Nalewka z rokitnika
© bozhena_melnyk/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na przetwory z bogatego w witaminę C rokitnika: sok, konfiturę oraz nalewkę

Do przygotowania soku, dżemu i nalewki z rokitnika potrzebny jest cukier. Owoce należy przebrać i usunąć z nich gałązki oraz liście. Następnie trzeba je opłukać, osuszyć i połączyć z cukrem. W przypadku nalewki dodaje się spirytus, a do dżemu – wodę.

Do przygotowania soku, dżemu i nalewki z rokitnika potrzebny jest cukier. Owoce należy przebrać i usunąć z nich gałązki oraz liście. Następnie trzeba je opłukać, osuszyć i połączyć z cukrem. W przypadku nalewki dodaje się spirytus, a do dżemu – wodę.

 

Rokitnik zawiera mnóstwo witaminy C: od około 450 mg w 100 g owoców do nawet 1100 mg. Zawartość zależy od miejsca, w którym rośnie roślina. Więcej witaminy C zawierają jedynie owoce dzikiej róży.

Przepis na sok z rokitnika

Owoce na sok z rokitnika najlepiej zebrać od razu po pierwszych przymrozkach. Mają wtedy najmniej cierpki smak.

 

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 1 kg cukru.

 

Czas przygotowania: około 9 godzin

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przebierz owoce, aby nie znalazły się w nich liście lub gałązki.
  • Umyj je, a następnie delikatnie osusz używając papierowego ręcznika.
  • Zasyp owoce rokitnika cukrem.
  • Odstaw całość na około 7-8 godzin.
  • Zagotuj mieszankę, a kiedy zacznie wrzeć – gotuj przez kolejne pół godziny.
  • Przecedź sok przez sitko lub gazę. 
  • Rozlej go do butelek.
  • Wstaw butelki z sokiem z rokitnika do wysokiego garnka i zalej je wodą do 2-3 cm od krawędzi szyjki. Pasteryzuj przez około 15 minut od zagotowania. 
  • Odstaw sok w ciemne miejsce.

 

Można też przygotować świeży sok z rokitnika w sokowirówce. Ten napój idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, koktajli, zup i drinków, a nawet sałatek. Przeciwwskazaniem do picia soku z rokitnika są stan zapalny trzustki, choroby trzustki, kamica żółciowa oraz chora wątroba.

Jak zrobić konfiturę z rokitnika?

Dżem z rokitnika przypomina w smaku połączenie ananasów, brzoskwiń i cytrusów. Jest doskonałym dodatkiem do śniadań, jak również do dziczyzny i mięsa. 

 

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1 l wody.

 

Czas przygotowania: około godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przebierz owoce rokitnika z gałązek i liści.
  • Umyj, a następnie osusz owoce.
  • Jeśli są twarde, zmiksuj je.
  • Zalej rokitnik wodą, a następnie dodaj do nich cukier.
  • Doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj przez około 30 minut na niewielkim ogniu. Konfitura powinna mieć gęstą konsystencję, tak aby nie spływała po nabraniu jej na łyżkę.
  • Przełóż dżem do słoików, a następnie pasteryzuj przez 10-15 minut.

Nalewka z rokitnika – przepis

Nalewka z rokitnika wspomaga odporność. Może być też stosowana przez osoby, które mają problemy z układem pokarmowym.

 

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 1 kg cukru,
  • 1 1/2 l spirytusu 80%.

 

Czas przygotowania: około 5-6 miesięcy

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przebierz owoce i usuń z nich listki oraz gałązki.
  • Umyj rokitnik, a następnie delikatnie go osusz.
  • Wrzuć owoce do 5-litrowego słoika i zasyp 1/2 kg cukru.
  • Zalej je spirytusem i zamknij słoik.
  • Odstaw napój w ciepłe miejsce na 3-4 miesiące.
  • Po upływie tego czasu przelej alkohol do innego naczynia.
  • Zasyp owoce 1/2 kg cukru, przykryj je i odstaw na 2-3 tygodnie do czasu, aż cukier się rozpuści, a z rokitnika wydobędzie się sok.
  • Odcedź powstały syrop z owoców.
  • Połącz alkohol i syrop, zakręć słoik, po czym odstaw nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Alkohol powinien mieć rubinowy kolor.

Jeżyny przygotowane do zrobienia domowych przetworów.
©Maksim Pasko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot
Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.   100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C , co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.   Masz ochotę na wyjątkowe w smaku przetwory z jeżyn? Wykorzystaj dostępny kod rabatowy Frisco .   Konfitura z jeżyn   Składniki: 3 kg jeżyn , 2 szklanki cukru, 2 szklanki wody.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda. Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił. Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu. Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem. Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu. Pozostaw konfiturę do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików.   Nalewka z jeżyn   Składniki: 1 kg jeżyn, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu, 75 dkg cukru.   Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda. Wsyp owoce do dużego słoja. Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni. Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni....

Słoik dżemu z kiwi.
©annamavritta/Fotolia
Styl życia
Jak przygotować egzotyczną nalewkę, konfiturę i dżem z owoców kiwi?
Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.

Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.   Owoc kiwi pochodzi z Chin. Ma działanie przeczyszczające, wzmacniające i przeciwnowotworowe. Kiwi zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C, A i B. Owoc może wywoływać alergie. Nalewka z kiwi na szalone imprezy Nalewka z kiwi ma jasnozielony kolor i słodki smak. Doskonale sprawdza się samodzielnie, jak i w połączeniu z sokiem pomarańczowym lub wódką. Nalewkę podaj podczas imprez.   Składniki: 1 kilogram dojrzałych, obranych owoców kiwi, 0,5 litra spirytusu (70 procent alkoholu), 1 szklanka wody, pół szklanki cukru.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Kiwi pokrój w kostkę i włóż do słoja na nalewki (o pojemności 5 litrów). Owoce zalej najpierw wodą (połową szklanki), a następnie spirytusem. Odstaw napój w ciemne miejsce na 3 dni (codziennie potrząsaj słojem). Przelej nalewkę przez sito o bardzo gęstych oczkach do drugiego słoja. Pozostałą wodę zagotuj z cukrem i po ostygnięciu dodaj do przefiltrowanej nalewki. Napój wymieszaj, wlej do butelek i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na 10 dni.   Dobra rada: Jeśli dysponujesz spirytusem o mocy większej niż 70 procent alkoholu, rozcieńcz go z wodą i zmierz alkomatem. Do 700 mililitrów spirytusu o 95 procentach alkoholu dolej 200 mililitrów wody. Jak szybko przygotować konfiturę z kiwi? Konfiturę z kiwi możesz przyrządzić z jabłkami , miodem i cytryną. Przetwór dobrze komponuje się z deserami , pieczywem, serami...

Na stole leżą kanapki posmarowane dżemem jagodowym.
©whitestorm/Fotolia.com
Styl życia
Przetwory z czarnych jagód: przepis na kompot, konfiturę z jagód i jagody w cukrze
Konfitura z jagód to pyszny deser i smarowidło na kanapkę. Wystarczy, że do owoców dodasz cukier i wodę. Z tych składników zrobisz też kompot i jagody w cukrze.

Konfitura z jagód to pyszny deser i smarowidło na kanapkę. Wystarczy, że do owoców dodasz cukier i wodę. Z tych składników zrobisz też kompot i jagody w cukrze.     Pamiętaj, aby przed zabraniem się do pracy, dokładnie opłukać jagody . Przebierz też owoce i wyrzuć te, które nie nadają się do spożycia.   Właściwości jagód   Czarne jagody mają następujące właściwości lecznicze : działają profilaktycznie i zwalczają infekcje pęcherza moczowego , zapobiegają powstawaniu i pomagają pozbyć się żylaków, zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób plamki żółtej oka , zwalczają biegunkę , odmładzają dzięki zawartości przeciwutleniaczy, wzmacniają naczynia włosowate, wspomagają produkcję kolagenu , zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych, regulują perystaltykę jelit.   Konfitura z jagód   Składniki (na 4 słoiki): 50 g jagód, 2 łyżki wody, ½ szklanki cukru.   Czas przygotowania: 30-40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj i przebierz jagody. Włóż owoce na patelnię i zasyp je cukrem. Dolej wody. Podgrzej składniki i mieszaj co jakiś czas. Rozgnieć owoce. Gotuj konfiturę dotąd, aż zgęstnieje. Powinno to potrwać około 10-20 minut. Pamiętaj o mieszaniu. Włóż zawartość patelni do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Ustaw słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.   Kompot z jagód   Składniki (na ok. 1 l kompotu): 1 kg czarnych jagód, 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak