Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.
Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego. Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.
Wegański mazurek kajmakowy
Składniki na spód:
- 120 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 30 g cukru pudru,
- 100 g oleju kokosowego,
- 2 łyżki zimnej wody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na masę kajmakową i sos toffi:
- 200 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- ⅓ szklanki cukru trzcinowego.
Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich
Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania spodu:
- Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól.
- Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając.
- Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę.
- Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto.
- Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Podziurkuj spód ciasta widelcem.
- Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego koloru przez około 25 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Sposób przygotowania masy kajmakowej i sosu toffi:
- Wsyp cukier na dno garnka. Dobierz naczynie takiej wielkości, aby pokrył całą jego powierzchnię.
- Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut.
- Cukier powinien się całkowicie rozpuścić i zbrązowieć.
- Dolej do niego mleko kokosowe i ciągle mieszając gotuj do uzyskania gładkiej masy.
- Wlej syrop z agawy i gotuj całość przez około 10 minut do zgęstnienia.
- Ostudź masę.
- Odłóż ⅛ szklanki masy na polewę.
- Do pozostałej części “kajmaku” dodaj olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę.
- Wyłóż “kajmak” na spód mazurka, udekoruj orzechami i skrop polewą toffi.
Przepis na wegański mazurek czekoladowy
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g margaryny lub masła roślinnego,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki wody.
Składniki na masę czekoladową:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g margaryny lub masła roślinnego,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru,
- słoik dżemu pomarańczowego,
- aromat, np. migdałowy,
- płatki migdałów do ozdoby.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki na ciasto w jednolitą masę.
- Owiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
- Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto.
- Włóż je w formę na mazurka, wysmarowaną olejem kokosowym.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Dodaj do niej margarynę lub masło, kakao oraz cukier.
- Wylej ciepłą czekoladę na upieczony spód mazurka.
- Udekoruj ciasto dżemem i posyp płatkami migdałów.
Ciasta bez pieczenia - mazurek wegański
Składniki na spód:
- 1 łyżka orzechów ziemnych lub nerkowców,
- 1 szklanka pestek słonecznika,
- 1 szklanka wiórek kokosowych,
- 1 łyżka kakao,
- 3-4 łyżeczki gęstej konfitury.
Składniki na krem:
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 g),
- 2 czubate łyżki masła orzechowego,
- 1 niewielki dojrzały banan,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka chlorelli,
- 20 listków mięty,
- sok i skórka z 1 małej cytryny.
Czas przygotowania: około 20 minut + czas na schłodzenie
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania spodu:
- Zmiel wszystkie składniki oprócz konfitury i kakao w malakserze.
- Wymieszaj je z kakao i konfiturą tak, aby powstała gęsta masa.
- Wylep nią dno oraz boki formy keksówki.
Sposób przygotowania kremu:
- Zmiksuj banana, miętę, sok z cytryny, cukier i chlorellę.
- Ubij stałą, białą część mleczka kokosowego z puszki i ubij ją mikserem na puszystą masę.
- Dodaj do niej masło orzechowe i miksuj przez 2 minuty.
- Następnie wlej banana z miętą, sokiem z cytryny, cukrem i chlorellą, po czym zmiksuj całość.
- Wyłóż powstałą w ten sposób masę na spód.
- Posyp skórka pomarańczową dla ozdoby.
- Wstaw mazurka do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Smacznego!