Włoskie smaki w polskiej kuchni – risotto z pieczarkami
Risotto to jedna z tradycyjnych włoskich potraw. Przyjmuje się, że przywędrowała z Chin w trakcie wyprawy Marco Polo, obecnie jest popularna nie tylko we Włoszech, ale w kuchniach całego świata.
Risotto to jedna z tradycyjnych włoskich potraw. Przyjmuje się, że przywędrowała z Chin w trakcie wyprawy Marco Polo, obecnie jest popularna nie tylko we Włoszech, ale w kuchniach całego świata.
Risotto przyrządza się z ryżu podsmażonego na tłuszczu wraz z cebulą i czosnkiem, a następnie gotowanego z dodatkiem wina i bulionu. Można je podawać na wiele sposobów – z mięsem, warzywami, rybami i grzybami. Każdy dodatek wzbogaca smak potrawy i nadaje wyjątkowy charakter. Jedną z popularniejszych odmian tego dania w Polsce jest risotto z pieczarkami, które są dostępne cały rok.
Risotto z pieczarkami i borowikami
Składniki:
- 25 dag pieczarek,
- 5 dag suszonych borowików,
- 30 dag ryżu do risotto,
- 175 ml białego wina,
- 25 g masła,
- kostka rosołowa,
- 1 cebula,
- 50 g parmezanu,
- 25 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- natka pietruszki.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalej litrem wrzątku i mocz około 20 minut. Odcedź je, ale pozostaw około szklanki wody na dnie (przyda się do kostki rosołowej). Odsączone grzyby pokrój na drobne kawałki.
2. W pozostałej wodzie rozgnieć kostkę rosołową.
3. Na patelni rozgrzej olej, przysmaż pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 5 minut. Nie dopuść do przypalenia czosnku, ponieważ stanie się gorzki.
4. Wymieszaj cebulę i czosnek z suszonymi grzybami i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodaj sól, pieprz i smaż około 10 minut, dopóki grzyby nie będą miękkie.
5. Dosyp ryż i podsmaż go około 4 minut.
6. Dolej białe wino i gotuj, dopóki alkohol nie wyparuje.
7. Dolej 0,25 l bulionu z kostki rosołowej i mieszaj, dopóki ryż go nie wchłonie.
8. W ten sposób dolewaj kolejne 3 porcje bulionu.
9. Duś do miękkości ryżu.
10. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i po wierzchu posyp serem i pietruszką.
Risotto z pieczarkami i cukinią
Jeśli jesteś w trakcie sezonu letniego i masz w ogródku pod dostatkiem cukinii, możesz ją wykorzystać w risotto z pieczarkami. Nada delikatności i przyjemnie odświeży potrawę.
Składniki:
- 30 dag ryżu,
- 3 szklanki bulionu (można użyć gotowej bulionetki)
- 1 cukinia,
- 10 pieczarek,
- 80 ml białego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- 80 dag parmezanu,
- 5 łyżek masła,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki pokrój w plasterki, cukinię w talarki.
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, smaż na 2 łyżkach masła około 5 minut.
3. Dodaj cukinię i smaż razem około 4 minut.
4. Dodaj ryż i pokrojone pieczarki. Dolej bulion i wino. Duś wszystko pod przykryciem około 20 minut.
5. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 3 łyżki masła i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
6. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!
- Wzbogać swoje menu! Wypróbuj pomysły na potrawy z grzybów suszonych.
- Samodzielnie robisz przetwory? Nasze 5 pomysłów na przetwory z grzybów może ci się spodobać.
- Jesteś grzybiarzem? Masz pewność, jak odróżnić grzyby trujące od grzybów jadalnych?
- Bez czego nie wyobrażasz sobie Świąt? Oto potrawy świąteczne: bigos, który posmakuje każdemu.
- Kiedy chodzić na grzybobranie? Najlepsza pogoda dla grzybiarzy to...