Szybkie i sprawdzone przepisy na bruschettę – tradycyjną włoską przystawkę
Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem. Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach.
Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem. Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach.
Zanim bruschetta stała się znaną, włoską przystawką była popularnym daniem rolników, zajmujących się uprawą oliwek. Prawdopodobnie pochodzi z Toskanii – krainy, położonej w środkowych Włoszech.
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Potrzebujesz:
- noża,
- blendera,
- garnka.
Składniki (na cztery porcje):
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 2-3 świeżych pomidorów,
- 10 świeżych listków bazylii,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie bardzo drobno posiekaj (opcjonalnie możesz zblendować).
- Pokrój bagietkę na równe kromki o średniej grubości, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopniach przez 2-3 minuty.
- Po wyciągnięciu z piekarnika kromek posmaruj je posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie nałóż na nie posiekane pomidory i listki bazylii.
Bruschetta z pieczarkami i ze szpinakiem
Potrzebujesz:
- noża,
- garnka,
- patelni.
Składniki (na cztery porcje):
- 1 długa bagietka,
- ok. 400 g pieczarek,
- ok. 2 garście świeżego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju do smażenia,
- 2 ząbki czosnku.
Czas przygotowania: 25-30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na oleju.
- Umyty szpinak podsmaż na oliwie z oliwek do czasu, aż liście zwiędną (można dodać ząbek czosnku oraz cebulę).
- Pokrój bagietkę na średniej grubości kromki, a następnie podpiecz je w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 2-3 minuty.
- W kromki wetrzyj oliwę z oliwek oraz drobno posiekany czosnek, a następnie nałóż na nie szpinak i pieczarki.
Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą
Potrzebujesz:
- noża,
- tarki
Składniki (na cztery porcje):
- 1 długa bagietka,
- mozzarella w kulce,
- ok. 150 g szynki parmeńskiej,
- kilkanaście listków bazylii,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Bagietkę pokroić w równej grubości kromki, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez 2-3 minuty.
- Posmaruj kromki oliwą z oliwek.
- Mozzarellę pokrój w paski lub zetrzyj na tarce, a następnie posyp nią kromki i zapiecz piekarniku do czasu aż ser się rozpuści.
- Pokrój szynkę parmeńską, a następnie nałóż ją na kromki.
- Kromki z mozzarellą i szynką posól i popieprz do smaku, a następnie udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!