentratem pomidorowym, odrobiną soli i pieprzu. Zblenduj na jednolitą masę i uformuj z niej niewielkie, okrągłe kotleciki. Smaż pomidorowo-paprykowe kotleciki z tofu na oleju...

Tarta z warzywami
© FPWing/Fotolia.com
Styl życia
Tarty warzywne – na cieście kruchym i francuskim
Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.

Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.   Przygotowanie warzywnych tart jest bardzo proste, a bogactwo jarzyn i warzyw, świeżych czy mrożonych, pozwala nam cieszyć się nimi przez cały rok. Błyskawiczna tarta z ciasta francuskiego Delikatna tarta na cieście francuskim z plasterkami chrupiących warzyw to idealna propozycja na kolorowy obiad na gorąco, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Dodajmy do tego wielobarwne sałaty, kiełki i uprażone pestki słonecznika , odrobinę jogurtu naturalnego, posypmy świeżo zmielonym pieprzem, a potrawą nacieszymy również oczy.   Składniki: 1 ciasto francuskie, 3 pietruszki, 2 marchewki, 1 burak, oliwa, pieprz, sól morska.   Czas wykonania: 15 minut na przygotowywanie warzyw + 30 minut na pieczenie we wcześniej nagrzanym piekarniku Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzi blacha o wymiarze płata ciasta francuskiego , którego używamy.   Sposób przygotowania: Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim cienkie plasterki obranych warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Podajemy na ciepło lub na zimno, dodając na wierzch niewielką porcję oliwy i drobno posiekane, świeże zioła . Warzywa można wymieniać na wszystkie, które lubimy, a które dadzą się pokroić w talarki, np. na cebulę, cukinię, bakłażana.   Kolorowa tarta warzywna z kozim serem Tarta z warzywami z kozim serem ma charakterystyczny smak i przepięknie wygląda. Doskonale smakuje z kieliszkiem chłodnego, białego wina, jedzona na świeżym powietrzu.   Składniki: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 kostki...

Pierś kurczaka z pieczarkami.
©alfernec/fotolia
Styl życia
Piersi kurczaka z pieczarkami: przepis z wędzonym serem, patisonami i cebulą dymką
Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.

Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.   Piersi kurczaka można podawać także z sosem czosnkowym . Do wykonania domowego dressingu potrzeba: jogurtu naturalnego, czosnku, majonezu oraz soli i pieprzu. Kurczak z pieczarkami i wędzonym serem, krok po kroku Do wykonania przepisu potrzebna będzie duża patelnia oraz naczynie żaroodporne (takiej wielkości, by 4 piersi kurczaka zmieściły się obok siebie).   Składniki: 4 piersi z kurczaka (około 100-120 gramów każda), 200 gramów pieczarek, 100 gramów żółtego wędzonego sera, 10 sztuk marynowanych patisonów, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki musztardy, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek cebuli dymki (mała biała cebula z wyrastającym szczypiorkiem), 1 łyżeczka soli ziołowej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku.   Czas przygotowania: około 25 minut Stopień trudności: łatwe   Wskazówki: Piersi podawaj z pokrojonymi w plastry patisonami , a całość posyp świeżym szczypiorkiem. Kurczak dobrze smakuje z kaszami : jęczmienną, jaglaną lub gryczaną. Pieczarki można podawać także z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.   Sposób przygotowania: Piersi obtocz w mące i przyprawie do kurczaka. Smaż mięso na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła (około 3-4 minuty na każdą stronę). Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj na wierzchu musztardą. Pieczarki pokrój w grube plastry....

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik