Reklama

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

Reklama

Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego. Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.

Wegański mazurek kajmakowy

Składniki na spód:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 30 g cukru pudru,
  • 100 g oleju kokosowego,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na masę kajmakową i sos toffi:

  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego.

Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich

Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania spodu:

  • Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól.
  • Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając.
  • Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę.
  • Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto.
  • Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Podziurkuj spód ciasta widelcem.
  • Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego koloru przez około 25 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Sposób przygotowania masy kajmakowej i sosu toffi:

  • Wsyp cukier na dno garnka. Dobierz naczynie takiej wielkości, aby pokrył całą jego powierzchnię.
  • Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut.
  • Cukier powinien się całkowicie rozpuścić i zbrązowieć.
  • Dolej do niego mleko kokosowe i ciągle mieszając gotuj do uzyskania gładkiej masy.
  • Wlej syrop z agawy i gotuj całość przez około 10 minut do zgęstnienia.
  • Ostudź masę.
  • Odłóż ⅛ szklanki masy na polewę.
  • Do pozostałej części “kajmaku” dodaj olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę.
  • Wyłóż “kajmak” na spód mazurka, udekoruj orzechami i skrop polewą toffi.

Przepis na wegański mazurek czekoladowy

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g margaryny lub masła roślinnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki wody.

Składniki na masę czekoladową:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g margaryny lub masła roślinnego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru,
  • słoik dżemu pomarańczowego,
  • aromat, np. migdałowy,
  • płatki migdałów do ozdoby.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Połącz wszystkie składniki na ciasto w jednolitą masę.
  • Owiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
  • Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto.
  • Włóż je w formę na mazurka, wysmarowaną olejem kokosowym.
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Dodaj do niej margarynę lub masło, kakao oraz cukier.
  • Wylej ciepłą czekoladę na upieczony spód mazurka.
  • Udekoruj ciasto dżemem i posyp płatkami migdałów.

Ciasta bez pieczenia - mazurek wegański

Składniki na spód:

  • 1 łyżka orzechów ziemnych lub nerkowców,
  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3-4 łyżeczki gęstej konfitury.

Składniki na krem:

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 g),
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego,
  • 1 niewielki dojrzały banan,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka chlorelli,
  • 20 listków mięty,
  • sok i skórka z 1 małej cytryny.

Czas przygotowania: około 20 minut + czas na schłodzenie

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania spodu:

  • Zmiel wszystkie składniki oprócz konfitury i kakao w malakserze.
  • Wymieszaj je z kakao i konfiturą tak, aby powstała gęsta masa.
  • Wylep nią dno oraz boki formy keksówki.

Sposób przygotowania kremu:

  • Zmiksuj banana, miętę, sok z cytryny, cukier i chlorellę.
  • Ubij stałą, białą część mleczka kokosowego z puszki i ubij ją mikserem na puszystą masę.
  • Dodaj do niej masło orzechowe i miksuj przez 2 minuty.
  • Następnie wlej banana z miętą, sokiem z cytryny, cukrem i chlorellą, po czym zmiksuj całość.
  • Wyłóż powstałą w ten sposób masę na spód.
  • Posyp skórka pomarańczową dla ozdoby.
  • Wstaw mazurka do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama