Sałatka z buraczków – czosnkowo-majonezowa i wykwintne carpaccio z buraka
Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.
Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.
Buraki do sałatki najlepiej gotować w mundurkach lub piec w piekarniku, wówczas zachowują większość swych cennych wartości odżywczych.
Sałatka z pieczonych buraczków z czosnkiem i majonezem – przepis
Składniki na 3 porcje:
- 4 małe buraki,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 średniej wielkości czerwona cebula,
- 4-5 łyżek majonezu,
- 2 ugotowane na twardo jajka,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia+20 minut chłodzenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Buraki wyszoruj, pokrój na ćwiartki, natrzyj oliwą, owiń folią aluminiową. Ząbki nieobranego czosnku zawiń w folię. Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia buraków włóż czosnek.
2. Upieczone i wystudzone buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
3. Pokrój drobno białko jajek, żółtko dodasz do sosu.
3. Wymieszaj majonez z jogurtem, solą, posiekaną natką, pieprzem, żółtkiem i sokiem z cytryny, dodaj upieczony, obrany z łupin czosnek, pokrojoną bardzo drobno cebulę oraz białko jajka.
4. Połącz wszystkie składniki w dużej misce, wstaw do lodówki do schłodzenia.
Sałatkę z pieczonych buraczków podawaj do klusków śląskich lub frytek.
Sałatka z buraczków – wegetariańskie burakowe carpaccio z serem feta – przepis
Składniki na 5 porcji:
- 3 duże buraki,
- 1 opakowanie sera feta,
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
- 10 zielonych oliwek bez pestek,
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich.
marynata:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii.
sos:
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 10 łyżek oliwy z oliwek,
- szczypta sproszkowanej papryczki chili.
Czas przygotowania: 30 minut+15 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Buraki wyszoruj dokładnie, obierz ze skórki, przekrój na pół i pokrój w cienkie (około 1mm) plastry – najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw.
2. Z podanych składników przygotuj marynatę i nasmaruj nią buraki. Odstaw na około 10 minut.
3. Rozłóż buraki na folii aluminiowej lub blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
4. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw, by się dokładnie połączyły.
5. Upieczone buraki wyłóż na duży talerz lub półmisek, posyp posiekanymi drobno oliwkami, szczypiorkiem, pokruszonym w dłoniach serem feta oraz orzechami. Polej całość sosem.
Tak przygotowane buraki smakują wyśmienicie jako przystawka oraz jako samodzielne danie.
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na surówkę do obiadu? Sprawdź nasze przepisy na zasmażane buraczki na ciepło i z chrzanem.
- Z buraka można zrobić barszcz, sałatkę, frytki a nawet posłodzić nim herbatę. Dowiedz się jakie właściwości i zastosowanie ma melasa buraczana.