Reklama

Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych to świetny dodatek do obiadu. Najlepiej sprawdzi się zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Sałatka z ogórków konserwowana jest w słodkiej zalewie z dodatkiem kopru, marchewki, cebuli i przypraw.

Reklama

Sałatka z ogórków świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kanapek czy składnik innych sałatek. Można ją także jest samą lub z dodatkiem świeżego chleba. Sałatka szwedzka to świetny zamiennik dla popularnych ogórków konserwowych lub papryki konserwowej.

Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na sałatkę szwedzką. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Jeśli nie przepadasz ze cebulą, możesz ją pominąć.

Przepis na sałatkę szwedzką

Składniki na zimową sałatkę z ogórków

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 - 2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki soli
  • koper włoski
  • gorczyca
  • pieprz kolorowy

Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków?

  1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy lub ścieram na cienkie plasterki - wrzucamy do dużej miski. Zlewamy wodą z dodatkiem soli i moczymy przez kilka godzin. Odcedzamy.
  2. Marchewkę obieramy i również kroimy lub ścieramy w cienkie plasterki.
  3. Cebulę kroimy na cienkie piórka.
  4. Do każdego słoika dodajemy trochę marchewki, cebuli, kilka kulek gorczycy i pieprzu oraz koper włoski.
  5. W garnku gotujemy wodę z cukrem, octem i olejem oraz solą.
  6. Do słoików dodajemy pokrojone ogórki.
  7. Słoiki zalewamy gorącą zalewą i dokładnie zakręcamy.
  8. Wkładamy do gotującej się wody (ma sięgać do 3/4 wysokości słoików) i pasteryzujemy przez 15 minut.
  9. Układamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
  10. Ogórki będę gotowe do jedzenia po około miesiącu.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama