Reklama

Produkty o niskim indeksie glikemicznym na dłużej zaspokajają głód, ponieważ po ich spożyciu energia uwalniana jest stopniowo, jej spadek po pewnym czasie też nie jest tak gwałtowny. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest osobom chorym na cukrzycę oraz tym, którzy chcą w zdrowy sposób schudnąć.

Reklama

O czym świadczy indeks glikemiczny?

Wskaźnik glikemiczny określa wzrost stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Cukier z takich produktów przyswajany jest wolno, dzięki czemu dłużej czujemy się syci po zjedzeniu ich. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są zalecane szczególnie osobom chorym na cukrzycę, ponieważ dieta niskoglikemiczna ułatwia im kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Za produkty o niskim indeksie glikemicznym uznaje się te, których wskaźnik indeksu glikemicznego wynosi od 0 do 55.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Przykładowe produkty o bardzo niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym od 0 do 35, to:

  • jaja,
  • ryby i owoce morza,
  • żółty ser,
  • olej roślinny i masło,
  • wytrawne wino (zarówno białe, jak i czerwone),
  • wołowina (gotowana, duszona),
  • awokado,
  • brukselka,
  • cebula,
  • cukinia,
  • czarna porzeczka,
  • fasolka szparagowa,
  • grzyby,
  • kalafior,
  • kapusta (świeża, gotowana i kiszona),
  • migdały,
  • ogórki (świeże i kiszone),
  • oliwki (zielone i czarne),
  • orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje,
  • papryka (czerwona, zielona i żółta),
  • por,
  • rzodkiew,
  • sałata,
  • szczaw,
  • bakłażan,
  • czekolada gorzka (70-80% kakao),
  • czereśnie,
  • karczochy,
  • czerwona porzeczka,
  • humus,
  • jeżyny i maliny,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • truskawki,
  • wiśnie,
  • zielona i czerwona soczewica,
  • buraki surowe czerwone,
  • gotowana ciecierzyca,
  • czosnek,
  • grejpfrut,
  • gruszka,
  • mandarynka,
  • marchew surowa,
  • mleko sojowe,
  • morele świeże,
  • pomelo,
  • pomidory,
  • rzepa,
  • twaróg odtłuszczony,
  • biała fasola,
  • brzoskwinie,
  • dziki ryż,
  • granat,
  • groszek zielony,
  • jabłko (świeże),
  • pomarańcze,
  • seler surowy,
  • śliwki,
  • sok pomidorowy.

Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym od 40 do 50 to:

  • figi suszone,
  • kasza gryczana,
  • makaron z mąki razowej – al dente,
  • marchwiowy sok,
  • masło orzechowe (bez cukru),
  • morele suszone,
  • otręby (owsiane i pszenne),
  • śliwki suszone,
  • ananas (świeży),
  • chleb żytni (z mąki pełnoziarnistej),
  • ryż basmati i brązowy,
  • sok grejpfrutowy (niesłodzony),
  • sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony),
  • winogrona (zielone i czerwone),
  • zielony groszek z puszki (bez cukru),
  • żurawina,
  • chleb orkiszowy,
  • kuskus,
  • sok jabłkowy (niesłodzony),
  • kiwi,
  • mango.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama