Reklama

Sałatkę owocową z arbuzem w wersji dla dorosłych, przed włożeniem do lodówki, zalewa się winem półwytrawnym i sokiem z cytryny. Podając arbuza i melona dzieciom, można wydrążyć z owoców kulki. Sałatka ładnie wygląda przyozdobiona na wierzchu świeżymi listkami mięty.

Reklama

Sałatka owocowa z melona i arbuza najlepiej smakuje schłodzona, dlatego dobrze jest wyciągać ją z lodówki dopiero chwilę przed podaniem. Owoce będą się łatwiej kroić, gdy włoży się je wcześniej do zamrażalnika na 15 minut.

Sałatka z arbuza, melona i ananasa dla dzieci, krok po kroku

Do przygotowania sałatki przyda się specjalna łyżka do nakładania lodów gałkowych, najlepiej w mniejszej wersji.

Składniki:

  • pół arbuza (około 500 gramów),
  • 1 melon,
  • 8 plastrów ananasa z puszki,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • 4 listki świeżej mięty.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Przy pomocy łyżki do lodów gałkowych wydrąż z arbuza i melona kulki.
  • Ananasa pokrój w kostkę.
  • Przełóż owoce do miski i pokrop sokiem z cytryny.
  • Sałatkę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Owoce wymieszaj delikatnie ze sobą.
  • Podawaj w pucharkach ozdobionych listkami mięty i skórką z cytryny.

Smacznego!

Przepis na sałatkę z arbuzem i melonem dla dorosłych

W wersji dla dorosłych sałatka zawiera w sobie zalewę z białego wina półwytrawnego. Najlepiej, aby wino było białe lub różowe.

Składniki:

  • pół arbuza (około 500 gramów),
  • 1 melon,
  • 4 plasterki ananasa z puszki,
  • 4 listki świeżej mięty.

Składniki na zalewę do sałatki:

  • 250 mililitrów jasnego wina półwytrawnego (około 1 szklanka),
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • sok wyciśnięty z cytryny (około 30 mililitrów).

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Melona i arbuza obierz ze skórki.
  • Owoce pokrój w kostkę jednakowej wielkości.
  • Plastry ananasa podziel na 8 części.
  • Cukier rozpuść w winie i dodaj sok z cytryny.
  • Arbuza, melona i ananasa przełóż do miski i zalej winem.
  • Naczynie przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Sałatkę przełóż do pucharków i ozdób listkami mięty.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama