Zakwaszenie organizmu – sprawdź przepisy, które pomogą je zwalczyć: bataty, koktajl i jaglanka
Seler naciowy, natka pietruszki, szpinak, jarmuż i sok z cytryny to miks składników na pyszny koktajl odkwaszający. Na śniadanie warto zjeść jaglankę ugotowaną według przepisu diety 5 przemian, a na obiad przygotować pyszne, faszerowane bataty.
Seler naciowy, natka pietruszki, szpinak, jarmuż i sok z cytryny to miks składników na pyszny koktajl odkwaszający. Na śniadanie warto zjeść jaglankę ugotowaną według przepisu diety 5 przemian, a na obiad przygotować pyszne, faszerowane bataty.
Zakwaszenie organizmu powstaje na skutek diety, w której znajduje się duża ilość nabiału, mięsa i przetworzonych produktów. Długotrwały wpływ takiego jedzenia może skutkować pogorszeniem pracy nerek i wątroby. Warto więc wprowadzić do swojej diety produkty odkwaszające.
Odkwaszający koktajl
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 garści liści jarmużu, szpinaku i botwinki,
- 1 jabłko,
- sok z 1/2 cytryny.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Opłucz seler, natkę, liście i jabłko.
- Wrzuć wszystkie składniki do miksera i wciśnij do nich sok z cytryny.
- Zmiksuj całość, a następnie uzupełnij wodą, jeśli koktajl jest zbyt gęsty.
Jaglanka – przepis
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 2 plasterki świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka masła,
- miód,
- orzechy, daktyle i pestki według uznania,
- szczypta kurkumy,
- sól,
- 1,5 l wody.
Czas przygotowania: około 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przelej kaszę wrzątkiem, aby nie była gorzka.
- Zagotuj 1,5 l wody.
- Dodaj kaszę jaglaną, płatki owsiane, kurkumę, imbir i sól.
- Gotuj przez 30 minut.
- Dorzuć do jaglanki orzechy i pestki oraz wlej sok z cytryny.
- Gotuj całość przez kolejne 10 minut.
- Dodaj łyżeczkę masła i miód do smaku. Gotuj wszystko przez minutę.
Nadziewane bataty – idealne na zakwaszenie organizmu
Składniki:
- 2 średnie bataty,
- 60 g brokułów,
- 1 papryka,
- kilka gałązek koperku,
- 1/3 pęczka natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1/4 łyżeczki kminku,
- miąższ i sok z cytryny,
- 1/4 szklanki wody.
Czas przygotowania: około 1 1/2 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik i nagrzej do do 175 stopni Celsjusza.
- Umyj bataty, a następnie polej je 1 łyżką oleju kokosowego, oprósz solą, ułóż na blasze i włóż do piekarnika na 50 minut.
- Wyjmij ziemniaki z piekarnika, natnij skórę, ale nie przecinaj jej w całości.
- Przełóż miąższ z batatów do miski.
- Umyj paprykę i brokuły.
- Pokrój warzywa w kostkę.
- Opłucz natkę pietruszki oraz koperek i posiekaj je drobno.
- Podsmaż na patelni pozostały olej kokosowy.
- Dodaj do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kminek.
- Po minucie smażenia wlej 1/8 szklanki wody oraz dodaj paprykę, brokuły i natkę pietruszki. Gotuj wszystko przez 2 minuty.
- Włóż na patelnię sok z cytryny i miąższ z batatów. Gotuj przez 2 minuty, cały czas mieszając.
- Wlej pozostałą wodę, dodaj miąższ z cytryny oraz koperek. Dopraw solą.
- Przełóż farsz do skórek ziemniaków.