Produkty o niskim wskaźniku glikemicznym – co jeść na diecie niskoglikemicznej
Produkty o niskim indeksie glikemicznym na dłużej zaspokajają głód, ponieważ po ich spożyciu energia uwalniana jest stopniowo, jej spadek po pewnym czasie też nie jest tak gwałtowny. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest osobom chorym na cukrzycę oraz tym, którzy chcą w zdrowy sposób schudnąć.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym na dłużej zaspokajają głód, ponieważ po ich spożyciu energia uwalniana jest stopniowo, jej spadek po pewnym czasie też nie jest tak gwałtowny. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest osobom chorym na cukrzycę oraz tym, którzy chcą w zdrowy sposób schudnąć.
O czym świadczy indeks glikemiczny?
Wskaźnik glikemiczny określa wzrost stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Cukier z takich produktów przyswajany jest wolno, dzięki czemu dłużej czujemy się syci po zjedzeniu ich. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są zalecane szczególnie osobom chorym na cukrzycę, ponieważ dieta niskoglikemiczna ułatwia im kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Za produkty o niskim indeksie glikemicznym uznaje się te, których wskaźnik indeksu glikemicznego wynosi od 0 do 55.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przykładowe produkty o bardzo niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym od 0 do 35, to:
- jaja,
- ryby i owoce morza,
- żółty ser,
- olej roślinny i masło,
- wytrawne wino (zarówno białe, jak i czerwone),
- wołowina (gotowana, duszona),
- awokado,
- brukselka,
- cebula,
- cukinia,
- czarna porzeczka,
- fasolka szparagowa,
- grzyby,
- kalafior,
- kapusta (świeża, gotowana i kiszona),
- migdały,
- ogórki (świeże i kiszone),
- oliwki (zielone i czarne),
- orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje,
- papryka (czerwona, zielona i żółta),
- por,
- rzodkiew,
- sałata,
- szczaw,
- bakłażan,
- czekolada gorzka (70-80% kakao),
- czereśnie,
- karczochy,
- czerwona porzeczka,
- humus,
- jeżyny i maliny,
- pestki dyni i słonecznika,
- truskawki,
- wiśnie,
- zielona i czerwona soczewica,
- buraki surowe czerwone,
- gotowana ciecierzyca,
- czosnek,
- grejpfrut,
- gruszka,
- mandarynka,
- marchew surowa,
- mleko sojowe,
- morele świeże,
- pomelo,
- pomidory,
- rzepa,
- twaróg odtłuszczony,
- biała fasola,
- brzoskwinie,
- dziki ryż,
- granat,
- groszek zielony,
- jabłko (świeże),
- pomarańcze,
- seler surowy,
- śliwki,
- sok pomidorowy.
Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym od 40 do 50 to:
- figi suszone,
- kasza gryczana,
- makaron z mąki razowej – al dente,
- marchwiowy sok,
- masło orzechowe (bez cukru),
- morele suszone,
- otręby (owsiane i pszenne),
- śliwki suszone,
- ananas (świeży),
- chleb żytni (z mąki pełnoziarnistej),
- ryż basmati i brązowy,
- sok grejpfrutowy (niesłodzony),
- sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony),
- winogrona (zielone i czerwone),
- zielony groszek z puszki (bez cukru),
- żurawina,
- chleb orkiszowy,
- kuskus,
- sok jabłkowy (niesłodzony),
- kiwi,
- mango.
- Zobacz, jak powinna wyglądać dieta niskoglikemiczna.
- Poznaj przykłady produktów o wysokim indeksie glikemicznym.