Reklama

Świeża kolendra ma delikatnie orzechowy smak (zbliżony nieco do pestek słonecznika) i subtelnie cytrynowo-anyżowy aromat. Można jej używać jako dodatku do wszystkich zup zamiast natki pietruszki oraz używać jej jako ich składnika.

Reklama

Zielone i drobne listki kolendry są wspaniałym urozmaiceniem kremu z pieczonej cukinii oraz zupy pomidorowej. Dzięki niej zyskują zupełnie nowy, orientalny charakter. Znakomitym dodatkiem do tego rodzaju dań będą czosnkowe grzanki lub makaron gryczany.

Przepis na krem z cukinii i świeżej kolendry

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 małe cukinie,
  • duża garść świeżej kolendry,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule cukrowe,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • do dekoracji: kilka listków kolendry, garść drobno posiekanych fistaszków i 100 ml jogurtu greckiego.

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj cukinie pod bieżącą wodą, pokrój w grubą kostkę, rozsyp na blaszce, oprósz solą i włóż do piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Obok ułóż nieobrane ząbki czosnku.
  • Pokrój cebule w piórka.
  • Wlej do garnka olej i zeszklij cebulę.
  • Wyjmij upieczone cukinie, wsyp je do cebuli,
  • Obierz i dodaj czosnek i wszystkie pozostałe składniki – oprócz kolendry.
  • Doprowadź całość do wrzenia i gotuj do czasu, aż cukinia będzie miękka (około 10 minut).
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj kolendrę (razem z łodyżkami) i zblenduj całość.
  • Ponownie zagotuj zupę – dzięki temu wszystkie smaki znakomicie się połączą. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić kremu.

Podawaj zupę udekorowaną kleksem jogurtu, orzeszkami ziemnymi i listkiem kolendry.

Przepis na pikantną zupę pomidorową ze świeżą kolendrą

Składniki na około 4 porcje:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę,
  • szczypta chili,
  • 1/3 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka drobno posiekanej kolendry,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebule w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym w dużym rondelku oleju.
  • Dodaj pomidory wraz z sokiem i podgrzewaj je z cebulą przez około 5 minut.
  • Wlej bulion i dodaj pozostałe składniki (oprócz kolendry) i przyprawy.
  • Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Zdejmij rondelek z ognia i zblenduj całość na gładki krem.
  • Ponownie zagotuj całość.
Reklama

Podając zupę, obficie posypuj ją już na talerzach świeżą kolendrą.

Reklama
Reklama
Reklama