
Syrop z kwiatów lipy ma właściwości napotne, przeciwskurczowe i uspokajające. Pity regularnie podnosi poziom odporności organizmu.
Syrop z kwiatów lipy – sposób przygotowania
Wskazówki:
- Syrop można zapasteryzować – w tym celu należy przed przelaniem syropu do szklanych pojemników, doprowadzić go do wrzenia.
- Syrop pasteryzowany powinno się trzymać w piwnicy, zaś syrop niepasteryzowany w lodówce.
Składniki:
- 5 garści kwiatów lipy (zbiorów należy dokonywać na przełomie czerwca i lipca);
- litr wody;
- kilogram cukru;
- pół cytryny.
Poziom trudności – łatwe
Sposób wykonania:
- Kwiaty lipy umyj i obierz z łodyg, a następnie zalej litrem wrzącej wody (tak, żeby woda przykrywała kwiatostan).
- Do wrzątku wyciśnij sok z połówki cytryny.
- Przykryj i odstaw na minimum dobę (najlepiej na 48 godzin) w suche, zaciemnione miejsce.
- Kilka razy na dobę przemieszaj sok.
- Sok przelej przez sito lub gazę.
- Wsyp cukier do soku i zagotuj.
- Syrop przelej do słoików.
- Postaw słoiki do góry dnem na kilka godzin.
Gotowe!
- Lubisz tran? Warto pić tran - wzmacnia odporność organizmu.
- Niektóre chwasty mają właściwości lecznicze. Bluszczyk kurdybanek jest najlepszy na zdrowie i odporność organizmu.
- W jaki sposób zła dieta i stres wpływają negatywnie na organizm? Jakie są pozostałe przyczyny braku odporności organizmu?
- