Jak zrobić sos koperkowy na ciepło na jogurcie naturalnym, śmietanie i mleku: 3 błyskawiczne i łatwe przepisy
Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.
Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.
Jeżeli chcesz przyrządzić sos w zielonym kolorze, wystarczy gotowy dressing zmiksować blenderem. Sos na ciepło można podawać z mięsem, gołąbkami, ziemniakami, smażoną rybą i jajkami na twardo.
Sos koperkowy na jogurcie naturalnym, krok po kroku
Składniki (na 3 porcje):
- 200 mililitrów jogurtu naturalnego (około 3/4 szklanki),
- 200 mililitrów bulionu warzywnego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Bulion wlej do garnka i zagotuj.
- Koper umyj, drobno posiekaj i dodaj do rosołu.
- Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj.
- W oddzielnej miseczce połącz mąkę z jogurtem.
- Mieszaj, aż nie będzie grudek.
- Dodaj mąkę do bulionu.
- Gotuj około 30 sekund cały czas mieszając.
- Zdejmij sos z ognia.
Smacznego!
Wejdź na stronę Carrefour promocje i kup wszystkie składniki na pyszny sos koperkowy.
Sos koperkowy na śmietanie, krok po kroku
Składniki (na 3 porcje):
- 400 mililitrów śmietany 30 procentowej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 1/3 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Koper opłucz wodą, osusz i posiekaj drobno.
- Do garnka wlej śmietanę.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (by nie było grudek).
- Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj koper i gotuj około 1 minuty.
- Zdejmij z ognia i dopraw solą.
Smacznego!
Sos koperkowy (bez śmietany) na mleku, krok po kroku
Składniki (na 3 porcje):
- 200 mililitrów mleka (około 3/4 szklanki),
- 250 mililitrów bulionu (może być z kostki rosołowej),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 1/3 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- W małym garnku rozpuść masło.
- Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Wlej mleko, nie przestając mieszać.
- Dodaj bulion.
- Zagotuj całość.
- Dodaj koper, sól.
- Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Smacznego!
- Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Zapiekane pomidory z mozzarellą i bazylią.
- Pastę do kanapek można zrobić z zielonych i czarnych oliwek z dodatkiem kaparów. Przepis na pastę do kanapek z tuńczyka i oliwek.
- Sos berneński do idealny dodatek do grillowanych mięs np. wołowiny. Jak zrobić sos berneński.