Stół zastawiony różnego rodzaju małymi przystawkami
©Christian Schwier/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na szybkie przystawki – 3 pomysły na ekspresowe i wegetariańskie finger food

Finger food to przekąski, które można (a nawet wypada) jeść palcami. Nie wymagają użycia sztućców, ponieważ są bardzo małe – na jeden kęs. Sprawdzają się genialnie na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach.

Finger food to przekąski, które można (a nawet wypada) jeść palcami. Nie wymagają użycia sztućców, ponieważ są bardzo małe – na jeden kęs. Sprawdzają się genialnie na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach.

 

Finger food swoje początki miało w krajach azjatyckich i jest mocno związane z powszechną w tych rejonach świata kulturą jedzenia na ulicy. Do tego typu przekąsek zaliczane są m.in. małe pierożki, kanapeczki na „jeden kęs”, krakersy, mini roladki i naleśniczki.

Przepis na mini grzanki na ciepło z serem pleśniowym orzechami i gruszką

Składniki (na około 20 porcji):

  • 5 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego,
  • 1 opakowanie sera camembert,
  • 20 kawałków orzechów włoskich,
  • 3 gruszki w occie lub 1 duża, dojrzała świeża gruszka.

 

Stopień trudności: bardzo łatwe

Czas przygotowania: 10 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Chleb podpiecz w tosterze, opiekaczu lub piekarniku. Każdą kromkę pokrój na 4 równie części.
  • Pokrój ser na cienkie plastry.
  • Na każdej kromce ułóż plasterek sera, gruszki i kawałek orzecha.
  • Kanapeczki możesz położyć na talerzu z postawioną na jego środku gruszką (pamiętaj, by ściąć ją na dole – dzięki temu będzie stabilna). 

 

Smacznego!

Przepis na jajka faszerowane awokado

Składniki (na 10 porcji):

  • 1 bardzo dojrzałe awokado, np. odmiany hass,
  • 5 jajek,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • szczypta pieprzu,
  • sproszkowana chili do dekoracji.

 

Stopień trudności: bardzo łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wstaw jajka do gotowania na 10 minut.
  • Przekrój awokado, wyjmij pestkę. Łyżką wydrąż miąższ, skrop go sokiem z cytryny, dodaj pieprz, sól, czosnek i rozgnieć widelcem na gładką masę, aż powstanie pasta z awokado.
  • Wystudź jajka, obierz ze skorupek. Każde z nich przekrój wzdłuż na połówki. Użyj do tego zmoczonego w zimnej wodzie, bardzo ostrego i cienkiego noża, dzięki temu cięcie będzie precyzyjne i estetyczne.
  • Wyjmij wszystkie żółtka i połącz je w miseczce z awokado.
  • Faszeruj każde jajko, nakładając w miejsce żółtek zielony krem. Udekoruj, posypując szczyptą chili.

 

Do czasu podania przechowuj tę potrawę w lodówce.

 

Smacznego!

Kolorowe kulki serowe – czerwone, zielone i kremowe

Składniki (na 10-20 porcji):

  • 100 g chudego twarogu lub serka typu włoskiego,
  • 100 g ricotty,
  • 100 g sera feta,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,
  • 1 łyżka bardzo drobno pokruszonych pomidorów suszonych (nie w oleju),
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku,
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku,
  • 1 łyżka mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka mielonych orzechów.

 

Będą ci potrzebne papilotki do muffinek – około 20 sztuk oraz oliwa do zwilżenia dłoni.

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie sery umieść w misce i bardzo dokładnie wymieszaj, tak by połączyły się w jednolitą, gładką masę.
  • Podziel serowe ciasto na 3 równe części i dodaj do pierwszej paprykę i pomidory, do drugiej koperek i szczypiorek, a do trzeciej migdały i orzechy. Wymieszaj każdy kolor z serem,
  • Zwilżonymi oliwą dłońmi, formuj małe (wielkości orzecha włoskiego) kulki. Wkładaj je w papilotki.
  • Serowe kulki ułóż na stole pomiędzy innymi przekąskami lub razem na jednym półmisku.

 

Smacznego!

 

jajka faszerowane ułożone na talerzu
©fotonaj/Fotolia
Styl życia
Jajka faszerowane na wielkanocny stół zastąpią tradycyjne jajka z majonezem
Jajka wielkanocne nie muszą być postne, w roli świątecznej potrawy sprawdzą się jajka faszerowane np. szynką. Intensywny smak nadzienia i kremowa konsystencja będą urozmaiceniem dla tradycyjnych jajek z majonezem.

Jajka wielkanocne nie muszą być postne, w roli świątecznej potrawy sprawdzą się jajka faszerowane np. szynką. Intensywny smak nadzienia i kremowa konsystencja będą urozmaiceniem dla tradycyjnych jajek z majonezem. Jajka faszerowane szynką Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy, 20 dag szynki, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Składniki na sos do jajek: 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki chrzanu. Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 6   Sposób przygotowania: Ugotowane i obrane jajka przekrój na pół wzdłuż i wyciągnij żółtka. W miseczce wymieszaj żółtka i bardzo drobno pokrojoną szynkę oraz drobno posiekany szczypiorek z majonezem. Tak przygotowane nadzienie umieść w wydrążonych połówkach jajek i udekoruj natką pietruszki. Sposób przygotowania sosu: Połącz majonez i chrzan, dopraw do smaku. Wstaw na 10 minut do lodówki. Polej jajka. Wskazówka: Ilość poszczególnych składników na farsz zależy od liczby jaj, ale zasadą jest, że farsz powinien być niezbyt płynny, ale i nie za suchy . Jarskie jajka faszerowane – z pieczarkami albo z żółtym serem i z papryką Jajka wielkanocne faszerowane pieczarkami   Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupy i przekrojonych na pół wzdłuż, około ½ kg pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, masło do podsmażenia pieczarek z cebulą, sól i pieprz do smaku, do dekoracji natka pietruszki lub kiełki (np. rzodkiewki). Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 8   Sposób przygotowania: Pieczarki i cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle. Po wystudzeniu wymieszaj je z żółtkami wydrążonymi z połówek jajek do...

Sałatka z buraka
© koss13/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z buraczków – czosnkowo-majonezowa i wykwintne carpaccio z buraka
Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.

Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.   Buraki do sałatki najlepiej gotować w mundurkach lub piec w piekarniku , wówczas zachowują większość swych cennych wartości odżywczych.   Sałatka z pieczonych buraczków z czosnkiem i majonezem – przepis Składniki na 3 porcje: 4 małe buraki, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 1 średniej wielkości czerwona cebula, 4-5 łyżek majonezu , 2 ugotowane na twardo jajka, 1 łyżka jogurtu greckiego, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki soku z cytryny.   Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia+20 minut chłodzenia Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Buraki wyszoruj, pokrój na ćwiartki, natrzyj oliwą, owiń folią aluminiową. Ząbki nieobranego czosnku zawiń w folię. Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia buraków włóż czosnek. 2. Upieczone i wystudzone buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 3. Pokrój drobno białko jajek, żółtko dodasz do sosu. 3. Wymieszaj majonez z jogurtem, solą, posiekaną natką, pieprzem, żółtkiem i sokiem z cytryny, dodaj upieczony, obrany z łupin czosnek, pokrojoną bardzo drobno cebulę oraz białko jajka. 4. Połącz wszystkie składniki w dużej misce , wstaw do lodówki do schłodzenia.   Sałatkę z pieczonych buraczków podawaj do klusków śląskich lub frytek. Sałatka z buraczków – wegetariańskie burakowe carpaccio z serem feta – przepis Składniki...

Wegańskie leczo przyrządzone z młodej kapusty.
©ambrozinio/Fotolia.com
Styl życia
3 wegańskie przepisy potrawy z młodej kapusty: sałatka, kotlety i leczo
Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.

Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.   Wegańskie dania z młodej kapusty są sycące, pyszne i lekkie. Stanowią idealny posiłek, np. niskokaloryczną kolację oraz są wyśmienitym dodatkiem do innych potraw. Kapustę bardzo trudno dosolić i łatwo przesolić, dlatego najlepiej uważać z tym dodatkiem w trakcie gotowania.   Kolorowe wegańskie leczo z młodej kapusty – przepis   Składniki: 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnku, 1 średnia główka młodej kapusty, pęczek szczypiorku, duży pęczek koperku, pół szklanki wody lub bulionu warzywnego, 3 kuleczki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj papryki i pokrój je w piórka. Usuń zewnętrzne liście z kapusty i poszatkuj ją w paski. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na gorącym tłuszczu. Dodaj szczypior, paprykę i smaż wszystko około 5 minut. Wsyp kapustę, wlej wodę, dodaj przyprawy i sól. Duś całość na małym ogniu, często mieszając, aż kapusta zmięknie (około 25 minut). Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go pod koniec duszenia. Zdejmij rondelek z gazu, wsyp koperek i dosól do smaku.   Przygotowana w ten sposób młoda kapusta wyśmienicie smakuje z młodymi gotowanymi ziemniakami lub pajdą ulubionego pieczywa.   Przepis na dietetyczne, pieczone, wegańskie kotlety z młodej kapusty  ...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner