
Z wiśni można zrobić sok lub syrop do deserów lub do rozcieńczania. Wszystko zależy od tego, jakie będą proporcje między owocami i cukrem. Do przygotowania soku wiśniowego można użyć sokownika, ale wystarczy też duży garnek i sitko do przecierania. Butelki na sok powinny być czyste i suche. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na sok wiśniowy.
Przepis na sok z wiśni bez sokownika
Wiśnie nie muszą być drylowane, chociaż po wypestkowaniu szybciej i łatwiej puszczą sok. Potrzebny będzie duży garnek.
Składniki na sok wiśniowy
- kilogram wiśni
- 200-400 g cukru
- woda
Jak zrobić sok z wiśni bez sokownika?
- Kilogram owoców trzeba umyć i zasypać 20-40 dag cukru i odstawić na 2 godziny.
- Po tym czasie wiśnie z cukrem i sokiem, który puściły, trzeba podgrzewać, aż zmiękną. W tym czasie trzeba je oczywiście mieszać co parę minut.
- Gdy owoce będą miękkie, należy je przetrzeć przez sitko. Uzyskany w ten sposób mętny sok trzeba spróbować i dosłodzić wedle uznania.
- Następnie miksturę doprowadza się do wrzenia i zlewa do butelek czy słoików. Muszą być one dobrze umyte i wysuszone.
- Po napełnieniu butelki – napełnia się je niemal do pełna – należy ją natychmiast zakręcić, odstawić i przykryć ręcznikiem czy kocykiem. W ten sposób sok zostanie trwale zamknięty w butelkach.
- Jeśli butelek nie zalewa się do pełna, konieczna będzie pasteryzacja – w 85°C przez 10 do 20 minut.
Przepis na domowy sok wiśniowy z użyciem sokownika
Bardzo ważne są proporcje cukru do ilości wody. Słodycz powinna być wyregulowana wedle własnych upodobań, ale jeśli owoce i cukier zostaną połączone w proporcjach 1:1, zamiast soku wyjdzie syrop z wiśni.
Jak zrobić sok z wiśni z użyciem sokownika?
- Kilogram owoców należy umyć i umieścić je w najwyższej części sokownika.
- Można w tym momencie dodać 80 dag cukru, ale równie dobrze można dodać go już po zrobieniu soku a przed zamknięciem go w butelkach.
- Do najniższej części sokownika należy wlać tyle wody, by było jej pół garnka.
- Środkowa część sokownika powinna zostać zaopatrzona w rurkę z zaciskiem.
- Kolejnym krokiem jest zmontowanie wszystkiego i wstawienie na duży ogień – to pozwoli szybko zagotować wodę w dolnej części sokownika, potem ogień można trochę zmniejszyć.
- Pierwsze efekty będą widoczne już po ok. 20 minutach, ale sok można zlewać dopiero po około godzinie, po tym czasie warto mieszać i rozgniatać wiśnie, dzięki temu puszczą jeszcze więcej soku.
- Następnie przez rurkę sok można zlewać do butelek.
- Jeśli owoce nie były posłodzone na początku – sok trzeba dosłodzić, wówczas robi się to poprzez dosypanie cukru i wymieszanie go z sokiem w środkowej części sokownika.
- Butelki muszą być czyste i suche. Każdorazowo po wypełnieniu butelki sokiem trzeba ją zakręcić i odstawić do wystudzenia. Żeby nie trzeba było przeprowadzać pasteryzacji, sok wiśniowy zlewany do butelek musi być gorący.

