Reklama

Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.

Reklama

Buraki do sałatki najlepiej gotować w mundurkach lub piec w piekarniku, wówczas zachowują większość swych cennych wartości odżywczych.

Sałatka z pieczonych buraczków z czosnkiem i majonezem – przepis

Składniki na 3 porcje:

  • 4 małe buraki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 2 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia+20 minut chłodzenia

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj, pokrój na ćwiartki, natrzyj oliwą, owiń folią aluminiową. Ząbki nieobranego czosnku zawiń w folię. Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia buraków włóż czosnek.

2. Upieczone i wystudzone buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

3. Pokrój drobno białko jajek, żółtko dodasz do sosu.

3. Wymieszaj majonez z jogurtem, solą, posiekaną natką, pieprzem, żółtkiem i sokiem z cytryny, dodaj upieczony, obrany z łupin czosnek, pokrojoną bardzo drobno cebulę oraz białko jajka.

4. Połącz wszystkie składniki w dużej misce, wstaw do lodówki do schłodzenia.

Sałatkę z pieczonych buraczków podawaj do klusków śląskich lub frytek.

Sałatka z buraczków – wegetariańskie burakowe carpaccio z serem feta – przepis

Składniki na 5 porcji:

  • 3 duże buraki,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 10 zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich.

marynata:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii.

sos:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • szczypta sproszkowanej papryczki chili.

Czas przygotowania: 30 minut+15 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj dokładnie, obierz ze skórki, przekrój na pół i pokrój w cienkie (około 1mm) plastry – najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw.

2. Z podanych składników przygotuj marynatę i nasmaruj nią buraki. Odstaw na około 10 minut.

3. Rozłóż buraki na folii aluminiowej lub blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.

4. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw, by się dokładnie połączyły.

5. Upieczone buraki wyłóż na duży talerz lub półmisek, posyp posiekanymi drobno oliwkami, szczypiorkiem, pokruszonym w dłoniach serem feta oraz orzechami. Polej całość sosem.

Tak przygotowane buraki smakują wyśmienicie jako przystawka oraz jako samodzielne danie.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama