Jak zrobić sos czosnkowy?
Sos czosnkowy to najczęściej wybierany dodatek do pizzy i zapiekanek, a także nieodłączny składnik kebabu. Można go też dodawać do tortilli i sałatek czy zjadać z kanapkami i chipsami. Miłośników sosu czosnkowego do pizzy nie zraża nawet intensywny zapach – najważniejszy jest wyrazisty smak.
Sos czosnkowy to najczęściej wybierany dodatek do pizzy i zapiekanek, a także nieodłączny składnik kebabu. Można go też dodawać do tortilli i sałatek czy zjadać z kanapkami i chipsami. Miłośników sosu czosnkowego do pizzy nie zraża nawet intensywny zapach – najważniejszy jest wyrazisty smak.
Sos czosnkowy można podawać w różnych wersjach: tłustej i dietetycznej, łagodniejszej i ostrzejszej – wszystko zależy od preferencji. Przepis na każdy sos czosnkowy jest podobny, zmienia się tylko liczba bądź rodzaj składników.
Składniki:
- 1 mały jogurt naturalny (gęsty),
- 2 ząbki czosnku (wersja łagodniejsza)/5 ząbków czosnku (wersja ostrzejsza),
- 3 łyżeczki majonezu (bez majonezu w wersji dietetycznej),
- 2 łyżeczki śmietany 12% (bez śmietany w wersji dietetycznej),
- kilka łodyżek koperku,
- szczypta soli i pieprzu.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Jogurt wymieszaj ze śmietaną i majonezem. W wersji dietetycznej wystarczy sam jogurt (150 g jogurtu 2% ma tylko 90 kcal).
2. Czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę, a potem dodaj go do sosu. To samo zrób z koperkiem.
3. Rozmieszaj sos i dopraw go solą i pieprzem.
4. Odstaw gotowy sos do lodówki na ok. 30 min – schłodzony smakuje lepiej.
Smacznego!
- Wesele to wyjątkowy dzień w życiu. Zobacz, jaki tort ślubny wybrać.
- Tort na pierwsze urodziny powinien być wyjątkowy. Na roczek warto przygotować tort budyniowy z jagodami.
- Tortilla to danie kuchni meksykańskiej. Szczególnie pyszna jest tortilla z kurczakiem.
- Torty uchodzą za wyjątkowo kaloryczne ciasta. Sprawdź, ile kalorii ma każdy rodzaj tortu.