Bardzo zdrowy, lekko słodzony sok z czarnej porzeczki bez konserwantów i sztucznych barwników przygotujesz w domu w 20 minut. Jeśli będziesz pasteryzować butelki bądź słoiki, nie zapomnij wcześnie wyparzyć ich we wrzątku, razem z zakrętkami. Czarna porzeczka jest niezwykle zdrowa - zawiera ogromną ilość witaminy C oraz A, jest źródłem antyoksydantów, zapobiega chorobom oczu, obniża poziom cholesterolu i cukru. Rozłożone pojedynczą warstwą czarne porzeczki z powodzeniem można mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez długie miesiące. Po rozmrożeniu nadają się do przyrządzania deserów, sosów do mięs, dżemów oraz cenionych soków. Chcesz kupić wyciskarkę, aby przygotowywać zdrowe i świeże soki? Wejdź na tę stronę i pobierz kody rabatowe Komputronik . Przepis na sok z czarnej porzeczki - niskokaloryczny Składniki na dietetyczny sok z czarnej porzeczki (5 małych słoiczków) : 1 kilogram czarnych porzeczek , około 350-420 mililitrów wody. Czas wykonania: 20 minut (bez czasu stygnięcia i pasteryzacji butelek) Stopień trudności: średnie Jak zrobić niskokaloryczny sok z czarnej porzeczki? Oderwane od gałązek porzeczki umyj partiami na sitku i osusz. Włóż je do dużego rondla z grubym dnem i zalej wodą, aby nieco zakryła owoce. Zagotuj wodę z owocami na dużym ogniu. Gotuj przez około 7 minut, dopóki czarne porzeczki nie zaczną pękać. Zdejmij garnek z ognia i studź zawartość przed kilkadziesiąt minut. Wyłóż duże sito gazą i pozostaw na nim owoce przez kilka godzin – ważne jest, aby nie odciskać porzeczek. Przelej sok do wysterylizowanych słoików i zakręć. Sok przeznaczony do szybkiego wypicia nie musi być...

Sok z czarnej porzeczki ma dużo witaminy C, cenne antyoksydanty, a także jest bardzo smaczny. Można go przygotować również bez użycia sokownika. Owoce gotujemy lub tłoczymy sok na zimno. Przygotowanie pysznego, zdrowego soku z czarnej porzeczki nie należy do skomplikowanych. Wystarczą porzeczki i cukier, nie potrzeba nawet sokownika. Sok z czarnej porzeczki – źródło zdrowia Czarne porzeczki i sok z tych pysznych owoców zawierają bardzo dużo witaminy C i cenne antyoksydanty, dzięki czemu wspomagają usuwanie szkodliwych związków z organizmu. W medycynie ludowej stosowane są w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, artretyzmu i reumatyzmu. Hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych i stabilizują ciśnienie tętnicze. Sok z czarnej porzeczki – przepis podstawowy Potrzebne są: odpowiedniej wielkości garnek, duże sito, butelki lub słoiki. Składniki (na ok. 1,5 l soku): 1 kg czarnych porzeczek , 0,5 – 1 kg cukru (według uznania), woda. Czas przygotowania: łącznie ok. 50 min. + czas odstawienia i ew. na pasteryzację (ok. 30 min.) Stopień trudności : łatwe Sposób przygotowania: opłukane porzeczki zalewamy wodą, tak aby były przykryte, po zagotowaniu pozostawiamy na palniku na co najmniej 15-20 minut , odstawiamy na 12-24 godziny, przecedzamy przez sitko (z pozostałości można zrobić pyszny dżem ), zlewamy do wyparzonych butelek lub słoików i odwracamy je do góry dnem do czasu aż ostygną, ewentualnie pasteryzujemy przez 15 minut. Sok z czarnej porzeczki z liśćmi wiśniowymi Liście wiśni dodają sokowi ostrego, przyjemnego posmaku i aromatu. Sok wykonujemy jak w przepisie podstawowym , z tym jedynie, że do gotujących się porzeczek dodajemy ok. 100...

Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C. Jarzębinę do nalewki lub soku najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach , na przełomie października i listopada. Przed przyrządzeniem owoce mrozi się w zamrażarce. Owoce jarzębiny wzmacniają odporność organizmu Owoce jarzębiny działają antyoksydacyjnie , przez co powstrzymują proces powstawania wolnych rodników . Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu, dlatego sok z jarzębiny warto pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy istnieje większe ryzyko przeziębienia i grypy . Sok z jarzębiny, krok po kroku Potrzebujesz: sokownika, garnka (jeżeli nie posiadasz w domu sokownika). Składniki (na 1 litr soku): 2 kilogramy owoców jarzębiny, 1 kilogram cukru. Czas przygotowania: około 50 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj owoce i włóż do zamrażarki na 30 minut. Zamrożoną jarzębinę przełóż do sokownika i zasyp cukrem . Jeśli nie masz w domu sprzętu do wyciskania soku, owoce włóż do garnka z litrem wody, zasyp cukrem i gotuj 20 minut. Powstały sok przelej do szklanych butelek. Gotowe! Przepis na nalewkę z jarzębiny Potrzebujesz: dużego słoika (najlepiej 3 litrowego), gazy. S kładniki (na 2 litry nalewki): 1 kilogram owoców jarzębiny, 1 litr spirytusu, 1 litr wody niegazowanej, 0,5 kilograma cukru drobnoziarnistego, 2 cytryny. Czas przygotowania:...