Risotto z grzybami leśnymi - prosty przepis
Risotto z grzybami leśnymi - prosty przepis
Risotto z grzybami to klasyka włoskiej kuchni. Najlepiej sprawdzą się świeże borowiki lub prawdziwki. Dodatek parmezanu, cebuli i czosnku uzupełni głęboki smak grzybów. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na risotto z grzybami leśnymi.
Bardzo duże znaczenie ma konsystencja ryżu, risotto powinno być kleiste, lecz nie za rzadkie. Z zewnątrz miękkie, a w środku delikatnie twarde - al dente. Podstawą dania jest ryż, bulion, masło i parmezan. Dodatki mogą być różnorodne, najczęściej są to grzyby, zioła, kurczak lub warzywa. Często wybierane są też opcje sezonowe, np. risotto ze szparagami.
Przepis na risotto z grzybami leśnymi
Składniki na risotto z grzybami
- 5-6 ulubionych grzybów leśnych (świetnie sprawdzą się borowiki lub prawdziwki),
- 200 g ryżo arborio
- 1 litr bulionu warzywnego
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki masła
- 3/4 szklanki tartego Parmezanu
- sól, pieprz, tymianek
- opcjonalnie: 100 ml białego wina
Jak zrobić risotto z grzybami?
- Na 2 łyżkach masła w dużym garnku podsmażyć cebulę na złoto, pod koniec dodać czosnek.
- Dodać ryż, smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Dodawaj po chochelce bulionu, za każdym razem przemieszaj i poczekaj aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Do ostatniej porcji bulionu dodaj wino, jeśli używasz.
- Na patelni podsmaż grzyby na łyżce masła. Temperatura musi być wysoka, tak by usmażyły się na złoto, a nie udusiły.
- Risotto dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Dodaj łyżkę masła, parmezan i grzyby.
- Podawaj ze świeżymi ziołami.
Jak przygotować risotto z suszonych grzybów?
Risotto można również przygotować z grzybów suszonych, najpierw trzeba je jednak namoczyć. Grzyby wrzucamy do chłodnej wody na minimum kilka godzin lub całą noc. Tak przygotowane grzyby dorzucamy do garnka w momencie podsmażania ryżu. Podsmażanie ich oddzielnie nie ma sensu, robi się to w celu zachowania jędrności i smaku grzybów. Te suszone i namoczone są miękkie i nie mają takich walorów smakowych jak świeże.