Reklama

Koreczki śledziowe to pomysł na szybką i smaczną przystawkę. Śledzie można również upiec w piekarniku. Po dodaniu do ryby sproszkowanego chili, powstanie chrupiąca przekąska na ostro, która idealnie sprawdza się na imprezach z przyjaciółmi.

Reklama

Z niewykorzystanych śledzi, które zostały po przygotowaniu koreczków można przygotować sałatkę śledziową. Do jej wykonania potrzebne są następujące składniki: buraki, marchew, czerwona cebula, kiszone ogórki, jabłko, ziemniaki oraz jajko.

Jak zrobić koreczki śledziowe, krok po kroku

Składniki na koreczki nadziewa się na wykałaczki. Jeżeli masz w domu tylko drewniane patyczki do szaszłyków, wystarczy jak przetniesz je na pół.

Potrzebujesz:

  • ręcznika papierowego,
  • drewnianych patyczków do szaszłyków lub wykałaczek,
  • kieliszka od wódki.

Składniki:

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Namocz płaty śledziowe w zimnej wodzie i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
  • Czerwoną cebulę pokrój w krążki.
  • Do wycięcia równych kształtów użyj kieliszka i kolejno wycinaj koła z papryki i śledzi.
  • Ogórki pokrój w plastry.
  • Nadziewaj koreczki według uznania, np. w kolejności: papryka, krążek śledzia, ogórek, cebula, śledź i papryka.

Smacznego!

Przepis na śledzie pieczone na ostro

Potrzebujesz:

  • durszlaka,
  • folii do pieczenia,
  • miski.

Składniki:

  • tuszki śledziowe bez głów (1kg),
  • 1 cytryna,
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili.

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Usuń ości ze śledzi, delikatnie przeciągając palcem wzdłuż tułowia ryby.
  • Opłucz śledzie na durszlaku zimną wodą i pozostaw na chwilę, aby woda ociekła.
  • Przełóż rybę do miski i wymieszaj ją z solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz chili i pozostaw na całą noc w lodówce.
  • Dodaj do śledzi olej rzepakowy i wyłóż je na folii do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz rybę przez 20 minut.
  • Włącz funkcję termoobiegu i zapiekaj śledzie przez kolejne 20 minut (dzięki temu będą chrupiące).
  • Rybę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama