Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Shakshuka przepis
© istetiana/Fotolia.com
Styl życia

Shakshuka (szakszuka) - tunezyjskie danie z jajek w wersji oryginalnej oraz wegańskiej

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

 

Shakshuka jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, popularnym szczególnie w krajach arabskich. Ma formę zapiekanych na patelni jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić z tofu, mięsem, kiełbaskami na ostro, serami lub z fasolą.

Dania z jajek: shakshuka

Składniki:

  • 2 średnie czerwone papryki,
  • 2 świeże pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 duże jaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku bądź kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli,
  • olej,
  • szczypiorek lub natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę lub paski.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Obierz czosnek i drobno go posiekaj.
  • Wsyp na nią kminek lub kumin, czosnek oraz paprykę.
  • Smaż na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Umyj pomidory, po czym pokrój je w kostkę.
  • Dodaj przecier pomidorowy i pomidory.
  • Duś wszystkie składniki przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Dopraw sos do smaku, używając soli, pieprzu oraz chilli.
  • Zrób 2 dołki w sosie i wbij w nie jaja.
  • Smaż na małym ogniu do czasu ścięcia białka.
  • Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem bądź natką pietruszki.

Wegańskie przepisy: szakszuka

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 świeża papryczka chilli,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 300 g tofu,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Upraż kumin na suchej patelni.
  • Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę.
  • Wlej olej na patelnię i wrzuć cebulę.
  • Obierz, po czym posiekaj czosnek.
  • Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek.
  • Podsmażaj razem przez chwilę tak, aby czosnek się nie przypalił.
  • Umyj i pokrój paprykę oraz pomidory.
  • Opłucz papryczkę i usuń z niej gniazda nasienne.
  • Wrzuć na patelnię paprykę, pomidory oraz koncentrat.
  • Duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Dodaj przyprawy, syrop z agawy i ostrą papryczkę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Duś do czasu, kiedy papryka zmięknie, czyli około 20-30 minut.
  • Na oddzielnej patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojone w kostkę tofu.
  • Podlej je sosem sojowym.
  • Sos pomidorowo-paprykowy i tofu podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Gulasz wegetariański
© larik_malasha/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gulasz wegetariański: warzywny, z pieczarkami i meksykański
Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.

Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.   Wegetariański gulasz to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Można go podawać z ryżem , kaszą oraz surówką, np. z pora. Sekretem potrawy jest doprawienie go różnymi przyprawami, w zależności od efektu, jaki chce się uzyskać. Wegetariański gulasz warzywny Składniki:  1 puszka czerwonej fasoli, cebula, średnia cukinia, czerwona papryka , marchew, 250 g pieczarek, puszka krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, rozmaryn, oregano, ostra papryka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania:  Obierz i pokrój cebulę w piórka. Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki. Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój paprykę w paseczki, a cukinię w kostkę. Podsmaż powyższe składniki na łyżce masła. Na patelnię włóż paprykę oraz cukinię.  Podsmażaj całość przez 2-3 minuty.  Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj pomidory i czosnek.  Duś składniki gulaszu do miękkości. Jeśli danie zacznie się przypalać, podlej je wodą.  Pod koniec gotowania dodaj fasolę odsączoną z zalewy i przypraw do smaku. Gulasz wegetariański meksykański Składniki:  mała cukinia, średnia cebula, 1/2 czerwonej papryki, 10 pieczarek, 1,5 puszki krojonych pomidorów, 1/2 puszki...

łopatka z jelenia z piwem miodowym i grzybami na białym talerzu
© FOOD-micro/Adobe Stock
Styl życia
Pomysł na obiad: łopatka z daniela z grzybami leśnymi, duszona w piwie miodowym
Jeleń w piwie miodowym to aromatyczne i treściwe danie dla miłośników dziczyzny. Mięso doprawia się przyprawami, jak: kumin, ostra papryka, sól morska i majeranek. Do podstawowych składników potrawy należą leśne grzyby, czosnek, pomidory oraz napoje alkoholowe, jak: piwo miodowe oraz pitny miód.

Jeleń w piwie miodowym to aromatyczne i treściwe danie dla miłośników dziczyzny. Mięso doprawia się przyprawami, jak: kumin, ostra papryka, sól morska i majeranek. Do podstawowych składników potrawy należą leśne grzyby, czosnek, pomidory oraz napoje alkoholowe, jak: piwo miodowe oraz pitny miód.   Łopatka z daniela doskonale sprawdza się jako potrawa pieczona, smażona i duszona. Mięso jest lekko twarde, dlatego, aby po przyrządzeniu było soczyste i kruche, należy je wcześniej zamarynować. Łopatka najwyższej jakości będzie miała krwiście czerwony kolor. Mięso z łopatki idealnie pasuje do gulaszu, pulpetów, pierogów, bigosu, klopsów i wielu innych wyrobów garmażeryjnych.     Przepis na łopatkę z daniela z piwem miodowym i grzybami   Aby mięso było smaczne, należy je wcześniej zamarynować w przyprawach, dlatego przygotowania potrawy warto zacząć następnego dnia i pozostawić mięso na całą noc w chłodnym miejscu.   Składniki (dla 4 osób): ½ kg łopatki z daniela, 300 g grzybów, np. borowików, 250 ml piwa miodowego, 150 ml miodu pitnego, 3 cebule, 1 l wołowego bulionu, puszka krojonych pomidorów, 100 g suszonej żurawiny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, olej do smażenia, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, szczypta ostrej papryki, majeranku, tymianku, sól morska, pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   Mięso pokrój w kostkę. Pokrojoną łopatkę z daniela oprósz solą i pieprzem, dodaj ostrą paprykę, kumin, majeranek oraz tymianek i odstaw...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner