Świeża kolendra – jako sposób na urozmaicenie popularnych zup – 2 przepisy na zupy z dodatkiem kolendry
Świeża kolendra ma delikatnie orzechowy smak (zbliżony nieco do pestek słonecznika) i subtelnie cytrynowo-anyżowy aromat. Można jej używać jako dodatku do wszystkich zup zamiast natki pietruszki oraz używać jej jako ich składnika.
Świeża kolendra ma delikatnie orzechowy smak (zbliżony nieco do pestek słonecznika) i subtelnie cytrynowo-anyżowy aromat. Można jej używać jako dodatku do wszystkich zup zamiast natki pietruszki oraz używać jej jako ich składnika.
Zielone i drobne listki kolendry są wspaniałym urozmaiceniem kremu z pieczonej cukinii oraz zupy pomidorowej. Dzięki niej zyskują zupełnie nowy, orientalny charakter. Znakomitym dodatkiem do tego rodzaju dań będą czosnkowe grzanki lub makaron gryczany.
Przepis na krem z cukinii i świeżej kolendry
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 małe cukinie,
- duża garść świeżej kolendry,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 duże cebule cukrowe,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- do dekoracji: kilka listków kolendry, garść drobno posiekanych fistaszków i 100 ml jogurtu greckiego.
Czas przygotowania: około 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj cukinie pod bieżącą wodą, pokrój w grubą kostkę, rozsyp na blaszce, oprósz solą i włóż do piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Obok ułóż nieobrane ząbki czosnku.
- Pokrój cebule w piórka.
- Wlej do garnka olej i zeszklij cebulę.
- Wyjmij upieczone cukinie, wsyp je do cebuli,
- Obierz i dodaj czosnek i wszystkie pozostałe składniki – oprócz kolendry.
- Doprowadź całość do wrzenia i gotuj do czasu, aż cukinia będzie miękka (około 10 minut).
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj kolendrę (razem z łodyżkami) i zblenduj całość.
- Ponownie zagotuj zupę – dzięki temu wszystkie smaki znakomicie się połączą. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić kremu.
Podawaj zupę udekorowaną kleksem jogurtu, orzeszkami ziemnymi i listkiem kolendry.
Przepis na pikantną zupę pomidorową ze świeżą kolendrą
Składniki na około 4 porcje:
- 2 puszki pomidorów bez skórki,
- 1 duża cebula posiekana w kostkę,
- szczypta chili,
- 1/3 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 800 ml bulionu warzywnego,
- 1 szklanka drobno posiekanej kolendry,
- szczypta czosnku granulowanego,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebule w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym w dużym rondelku oleju.
- Dodaj pomidory wraz z sokiem i podgrzewaj je z cebulą przez około 5 minut.
- Wlej bulion i dodaj pozostałe składniki (oprócz kolendry) i przyprawy.
- Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 15 minut.
- Zdejmij rondelek z ognia i zblenduj całość na gładki krem.
- Ponownie zagotuj całość.
Podając zupę, obficie posypuj ją już na talerzach świeżą kolendrą.