Sos kurkowy – idealny dodatek do makaronu, mięsa lub ryżu
Sos kurkowy – idealny dodatek do makaronu, mięsa lub ryżu
Sos kurkowy ze śmietaną idealnie pasuje do klusek, makaronu lub ryżu. Ale nie tylko - sprawdzi się również jako aromatyczna przyprawa do mięs, szczególnie na większe uroczystości i imprezy. Jeśli masz ochotę na śniadanie z kurkami - postaw na ziołowy omlet lub chrupiącą bułkę faszerowaną sosem. Jest on niezwykle szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Poniżej znajdziecie prosty przepis na sos z kurkami.
Kurki (pieprznik jadalny) - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne
Kapelusze kurek zwierają wiele istotnych dla organizmu witamin i składników odżywczych, m.in.:
- witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E,
- sole mineralne: cynk, żelazo, potas, siarka, wapń, jod,
- błonnik.
Kurki są również źródłem białka złożonego z aminokwasów egzogennych odpowiednim dla wegetarian i wegan. Przy tym wszystkim są niskokaloryczne, zawierają jedynie 38 kcal w 100 g.
Trzeba jednak pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne i nie powinny ich jeść dzieci, osoby starsze oraz te, które mają problemy z układem pokarmowym/
Przepis na sos kurkowy
Składniki na sos z kurek
- 250 g kurek
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% (jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu)
- cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- tymianek lub natka pietruszki
Jak przygotować sos z kurkami?
- Kurki dokładnie umyć, wyczyścić i osuszyć.
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą wrzucić cebulkę. Podsmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek.
- Dorzucić kurki i smażyć około 5 minut.
- Wlać śmietanę kremówkę, doprawić solą i pieprzem.
- Poczekać aż sos się zredukuje.
- Dodać sos do dania. Można posypać natką pietruszki lub tymiankiem.
Jak wykorzystać kurki w kuchni?
Sos kurkowy to klasyk, ale z kurek można stworzyć również wiele innych ciekawych dań. Każdy wielbiciel grzybów zachwyci się jajecznicą z kurkami i świeżym szczypiorkiem. Można je również dodać do dań kuchni włoskiej: chrupiącej pizzy, aromatycznego risotto czy zapiekanki. Niezwykłym sposobem na przygotowanie kurek jest ich zamarynowanie.