Reklama

Świąteczne sałatki są doskonałym dopełnieniem bożonarodzeniowego stołu. Przy tej okazji najlepiej sprawdzą się sałatki śledziowe z majonezowym sosem. Wśród tradycyjnych potraw znajdują się uszka z mięsem, które są pysznym dodatkiem do sałatek.

Reklama

Wśród bożonarodzeniowych potraw obok smacznych mięs, ryb, tradycyjnego bigosu i słodkich wypieków znajdują się pyszne sałatki śledziowe z dodatkiem majonezu. Doskonałym uzupełnieniem, które wzbogaci smak tej przystawki jest sok wyciśnięty ze świeżej cytryny.

Przepis na świąteczną sałatkę śledziową

Składniki (na 4 porcje):

Czas przygotowania: 20 min + 60 minut czasu oczekiwania

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Filety śledziowe namocz w wodzie przez 60 minut. Następnie odsącz.
  • Filety pokrój w paseczki. Skrop je sokiem z cytryny i przypraw pieprzem.
  • Cebulę i ogórki konserwowe pokrój w paski.
  • Wszystkie składniki: filety, cebulę, ogórki, fasolkę, kukurydzę umieść w misce i połącz je z majonezem.
  • Sałatkę podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Przepis na warstwową sałatkę z selera

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 słoik konserwowego selera,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 5 jaj ugotowanych na twardo,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 puszka zielonego, konserwowego groszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 gramów szynki konserwowej,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 200 gramów żółtego sera,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 1 szczypta czarnego pieprzu,
  • liście cykorii do dekoracji.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę lub zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.
  • W salaterce ułóż w sposób warstwowy sitki konserwowego selera, pokrojoną szynkę, groszek oraz kukurydzę.
  • Pierwszą warstwę sałatki przykryj majonezowym sosem i posiekanym jajkiem. Czynność tą powtarzaj aż do skończenia się składników.
  • Wierzch przygotowanej sałatki posmaruj warstwą sosu, posyp posiekanym jajkiem i oprósz pieprzem.
  • Sałatkę podawaj udekorowaną liśćmi cykorii.

Przepis na bożonarodzeniową sałatkę z uszkami

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 zielone ogórki,
  • 1 duży por,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 250 gramów uszek z mięsem,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1 mały słoiczek majonezu,
  • 2 torebki francuskiego sosu winegret,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Uszka z mięsem ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Por umyj, pokrój w talarki i sparz wrzątkiem.
  • Filet z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie, a następnie pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Majonez połącz z jogurtem naturalnym. Do uzyskanego jogurtowo-majonezowego dipu dodaj francuski sos z torebki.
  • Wszystkie składniki (warzywa, kurczak, uszka) połącz ze sobą. Dodaj (według uznania) sos. Całość delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama