Szklanka z napojem
Image by Lifetimestock.com
Styl życia

Sok z wiśni - prosty przepis na sok wiśniowy z sokownikiem i bez sokownika

Sok z wiśni - prosty przepis na sok wiśniowy z sokownikiem i bez sokownika

Z wiśni można zrobić sok lub syrop do deserów lub do rozcieńczania. Wszystko zależy od tego, jakie będą proporcje między owocami i cukrem. Do przygotowania soku wiśniowego można użyć sokownika, ale wystarczy też duży garnek i sitko do przecierania. Butelki na sok powinny być czyste i suche. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na sok wiśniowy.

 

Przepis na sok z wiśni bez sokownika

 

Wiśnie nie muszą być drylowane, chociaż po wypestkowaniu szybciej i łatwiej puszczą sok. Potrzebny będzie duży garnek.

 

Składniki na sok wiśniowy

  • kilogram wiśni
  • 200-400 g cukru
  • woda

 

Jak zrobić sok z wiśni bez sokownika?

 

  1. Kilogram owoców trzeba umyć i zasypać 20-40 dag cukru i odstawić na 2 godziny.
  2. Po tym czasie wiśnie z cukrem i sokiem, który puściły, trzeba podgrzewać, aż zmiękną. W tym czasie trzeba je oczywiście mieszać co parę minut.
  3. Gdy owoce będą miękkie, należy je przetrzeć przez sitko. Uzyskany w ten sposób mętny sok trzeba spróbować i dosłodzić wedle uznania.
  4. Następnie miksturę doprowadza się do wrzenia i zlewa do butelek czy słoików. Muszą być one dobrze umyte i wysuszone.
  5. Po napełnieniu butelki – napełnia się je niemal do pełna – należy ją natychmiast zakręcić, odstawić i przykryć ręcznikiem czy kocykiem. W ten sposób sok zostanie trwale zamknięty w butelkach.
  6. Jeśli butelek nie zalewa się do pełna, konieczna będzie pasteryzacja – w 85°C przez 10 do 20 minut.

 

Przepis na domowy sok wiśniowy z użyciem sokownika

 

Bardzo ważne są proporcje cukru do ilości wody. Słodycz powinna być wyregulowana wedle własnych upodobań, ale jeśli owoce i cukier zostaną połączone w proporcjach 1:1, zamiast soku wyjdzie syrop z wiśni.

 

Jak zrobić sok z wiśni z użyciem sokownika?

  1. Kilogram owoców należy umyć i umieścić je w najwyższej części sokownika.
  2. Można w tym momencie dodać 80 dag cukru, ale równie dobrze można dodać go już po zrobieniu soku a przed zamknięciem go w butelkach. 
  3. Do najniższej części sokownika należy wlać tyle wody, by było jej pół garnka.
  4. Środkowa część sokownika powinna zostać zaopatrzona w rurkę z zaciskiem.
  5. Kolejnym krokiem jest zmontowanie wszystkiego i wstawienie na duży ogień – to pozwoli szybko zagotować wodę w dolnej części sokownika, potem ogień można trochę zmniejszyć.
  6. Pierwsze efekty będą widoczne już po ok. 20 minutach, ale sok można zlewać dopiero po około godzinie, po tym czasie warto mieszać i rozgniatać wiśnie, dzięki temu puszczą jeszcze więcej soku.
  7. Następnie przez rurkę sok można zlewać do butelek.
  8. Jeśli owoce nie były posłodzone na początku – sok trzeba dosłodzić, wówczas robi się to poprzez dosypanie cukru i wymieszanie go z sokiem w środkowej części sokownika.
  9. Butelki muszą być czyste i suche. Każdorazowo po wypełnieniu butelki sokiem trzeba ją zakręcić i odstawić do wystudzenia. Żeby nie trzeba było przeprowadzać pasteryzacji, sok wiśniowy zlewany do butelek musi być gorący.

 

Zobacz także
Wiaderko z owocami czarnej porzeczki.

Sok z czarnej porzeczki - proste przepisy na soki porzeczkowe: słodki lub niskokaloryczny

Pierogi z owocami

Przepisy na pierogi z truskawkami, wiśniami i jagodami

Koszyk brzoskwiń

Brzoskwinie w syropie - idealne do ciast i deserów

 

Wiaderko z owocami czarnej porzeczki.
©anjelagr/Fotolia
Styl życia
Sok z czarnej porzeczki - proste przepisy na soki porzeczkowe: słodki lub niskokaloryczny
Sok z czarnej porzeczki - proste przepisy na soki porzeczkowe: słodki lub niskokaloryczny

Bardzo zdrowy, lekko słodzony sok z czarnej porzeczki bez konserwantów i sztucznych barwników przygotujesz w domu w 20 minut. Jeśli będziesz pasteryzować butelki bądź słoiki, nie zapomnij wcześnie wyparzyć ich we wrzątku, razem z zakrętkami. Czarna porzeczka jest niezwykle zdrowa - zawiera ogromną ilość witaminy C oraz A, jest źródłem antyoksydantów, zapobiega chorobom oczu, obniża poziom cholesterolu i cukru. Rozłożone pojedynczą warstwą czarne porzeczki z powodzeniem można mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez długie miesiące. Po rozmrożeniu nadają się do przyrządzania deserów, sosów do mięs, dżemów oraz cenionych soków. Chcesz kupić wyciskarkę, aby przygotowywać zdrowe i świeże soki? Wejdź na tę stronę i pobierz kody rabatowe Komputronik . Przepis na sok z czarnej porzeczki - niskokaloryczny   Składniki na dietetyczny sok z czarnej porzeczki (5 małych słoiczków) : 1 kilogram czarnych porzeczek , około 350-420 mililitrów wody.   Czas wykonania: 20 minut (bez czasu stygnięcia i pasteryzacji butelek) Stopień trudności: średnie   Jak zrobić niskokaloryczny sok z czarnej porzeczki?   Oderwane od gałązek porzeczki umyj partiami na sitku i osusz. Włóż je do dużego rondla z grubym dnem i zalej wodą, aby nieco zakryła owoce. Zagotuj wodę z owocami na dużym ogniu. Gotuj przez około 7 minut, dopóki czarne porzeczki nie zaczną pękać. Zdejmij garnek z ognia i studź zawartość przed kilkadziesiąt minut. Wyłóż duże sito gazą i pozostaw na nim owoce przez kilka godzin – ważne jest, aby nie odciskać porzeczek. Przelej sok do wysterylizowanych słoików i zakręć. Sok przeznaczony do szybkiego wypicia nie musi być...

Czarne porzeczki
© alekseyliss/Fotolia.com
Styl życia
Domowe sposoby na przygotowanie pysznego, zdrowego soku z czarnej porzeczki
Sok z czarnej porzeczki ma dużo witaminy C, cenne antyoksydanty, a także jest bardzo smaczny. Można go przygotować również bez użycia sokownika. Owoce gotujemy lub tłoczymy sok na zimno.

Sok z czarnej porzeczki ma dużo witaminy C, cenne antyoksydanty, a także jest bardzo smaczny. Można go przygotować również bez użycia sokownika. Owoce gotujemy lub tłoczymy sok na zimno.   Przygotowanie pysznego, zdrowego soku z czarnej porzeczki nie należy do skomplikowanych. Wystarczą porzeczki i cukier, nie potrzeba nawet sokownika. Sok z czarnej porzeczki – źródło zdrowia Czarne porzeczki i sok z tych pysznych owoców zawierają bardzo dużo witaminy C i cenne antyoksydanty, dzięki czemu wspomagają usuwanie szkodliwych związków z organizmu. W medycynie ludowej stosowane są w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, artretyzmu i reumatyzmu. Hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych i stabilizują ciśnienie tętnicze. Sok z czarnej porzeczki – przepis podstawowy Potrzebne są: odpowiedniej wielkości garnek, duże sito, butelki lub słoiki.   Składniki (na ok. 1,5 l soku): 1 kg czarnych porzeczek , 0,5 – 1 kg cukru (według uznania), woda. Czas przygotowania: łącznie ok. 50 min. + czas odstawienia i ew. na pasteryzację (ok. 30 min.) Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania: opłukane porzeczki zalewamy wodą, tak aby były przykryte, po zagotowaniu pozostawiamy na palniku na co najmniej 15-20 minut , odstawiamy na 12-24 godziny, przecedzamy przez sitko (z pozostałości można zrobić pyszny dżem ), zlewamy do wyparzonych butelek lub słoików i odwracamy je do góry dnem do czasu aż ostygną, ewentualnie pasteryzujemy przez 15 minut. Sok z czarnej porzeczki z liśćmi wiśniowymi Liście wiśni dodają sokowi ostrego, przyjemnego posmaku i aromatu. Sok wykonujemy jak w przepisie podstawowym , z tym jedynie, że do gotujących się porzeczek dodajemy ok. 100...

©elmowski/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić rozgrzewającą nalewkę i wzmacniający odporność sok z jarzębiny w domu
Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C.

Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C.   Jarzębinę do nalewki lub soku najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach , na przełomie października i listopada. Przed przyrządzeniem owoce mrozi się w zamrażarce. Owoce jarzębiny wzmacniają odporność organizmu Owoce jarzębiny działają antyoksydacyjnie , przez co powstrzymują proces powstawania wolnych rodników . Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu, dlatego sok z jarzębiny warto pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy istnieje większe ryzyko przeziębienia i grypy . Sok z jarzębiny, krok po kroku Potrzebujesz: sokownika, garnka (jeżeli nie posiadasz w domu sokownika).   Składniki (na 1 litr soku): 2 kilogramy owoców jarzębiny, 1 kilogram cukru.   Czas przygotowania: około 50 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj owoce i włóż do zamrażarki na 30 minut. Zamrożoną jarzębinę przełóż do sokownika i zasyp cukrem . Jeśli nie masz w domu sprzętu do wyciskania soku, owoce włóż do garnka z litrem wody, zasyp cukrem i gotuj 20 minut. Powstały sok przelej do szklanych butelek.   Gotowe! Przepis na nalewkę z jarzębiny Potrzebujesz: dużego słoika (najlepiej 3 litrowego), gazy.   S kładniki (na 2 litry nalewki): 1 kilogram owoców jarzębiny, 1 litr spirytusu, 1 litr wody niegazowanej, 0,5 kilograma cukru drobnoziarnistego, 2 cytryny.   Czas przygotowania:...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner