Świąteczne sałatki na Boże Narodzenie. Przepis na sałatkę śledziową, warstwową sałatkę z selera oraz sałatkę z uszkami
Świąteczne sałatki są doskonałym dopełnieniem bożonarodzeniowego stołu. Przy tej okazji najlepiej sprawdzą się sałatki śledziowe z majonezowym sosem. Wśród tradycyjnych potraw znajdują się uszka z mięsem, które są pysznym dodatkiem do sałatek.
Świąteczne sałatki są doskonałym dopełnieniem bożonarodzeniowego stołu. Przy tej okazji najlepiej sprawdzą się sałatki śledziowe z majonezowym sosem. Wśród tradycyjnych potraw znajdują się uszka z mięsem, które są pysznym dodatkiem do sałatek.
Wśród bożonarodzeniowych potraw obok smacznych mięs, ryb, tradycyjnego bigosu i słodkich wypieków znajdują się pyszne sałatki śledziowe z dodatkiem majonezu. Doskonałym uzupełnieniem, które wzbogaci smak tej przystawki jest sok wyciśnięty ze świeżej cytryny.
Przepis na świąteczną sałatkę śledziową
Składniki (na 4 porcje):
- 3 sztuki filetu śledziowego,
- 3 łyżki majonezu,
- 6 ogórków konserwowych,
- 1 cebula,
- 1 puszka fasolki szparagowej,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej,
- sok z cytryny, pieprz.
Czas przygotowania: 20 min + 60 minut czasu oczekiwania
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe namocz w wodzie przez 60 minut. Następnie odsącz.
- Filety pokrój w paseczki. Skrop je sokiem z cytryny i przypraw pieprzem.
- Cebulę i ogórki konserwowe pokrój w paski.
- Wszystkie składniki: filety, cebulę, ogórki, fasolkę, kukurydzę umieść w misce i połącz je z majonezem.
- Sałatkę podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Przepis na warstwową sałatkę z selera
Składniki (na 6 porcji):
- 1 słoik konserwowego selera,
- 1 puszka kukurydzy,
- 5 jaj ugotowanych na twardo,
- 5 łyżek majonezu,
- 1 puszka zielonego, konserwowego groszku,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 gramów szynki konserwowej,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 200 gramów żółtego sera,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 1 szczypta czarnego pieprzu,
- liście cykorii do dekoracji.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę lub zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.
- W salaterce ułóż w sposób warstwowy sitki konserwowego selera, pokrojoną szynkę, groszek oraz kukurydzę.
- Pierwszą warstwę sałatki przykryj majonezowym sosem i posiekanym jajkiem. Czynność tą powtarzaj aż do skończenia się składników.
- Wierzch przygotowanej sałatki posmaruj warstwą sosu, posyp posiekanym jajkiem i oprósz pieprzem.
- Sałatkę podawaj udekorowaną liśćmi cykorii.
Przepis na bożonarodzeniową sałatkę z uszkami
Składniki (na 4 porcje):
- 2 zielone ogórki,
- 1 duży por,
- 1 filet z kurczaka,
- 250 gramów uszek z mięsem,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- 1 mały słoiczek majonezu,
- 2 torebki francuskiego sosu winegret,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Uszka z mięsem ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Por umyj, pokrój w talarki i sparz wrzątkiem.
- Filet z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie, a następnie pokrój w kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Majonez połącz z jogurtem naturalnym. Do uzyskanego jogurtowo-majonezowego dipu dodaj francuski sos z torebki.
- Wszystkie składniki (warzywa, kurczak, uszka) połącz ze sobą. Dodaj (według uznania) sos. Całość delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
- Chętnie przygotowujesz sałatki? Sprawdź nasze przepisy na sałatki warstwowe z kurczakiem i z makaronem.
- Szukasz pomysłu na lekki, warzywny dodatek do obiadu w pracy? Oto 4 proste przepisy na surówkę z marchewki.
- Czy wiesz, że sałatki można przygotować też z cieciorką? Poznaj nasz przepis na sałatkę z ciecierzycy.
- Szukasz pomysłu na lekki, warzywny dodatek do obiadu w pracy? Oto 4 proste przepisy na surówkę z marchewki.