Reklama

Seler naciowy, natka pietruszki, szpinak, jarmuż i sok z cytryny to miks składników na pyszny koktajl odkwaszający. Na śniadanie warto zjeść jaglankę ugotowaną według przepisu diety 5 przemian, a na obiad przygotować pyszne, faszerowane bataty.

Reklama

Zakwaszenie organizmu powstaje na skutek diety, w której znajduje się duża ilość nabiału, mięsa i przetworzonych produktów. Długotrwały wpływ takiego jedzenia może skutkować pogorszeniem pracy nerek i wątroby. Warto więc wprowadzić do swojej diety produkty odkwaszające.

Odkwaszający koktajl

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 garści liści jarmużu, szpinaku i botwinki,
  • 1 jabłko,
  • sok z 1/2 cytryny.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Opłucz seler, natkę, liście i jabłko.
  • Wrzuć wszystkie składniki do miksera i wciśnij do nich sok z cytryny.
  • Zmiksuj całość, a następnie uzupełnij wodą, jeśli koktajl jest zbyt gęsty.

Jaglanka – przepis

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 2 plasterki świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka masła,
  • miód,
  • orzechy, daktyle i pestki według uznania,
  • szczypta kurkumy,
  • sól,
  • 1,5 l wody.

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przelej kaszę wrzątkiem, aby nie była gorzka.
  • Zagotuj 1,5 l wody.
  • Dodaj kaszę jaglaną, płatki owsiane, kurkumę, imbir i sól.
  • Gotuj przez 30 minut.
  • Dorzuć do jaglanki orzechy i pestki oraz wlej sok z cytryny.
  • Gotuj całość przez kolejne 10 minut.
  • Dodaj łyżeczkę masła i miód do smaku. Gotuj wszystko przez minutę.

Nadziewane bataty – idealne na zakwaszenie organizmu

Składniki:

  • 2 średnie bataty,
  • 60 g brokułów,
  • 1 papryka,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/4 łyżeczki kminku,
  • miąższ i sok z cytryny,
  • 1/4 szklanki wody.

Czas przygotowania: około 1 1/2 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Nastaw piekarnik i nagrzej do do 175 stopni Celsjusza.
  • Umyj bataty, a następnie polej je 1 łyżką oleju kokosowego, oprósz solą, ułóż na blasze i włóż do piekarnika na 50 minut.
  • Wyjmij ziemniaki z piekarnika, natnij skórę, ale nie przecinaj jej w całości.
  • Przełóż miąższ z batatów do miski.
  • Umyj paprykę i brokuły.
  • Pokrój warzywa w kostkę.
  • Opłucz natkę pietruszki oraz koperek i posiekaj je drobno.
  • Podsmaż na patelni pozostały olej kokosowy.
  • Dodaj do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kminek.
  • Po minucie smażenia wlej 1/8 szklanki wody oraz dodaj paprykę, brokuły i natkę pietruszki. Gotuj wszystko przez 2 minuty.
  • Włóż na patelnię sok z cytryny i miąższ z batatów. Gotuj przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Wlej pozostałą wodę, dodaj miąższ z cytryny oraz koperek. Dopraw solą.
  • Przełóż farsz do skórek ziemniaków.
Reklama
Reklama
Reklama