Shakshuka (szakszuka) - tunezyjskie danie z jajek w wersji oryginalnej oraz wegańskiej
Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.
Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.
Shakshuka jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, popularnym szczególnie w krajach arabskich. Ma formę zapiekanych na patelni jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić z tofu, mięsem, kiełbaskami na ostro, serami lub z fasolą.
Dania z jajek: shakshuka
Składniki:
- 2 średnie czerwone papryki,
- 2 świeże pomidory,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 duże jaja,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kminku bądź kuminu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- chilli,
- olej,
- szczypiorek lub natka pietruszki.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę lub paski.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Obierz czosnek i drobno go posiekaj.
- Wsyp na nią kminek lub kumin, czosnek oraz paprykę.
- Smaż na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Umyj pomidory, po czym pokrój je w kostkę.
- Dodaj przecier pomidorowy i pomidory.
- Duś wszystkie składniki przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Dopraw sos do smaku, używając soli, pieprzu oraz chilli.
- Zrób 2 dołki w sosie i wbij w nie jaja.
- Smaż na małym ogniu do czasu ścięcia białka.
- Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem bądź natką pietruszki.
Wegańskie przepisy: szakszuka
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 1 świeża papryczka chilli,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 300 g tofu,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- natka pietruszki.
Czas przygotowania: około 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Upraż kumin na suchej patelni.
- Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Wlej olej na patelnię i wrzuć cebulę.
- Obierz, po czym posiekaj czosnek.
- Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek.
- Podsmażaj razem przez chwilę tak, aby czosnek się nie przypalił.
- Umyj i pokrój paprykę oraz pomidory.
- Opłucz papryczkę i usuń z niej gniazda nasienne.
- Wrzuć na patelnię paprykę, pomidory oraz koncentrat.
- Duś pod przykryciem przez około 10 minut.
- Dodaj przyprawy, syrop z agawy i ostrą papryczkę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Duś do czasu, kiedy papryka zmięknie, czyli około 20-30 minut.
- Na oddzielnej patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojone w kostkę tofu.
- Podlej je sosem sojowym.
- Sos pomidorowo-paprykowy i tofu podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.