Wegański schabowy z gotowanymi ziemniakami i buraczkami - przepis
Zweganizowane wersje popularnych dań to często sposób na przypomnienie sobie tradycyjnych smaków. Sekretem wegańskiego schabowego jest panierka – smak jajka znakomicie zastąpi czarna sól czyli kala namak.
Zweganizowane wersje popularnych dań to często sposób na przypomnienie sobie tradycyjnych smaków. Sekretem wegańskiego schabowego jest panierka – smak jajka znakomicie zastąpi czarna sól czyli kala namak.
Dopełnieniem wegańskiego schabowego są ziemniaki z wody oraz zasmażane buraczki. Dzięki tym dodatkom można uzyskać wspaniałe i pyszne danie w wersji roślinnej. Aby było ono wizualnie bliźniaczo podobne do mięsnego odpowiednika można kupić duże kotlety sojowe. Specjalne gabaryty są dostępne np. w ofercie sklepów internetowych.
Przepis na wegańskiego schabowego z ziemniakami
Składniki:
- 4 duże lub 10 małych (standardowych) kotletów sojowych,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 1 kg ziemniaków,
- świeży koperek.
Składniki na panierkę:
- 10 łyżek mąki pszennej,
- pół łyżeczki curry,
- płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka soli kala namak,
- bułka tarta,
- olej rzepakowy do smażenia,
- pół szklanki wody.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj bulion i wrzuć do niego kotlety, gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Odcedź kotlety i dokładnie je odsącz z nadmiaru bulionu. Odstaw do przestudzenia.
- Obierz, ugotuj ziemniaki i pokrój koperek.
- Przygotuj panierkę: w misce wymieszaj mąkę z wodą i przyprawami. Powinna wyjść masa o konsystencji bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.
- Do osobnej miseczki lub do talerza wsyp bułkę tartą.
- Panieruj kotlety w cieście, następnie w bułce tartej i smaż z obu stron w głębokim oleju najpierw na średnim ogniu, a potem znów z obu stron na największym płomieniu do uzyskania złotego koloru.
- Połóż usmażone kotlety na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przepis na wegańskie zasmażane buraczki
Składniki:
- 3 duże buraki,
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- 6 łyżek oleju,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- sól.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz buraki, pokrój je w ćwiartki, zalej wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i ugotuj do miękkości.
- Odcedź buraki i odstaw do ostudzenia.
- Załóż gumowe lub foliowe rękawiczki i zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach.
- Rozgrzej na patelni olej i smaż buraczki przez około 5-7 minut, dodaj sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny lub ocet.
Buraczki na ciepło są doskonałym dodatkiem do zweganizowanego schabowego, jednak nie obowiązkowym, można je zastąpić np. mizerią.