Shakshuka przepis
© istetiana/Fotolia.com
Styl życia

Shakshuka (szakszuka) - tunezyjskie danie z jajek w wersji oryginalnej oraz wegańskiej

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

 

Shakshuka jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, popularnym szczególnie w krajach arabskich. Ma formę zapiekanych na patelni jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić z tofu, mięsem, kiełbaskami na ostro, serami lub z fasolą.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kapustą pekińską

Dania z jajek: shakshuka

Składniki:

  • 2 średnie czerwone papryki,
  • 2 świeże pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 duże jaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku bądź kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli,
  • olej,
  • szczypiorek lub natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę lub paski.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Obierz czosnek i drobno go posiekaj.
  • Wsyp na nią kminek lub kumin, czosnek oraz paprykę.
  • Smaż na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Umyj pomidory, po czym pokrój je w kostkę.
  • Dodaj przecier pomidorowy i pomidory.
  • Duś wszystkie składniki przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Dopraw sos do smaku, używając soli, pieprzu oraz chilli.
  • Zrób 2 dołki w sosie i wbij w nie jaja.
  • Smaż na małym ogniu do czasu ścięcia białka.
  • Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem bądź natką pietruszki.

Wegańskie przepisy: szakszuka

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 świeża papryczka chilli,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 300 g tofu,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Upraż kumin na suchej patelni.
  • Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę.
  • Wlej olej na patelnię i wrzuć cebulę.
  • Obierz, po czym posiekaj czosnek.
  • Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek.
  • Podsmażaj razem przez chwilę tak, aby czosnek się nie przypalił.
  • Umyj i pokrój paprykę oraz pomidory.
  • Opłucz papryczkę i usuń z niej gniazda nasienne.
  • Wrzuć na patelnię paprykę, pomidory oraz koncentrat.
  • Duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Dodaj przyprawy, syrop z agawy i ostrą papryczkę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Duś do czasu, kiedy papryka zmięknie, czyli około 20-30 minut.
  • Na oddzielnej patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojone w kostkę tofu.
  • Podlej je sosem sojowym.
  • Sos pomidorowo-paprykowy i tofu podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Gulasz wegetariański
© larik_malasha/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gulasz wegetariański: warzywny, z pieczarkami i meksykański
Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.

Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.   Wegetariański gulasz to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Można go podawać z ryżem , kaszą oraz surówką, np. z pora. Sekretem potrawy jest doprawienie go różnymi przyprawami, w zależności od efektu, jaki chce się uzyskać. Wegetariański gulasz warzywny Składniki:  1 puszka czerwonej fasoli, cebula, średnia cukinia, czerwona papryka , marchew, 250 g pieczarek, puszka krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, rozmaryn, oregano, ostra papryka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania:  Obierz i pokrój cebulę w piórka. Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki. Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój paprykę w paseczki, a cukinię w kostkę. Podsmaż powyższe składniki na łyżce masła. Na patelnię włóż paprykę oraz cukinię.  Podsmażaj całość przez 2-3 minuty.  Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj pomidory i czosnek.  Duś składniki gulaszu do miękkości. Jeśli danie zacznie się przypalać, podlej je wodą.  Pod koniec gotowania dodaj fasolę odsączoną z zalewy i przypraw do smaku. Gulasz wegetariański meksykański Składniki:  mała cukinia, średnia cebula, 1/2 czerwonej papryki, 10 pieczarek, 1,5 puszki krojonych pomidorów, 1/2 puszki...

łopatka z jelenia z piwem miodowym i grzybami na białym talerzu
© FOOD-micro/Adobe Stock
Styl życia
Pomysł na obiad: łopatka z daniela z grzybami leśnymi, duszona w piwie miodowym
Jeleń w piwie miodowym to aromatyczne i treściwe danie dla miłośników dziczyzny. Mięso doprawia się przyprawami, jak: kumin, ostra papryka, sól morska i majeranek. Do podstawowych składników potrawy należą leśne grzyby, czosnek, pomidory oraz napoje alkoholowe, jak: piwo miodowe oraz pitny miód.

Jeleń w piwie miodowym to aromatyczne i treściwe danie dla miłośników dziczyzny. Mięso doprawia się przyprawami, jak: kumin, ostra papryka, sól morska i majeranek. Do podstawowych składników potrawy należą leśne grzyby, czosnek, pomidory oraz napoje alkoholowe, jak: piwo miodowe oraz pitny miód.   Łopatka z daniela doskonale sprawdza się jako potrawa pieczona, smażona i duszona. Mięso jest lekko twarde, dlatego, aby po przyrządzeniu było soczyste i kruche, należy je wcześniej zamarynować. Łopatka najwyższej jakości będzie miała krwiście czerwony kolor. Mięso z łopatki idealnie pasuje do gulaszu, pulpetów, pierogów, bigosu, klopsów i wielu innych wyrobów garmażeryjnych.     Przepis na łopatkę z daniela z piwem miodowym i grzybami   Aby mięso było smaczne, należy je wcześniej zamarynować w przyprawach, dlatego przygotowania potrawy warto zacząć następnego dnia i pozostawić mięso na całą noc w chłodnym miejscu.   Składniki (dla 4 osób): ½ kg łopatki z daniela, 300 g grzybów, np. borowików, 250 ml piwa miodowego, 150 ml miodu pitnego, 3 cebule, 1 l wołowego bulionu, puszka krojonych pomidorów, 100 g suszonej żurawiny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, olej do smażenia, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, szczypta ostrej papryki, majeranku, tymianku, sól morska, pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   Mięso pokrój w kostkę. Pokrojoną łopatkę z daniela oprósz solą i pieprzem, dodaj ostrą paprykę, kumin, majeranek oraz tymianek i odstaw...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik