Jak zrobić sałatkę szwedzką? Prosty przepis na zimową sałatkę z ogórków
Jak zrobić sałatkę szwedzką? Prosty przepis na zimową sałatkę z ogórków
Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych to świetny dodatek do obiadu. Najlepiej sprawdzi się zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Sałatka z ogórków konserwowana jest w słodkiej zalewie z dodatkiem kopru, marchewki, cebuli i przypraw.
Sałatka z ogórków świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kanapek czy składnik innych sałatek. Można ją także jest samą lub z dodatkiem świeżego chleba. Sałatka szwedzka to świetny zamiennik dla popularnych ogórków konserwowych lub papryki konserwowej.
Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na sałatkę szwedzką. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Jeśli nie przepadasz ze cebulą, możesz ją pominąć.
Przepis na sałatkę szwedzką
Składniki na zimową sałatkę z ogórków
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 - 2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki soli
- koper włoski
- gorczyca
- pieprz kolorowy
Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków?
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy lub ścieram na cienkie plasterki - wrzucamy do dużej miski. Zlewamy wodą z dodatkiem soli i moczymy przez kilka godzin. Odcedzamy.
- Marchewkę obieramy i również kroimy lub ścieramy w cienkie plasterki.
- Cebulę kroimy na cienkie piórka.
- Do każdego słoika dodajemy trochę marchewki, cebuli, kilka kulek gorczycy i pieprzu oraz koper włoski.
- W garnku gotujemy wodę z cukrem, octem i olejem oraz solą.
- Do słoików dodajemy pokrojone ogórki.
- Słoiki zalewamy gorącą zalewą i dokładnie zakręcamy.
- Wkładamy do gotującej się wody (ma sięgać do 3/4 wysokości słoików) i pasteryzujemy przez 15 minut.
- Układamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
- Ogórki będę gotowe do jedzenia po około miesiącu.