Reklama

Sos czosnkowy to najczęściej wybierany dodatek do pizzy i zapiekanek, a także nieodłączny składnik kebabu. Można go też dodawać do tortilli i sałatek czy zjadać z kanapkami i chipsami. Miłośników sosu czosnkowego do pizzy nie zraża nawet intensywny zapach – najważniejszy jest wyrazisty smak.

Reklama

Sos czosnkowy można podawać w różnych wersjach: tłustej i dietetycznej, łagodniejszej i ostrzejszej – wszystko zależy od preferencji. Przepis na każdy sos czosnkowy jest podobny, zmienia się tylko liczba bądź rodzaj składników.

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny (gęsty),
  • 2 ząbki czosnku (wersja łagodniejsza)/5 ząbków czosnku (wersja ostrzejsza),
  • 3 łyżeczki majonezu (bez majonezu w wersji dietetycznej),
  • 2 łyżeczki śmietany 12% (bez śmietany w wersji dietetycznej),
  • kilka łodyżek koperku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:
1. Jogurt wymieszaj ze śmietaną i majonezem. W wersji dietetycznej wystarczy sam jogurt (150 g jogurtu 2% ma tylko 90 kcal).
2. Czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę, a potem dodaj go do sosu. To samo zrób z koperkiem.

3. Rozmieszaj sos i dopraw go solą i pieprzem.
4. Odstaw gotowy sos do lodówki na ok. 30 min – schłodzony smakuje lepiej.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama