Szparagi z makaronem orzo – przepis na sałatkę z kurczakiem, brokułami i awokado
Szparagi z makaronem orzo serwować można ze smażonym kurczakiem, brokułami, zielonym ogórkiem i awokado. Smak sałatki z makaronem wyostrza sos czosnkowy oraz ser feta, który dodaje się na samym końcu. Subtelnym dodatkiem są kiełki roślinne i orzechy nerkowca, które powodują, że szparagi z makaronem mają oryginalny smak.
Szparagi z makaronem orzo serwować można ze smażonym kurczakiem, brokułami, zielonym ogórkiem i awokado. Smak sałatki z makaronem wyostrza sos czosnkowy oraz ser feta, który dodaje się na samym końcu. Subtelnym dodatkiem są kiełki roślinne i orzechy nerkowca, które powodują, że szparagi z makaronem mają oryginalny smak.
Szparagi można podawać z tzw. „szparagowym majonezem”. Zrobienie litra dressingu trwa tylko 5 minut. Dwa całe jajka, szklanka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 2 łyżki winnego octu i 4 łyżki mleka wystarczy zmiksować na gładki sos. Smak podkreśli świeży koperek i estragon. Sos podawany na ciepło lub zimno idealnie komponuje się ze świeżymi szparagami.
Szparagi z makaronem orzo - przepis
Przygotuj:
- patelnię,
- szklankę 200 mililitrów,
- średni garnek,
- dużą miskę,
- praskę do czosnku.
Składniki:
- 10 łodyg zielonych szparagów,
- 1 szklanka makaronu orzo (około 200 gramów),
- 1 filet z kurczaka,
- pół brokuła (około 250 gramów),
- garść kolendry,
- garść kiełków roślinnych,
- około 60 gramów solonych orzechów nerkowca,
- pół ogórka szklarniowego,
- 1 awokado,
- około 60 gramów sera feta (mniej więcej 1/4 opakowania),
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania sosu:
- Do szklanki wlej sok z cytryny oraz 5 łyżek oliwy z oliwek.
- Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Całość wymieszaj i odstaw na bok.
Sposób przygotowania sałatki z makaronem orzo:
- Filet z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą, aż się zarumieni.
- Kurczaka posól i odstaw do ostygnięcia.
- Brokuł podziel na różyczki, a szparagi obierz i pokrój na około 3 centymetrowe kawałki.
- Do wrzącej i osolonej wody wrzuć makaron i gotuj według przepisu na opakowaniu.
- Dwie minuty przed końcem gotowania do wody wrzuć pokrojone brokuły i szparagi, następnie całość delikatnie wymieszaj.
- Odcedź wszystko razem, zalewając zimną wodą, do momentu aż warzywa przestaną parować.
- Ostudzony makaron z warzywami przełóż do dużej miski i dodaj kolendrę.
- Całość wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem do sałatki.
- Dodaj kiełki roślinne i orzechy nerkowca
- Ogórek, awokado i ser feta – pokrój w małą kostkę i dodaj do reszty.
- Wszystko wymieszaj ze sobą powoli, żeby ser feta nie rozpadł się.
- Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem jest gotowa do jedzenia.
Smacznego!
Makaron orzo – bogactwo błonnika
Słowo „orzo” po włosku znaczy jęczmień i makaron wizualnie faktycznie przypomina ten rodzaj zboża. Makaron orzo dodaje się do dań na słono, takich jak: sałatki, zupy, gulasze, sosy, a także na słodko, np. w połączeniu z owocami.
Makaron orzo zawiera pszenicę durum, w której jest więcej błonnika niż w zwykłej mące pszennej. W 100 gramach mąki durum znajduje się 7 gramów błonnika, a w pszennej niecałe 2,5 grama. Makaron orzo ma charakterystyczną żółtą barwę.
- Lubisz świeże warzywa? Polecamy przepis na sałatkę z surowego kalafiora.
- Majonez do sałatki najlepiej zrobić samodzielnie. Oto przepis na domowy majonez.
- Kupując kalafiora wybieraj warzywa o jasnych różyczkach i jędrnych liściach. Dowiedz się, ile kalorii i jakie właściwości ma kalafior.