Reklama

Szparagi z makaronem orzo serwować można ze smażonym kurczakiem, brokułami, zielonym ogórkiem i awokado. Smak sałatki z makaronem wyostrza sos czosnkowy oraz ser feta, który dodaje się na samym końcu. Subtelnym dodatkiem są kiełki roślinne i orzechy nerkowca, które powodują, że szparagi z makaronem mają oryginalny smak.

Reklama

Szparagi można podawać z tzw. „szparagowym majonezem”. Zrobienie litra dressingu trwa tylko 5 minut. Dwa całe jajka, szklanka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 2 łyżki winnego octu i 4 łyżki mleka wystarczy zmiksować na gładki sos. Smak podkreśli świeży koperek i estragon. Sos podawany na ciepło lub zimno idealnie komponuje się ze świeżymi szparagami.

Szparagi z makaronem orzo - przepis

Przygotuj:

  • patelnię,
  • szklankę 200 mililitrów,
  • średni garnek,
  • dużą miskę,
  • praskę do czosnku.

Składniki:

  • 10 łodyg zielonych szparagów,
  • 1 szklanka makaronu orzo (około 200 gramów),
  • 1 filet z kurczaka,
  • pół brokuła (około 250 gramów),
  • garść kolendry,
  • garść kiełków roślinnych,
  • około 60 gramów solonych orzechów nerkowca,
  • pół ogórka szklarniowego,
  • 1 awokado,
  • około 60 gramów sera feta (mniej więcej 1/4 opakowania),
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania sosu:

  • Do szklanki wlej sok z cytryny oraz 5 łyżek oliwy z oliwek.
  • Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Całość wymieszaj i odstaw na bok.

Sposób przygotowania sałatki z makaronem orzo:

  • Filet z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą, aż się zarumieni.
  • Kurczaka posól i odstaw do ostygnięcia.
  • Brokuł podziel na różyczki, a szparagi obierz i pokrój na około 3 centymetrowe kawałki.
  • Do wrzącej i osolonej wody wrzuć makaron i gotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Dwie minuty przed końcem gotowania do wody wrzuć pokrojone brokuły i szparagi, następnie całość delikatnie wymieszaj.
  • Odcedź wszystko razem, zalewając zimną wodą, do momentu aż warzywa przestaną parować.
  • Ostudzony makaron z warzywami przełóż do dużej miski i dodaj kolendrę.
  • Całość wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem do sałatki.
  • Dodaj kiełki roślinne i orzechy nerkowca
  • Ogórek, awokado i ser feta – pokrój w małą kostkę i dodaj do reszty.
  • Wszystko wymieszaj ze sobą powoli, żeby ser feta nie rozpadł się.
  • Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem jest gotowa do jedzenia.

Smacznego!

Makaron orzo – bogactwo błonnika

Słowo „orzo” po włosku znaczy jęczmień i makaron wizualnie faktycznie przypomina ten rodzaj zboża. Makaron orzo dodaje się do dań na słono, takich jak: sałatki, zupy, gulasze, sosy, a także na słodko, np. w połączeniu z owocami.

Makaron orzo zawiera pszenicę durum, w której jest więcej błonnika niż w zwykłej mące pszennej. W 100 gramach mąki durum znajduje się 7 gramów błonnika, a w pszennej niecałe 2,5 grama. Makaron orzo ma charakterystyczną żółtą barwę.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama