Reklama

Zweganizowane wersje popularnych dań to często sposób na przypomnienie sobie tradycyjnych smaków. Sekretem wegańskiego schabowego jest panierka – smak jajka znakomicie zastąpi czarna sól czyli kala namak.

Reklama

Dopełnieniem wegańskiego schabowego są ziemniaki z wody oraz zasmażane buraczki. Dzięki tym dodatkom można uzyskać wspaniałe i pyszne danie w wersji roślinnej. Aby było ono wizualnie bliźniaczo podobne do mięsnego odpowiednika można kupić duże kotlety sojowe. Specjalne gabaryty są dostępne np. w ofercie sklepów internetowych.

Przepis na wegańskiego schabowego z ziemniakami

Składniki:

  • 4 duże lub 10 małych (standardowych) kotletów sojowych,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 kg ziemniaków,
  • świeży koperek.

Składniki na panierkę:

  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • pół łyżeczki curry,
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka soli kala namak,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • pół szklanki wody.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj bulion i wrzuć do niego kotlety, gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  • Odcedź kotlety i dokładnie je odsącz z nadmiaru bulionu. Odstaw do przestudzenia.
  • Obierz, ugotuj ziemniaki i pokrój koperek.
  • Przygotuj panierkę: w misce wymieszaj mąkę z wodą i przyprawami. Powinna wyjść masa o konsystencji bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Do osobnej miseczki lub do talerza wsyp bułkę tartą.
  • Panieruj kotlety w cieście, następnie w bułce tartej i smaż z obu stron w głębokim oleju najpierw na średnim ogniu, a potem znów z obu stron na największym płomieniu do uzyskania złotego koloru.
  • Połóż usmażone kotlety na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przepis na wegańskie zasmażane buraczki

Składniki:

  • 3 duże buraki,
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 6 łyżek oleju,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • sól.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz buraki, pokrój je w ćwiartki, zalej wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i ugotuj do miękkości.
  • Odcedź buraki i odstaw do ostudzenia.
  • Załóż gumowe lub foliowe rękawiczki i zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach.
  • Rozgrzej na patelni olej i smaż buraczki przez około 5-7 minut, dodaj sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny lub ocet.

Reklama

Buraczki na ciepło są doskonałym dodatkiem do zweganizowanego schabowego, jednak nie obowiązkowym, można je zastąpić np. mizerią.

Reklama
Reklama
Reklama