Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, melonem, ananasem i cytryną: szybki przepis w wersji dla dorosłych i dzieci
Sałatkę owocową z arbuzem w wersji dla dorosłych, przed włożeniem do lodówki, zalewa się winem półwytrawnym i sokiem z cytryny. Podając arbuza i melona dzieciom, można wydrążyć z owoców kulki. Sałatka ładnie wygląda przyozdobiona na wierzchu świeżymi listkami mięty.
Sałatkę owocową z arbuzem w wersji dla dorosłych, przed włożeniem do lodówki, zalewa się winem półwytrawnym i sokiem z cytryny. Podając arbuza i melona dzieciom, można wydrążyć z owoców kulki. Sałatka ładnie wygląda przyozdobiona na wierzchu świeżymi listkami mięty.
Sałatka owocowa z melona i arbuza najlepiej smakuje schłodzona, dlatego dobrze jest wyciągać ją z lodówki dopiero chwilę przed podaniem. Owoce będą się łatwiej kroić, gdy włoży się je wcześniej do zamrażalnika na 15 minut.
Sałatka z arbuza, melona i ananasa dla dzieci, krok po kroku
Do przygotowania sałatki przyda się specjalna łyżka do nakładania lodów gałkowych, najlepiej w mniejszej wersji.
Składniki:
- pół arbuza (około 500 gramów),
- 1 melon,
- 8 plastrów ananasa z puszki,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- skórka starta z jednej cytryny,
- 4 listki świeżej mięty.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Przy pomocy łyżki do lodów gałkowych wydrąż z arbuza i melona kulki.
- Ananasa pokrój w kostkę.
- Przełóż owoce do miski i pokrop sokiem z cytryny.
- Sałatkę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Owoce wymieszaj delikatnie ze sobą.
- Podawaj w pucharkach ozdobionych listkami mięty i skórką z cytryny.
Smacznego!
Przepis na sałatkę z arbuzem i melonem dla dorosłych
W wersji dla dorosłych sałatka zawiera w sobie zalewę z białego wina półwytrawnego. Najlepiej, aby wino było białe lub różowe.
Składniki:
- pół arbuza (około 500 gramów),
- 1 melon,
- 4 plasterki ananasa z puszki,
- 4 listki świeżej mięty.
Składniki na zalewę do sałatki:
- 250 mililitrów jasnego wina półwytrawnego (około 1 szklanka),
- 3 płaskie łyżki cukru,
- sok wyciśnięty z cytryny (około 30 mililitrów).
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Melona i arbuza obierz ze skórki.
- Owoce pokrój w kostkę jednakowej wielkości.
- Plastry ananasa podziel na 8 części.
- Cukier rozpuść w winie i dodaj sok z cytryny.
- Arbuza, melona i ananasa przełóż do miski i zalej winem.
- Naczynie przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Sałatkę przełóż do pucharków i ozdób listkami mięty.
Smacznego!
- Lubisz egzotyczne owoce? Zobacz, jakie ma właściwości i jak jeść melona.
- Arbuza możesz dodać do koktajlu lub smoothie. Poznaj proste przepisy na dania z arbuza.
- Pomelo ma niski indeks glikemiczny i niewielką ilość cukru. Dowiedz się, jakie ma właściwości i jak jeść pomelo.