Oryginalne przystawki na imprezę – jak zrobić koreczki śledziowe i pieczone śledzie na ostro z papryką chili?
Koreczki śledziowe to pomysł na szybką i smaczną przystawkę. Śledzie można również upiec w piekarniku. Po dodaniu do ryby sproszkowanego chili, powstanie chrupiąca przekąska na ostro, która idealnie sprawdza się na imprezach z przyjaciółmi.
Koreczki śledziowe to pomysł na szybką i smaczną przystawkę. Śledzie można również upiec w piekarniku. Po dodaniu do ryby sproszkowanego chili, powstanie chrupiąca przekąska na ostro, która idealnie sprawdza się na imprezach z przyjaciółmi.
Z niewykorzystanych śledzi, które zostały po przygotowaniu koreczków można przygotować sałatkę śledziową. Do jej wykonania potrzebne są następujące składniki: buraki, marchew, czerwona cebula, kiszone ogórki, jabłko, ziemniaki oraz jajko.
Jak zrobić koreczki śledziowe, krok po kroku
Składniki na koreczki nadziewa się na wykałaczki. Jeżeli masz w domu tylko drewniane patyczki do szaszłyków, wystarczy jak przetniesz je na pół.
Potrzebujesz:
- ręcznika papierowego,
- drewnianych patyczków do szaszłyków lub wykałaczek,
- kieliszka od wódki.
Składniki:
- 4 płaty śledzi w oleju,
- 1 słoik ogórków konserwowych,
- 1 czerwona cebula,
- 1 słoik papryki konserwowej.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Namocz płaty śledziowe w zimnej wodzie i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Czerwoną cebulę pokrój w krążki.
- Do wycięcia równych kształtów użyj kieliszka i kolejno wycinaj koła z papryki i śledzi.
- Ogórki pokrój w plastry.
- Nadziewaj koreczki według uznania, np. w kolejności: papryka, krążek śledzia, ogórek, cebula, śledź i papryka.
Smacznego!
Przepis na śledzie pieczone na ostro
Potrzebujesz:
- durszlaka,
- folii do pieczenia,
- miski.
Składniki:
- tuszki śledziowe bez głów (1kg),
- 1 cytryna,
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili.
Czas przygotowania: około 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Usuń ości ze śledzi, delikatnie przeciągając palcem wzdłuż tułowia ryby.
- Opłucz śledzie na durszlaku zimną wodą i pozostaw na chwilę, aby woda ociekła.
- Przełóż rybę do miski i wymieszaj ją z solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz chili i pozostaw na całą noc w lodówce.
- Dodaj do śledzi olej rzepakowy i wyłóż je na folii do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Piecz rybę przez 20 minut.
- Włącz funkcję termoobiegu i zapiekaj śledzie przez kolejne 20 minut (dzięki temu będą chrupiące).
- Rybę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!