Do przygotowania soku, dżemu i nalewki z rokitnika potrzebny jest cukier. Owoce należy przebrać i usunąć z nich gałązki oraz liście. Następnie trzeba je opłukać, osuszyć i połączyć z cukrem. W przypadku nalewki dodaje się spirytus, a do dżemu – wodę.

Reklama

Rokitnik zawiera mnóstwo witaminy C: od około 450 mg w 100 g owoców do nawet 1100 mg. Zawartość zależy od miejsca, w którym rośnie roślina. Więcej witaminy C zawierają jedynie owoce dzikiej róży.

Przepis na sok z rokitnika

Owoce na sok z rokitnika najlepiej zebrać od razu po pierwszych przymrozkach. Mają wtedy najmniej cierpki smak.

Zobacz także

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 1 kg cukru.

Czas przygotowania: około 9 godzin

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przebierz owoce, aby nie znalazły się w nich liście lub gałązki.
  • Umyj je, a następnie delikatnie osusz używając papierowego ręcznika.
  • Zasyp owoce rokitnika cukrem.
  • Odstaw całość na około 7-8 godzin.
  • Zagotuj mieszankę, a kiedy zacznie wrzeć – gotuj przez kolejne pół godziny.
  • Przecedź sok przez sitko lub gazę.
  • Rozlej go do butelek.
  • Wstaw butelki z sokiem z rokitnika do wysokiego garnka i zalej je wodą do 2-3 cm od krawędzi szyjki. Pasteryzuj przez około 15 minut od zagotowania.
  • Odstaw sok w ciemne miejsce.

Można też przygotować świeży sok z rokitnika w sokowirówce. Ten napój idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, koktajli, zup i drinków, a nawet sałatek. Przeciwwskazaniem do picia soku z rokitnika są stan zapalny trzustki, choroby trzustki, kamica żółciowa oraz chora wątroba.

Jak zrobić konfiturę z rokitnika?

Dżem z rokitnika przypomina w smaku połączenie ananasów, brzoskwiń i cytrusów. Jest doskonałym dodatkiem do śniadań, jak również do dziczyzny i mięsa.

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1 l wody.

Czas przygotowania: około godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przebierz owoce rokitnika z gałązek i liści.
  • Umyj, a następnie osusz owoce.
  • Jeśli są twarde, zmiksuj je.
  • Zalej rokitnik wodą, a następnie dodaj do nich cukier.
  • Doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj przez około 30 minut na niewielkim ogniu. Konfitura powinna mieć gęstą konsystencję, tak aby nie spływała po nabraniu jej na łyżkę.
  • Przełóż dżem do słoików, a następnie pasteryzuj przez 10-15 minut.

Nalewka z rokitnika – przepis

Nalewka z rokitnika wspomaga odporność. Może być też stosowana przez osoby, które mają problemy z układem pokarmowym.

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 1 kg cukru,
  • 1 1/2 l spirytusu 80%.

Czas przygotowania: około 5-6 miesięcy

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Przebierz owoce i usuń z nich listki oraz gałązki.
  • Umyj rokitnik, a następnie delikatnie go osusz.
  • Wrzuć owoce do 5-litrowego słoika i zasyp 1/2 kg cukru.
  • Zalej je spirytusem i zamknij słoik.
  • Odstaw napój w ciepłe miejsce na 3-4 miesiące.
  • Po upływie tego czasu przelej alkohol do innego naczynia.
  • Zasyp owoce 1/2 kg cukru, przykryj je i odstaw na 2-3 tygodnie do czasu, aż cukier się rozpuści, a z rokitnika wydobędzie się sok.
  • Odcedź powstały syrop z owoców.
  • Połącz alkohol i syrop, zakręć słoik, po czym odstaw nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Alkohol powinien mieć rubinowy kolor.
Reklama
Reklama
Reklama