Paznokcie rozdwajają się, kiedy w diecie brakuje witamin i składników mineralnych
Niedobór w diecie pewnych witamin i składników mineralnych może spowodować rozdwajanie paznokci. Przyczyny niedoboru to na ogół uboga dieta, która nie dostarcza witamin i składników mineralnych w odpowiedniej ilości, oraz używanie substancji, które utrudniają ich wchłanianie z pożywienia. Rozdwajające się paznokcie można „naprawić” poprzez zmianę diety.
Niedobór w diecie pewnych witamin i składników mineralnych może spowodować rozdwajanie paznokci. Przyczyny niedoboru to na ogół uboga dieta, która nie dostarcza witamin i składników mineralnych w odpowiedniej ilości, oraz używanie substancji, które utrudniają ich wchłanianie z pożywienia. Rozdwajające się paznokcie można „naprawić” poprzez zmianę diety.
Jakie witaminy i mikroelementy zapewniają paznokciom zdrowie?
Do witamin, które mają szczególne znaczenie dla zdrowych, mocnych paznokci, należą:
- witamina A, obecna m.in. w przetworach mlecznych, mięsie drobiowym, marchwi, brokułach i morelach;
- witamina H (biotyna), znajdująca się m.in. w jajach kurzych, podrobach, grochu, otrębach, razowej mące pszennej, bananach, nasionach słonecznika;
- witaminy z grupy B, których źródłami są m.in. pełnoziarniste wypieki, przetwory mleczne (zwłaszcza żółty ser), jaja, drożdże, wątróbka, ryby, nasiona roślin strączkowych.
Makroelementy, które są materiałem budulcowym paznokcia, to przede wszystkim:
- wapń, obecny w przetworach mlecznych, nasionach fasoli, natce pietruszki, orzechach;
- siarka, która znajduje się m.in. w cebuli i czosnku, szparagach, kiełkach, kapuście, kalafiorach, rzodkiewce, rzepie.
Szczególnie istotne dla zdrowia paznokci mikroelementy to:
- cynk, znajdujący się m.in. w fasoli, pestkach dyni, wątrobie, serze żółtym, kaszy gryczanej, gorzkiej czekoladzie;
- selen, który można znaleźć m.in. w orzechach (zwłaszcza brazylijskich), podrobach, mięsie skorupiaków, fasoli, soczewicy i grzybach;
- krzem, obecny m.in. w otrębach, kaszach, brązowym ryżu, owsie, kapuście, rzodkiewce, cebuli.
Zmiana diety poprawi stan paznokci
Aby poprawić wygląd paznokci, należy włączyć do jadłospisu produkty bogate w wymienione wyżej witaminy i składniki mineralne. Należy przy tym unikać substancji, które utrudniają ich wchłanianie. Do substancji takich należą: alkohol, kofeina, antybiotyki, leki hormonalne, nikotyna, środki przeczyszczające. Również pewne procesy, którym poddawane są produkty spożywcze (mrożenie, smażenie), prowadzą do obniżenia ich wartości odżywczej. O ile to możliwe, należy ich unikać. Regenerację rozdwojonych paznokci przyspieszy przyjmowanie suplementów diety zawierających cynk, selen, krzem i siarkę, np. tych z wyciągiem ze skrzypu polnego.
- Rozdwajające paznokcie mogą spowodować wrastanie płytki paznokcia w skórę. Sprawdź, jak pozbyć się wrastającego paznokcia za pomocą klamry.
- Istnieje jeszcze inny defekt, który staje się szczególnie uciążliwy przy wykonywaniu manicure. Dowiedz się więcej o pionowych i poprzecznych bruzdach na paznokciach.
- Zauważasz na paznokciach niewinne kropki? Zainteresuj się białymi plamkami na płytce paznokcia, ponieważ mogą być oznaką choroby nerek.
- Pierwszym etapem wykonywania manicure przeważnie jest usuwanie skórek.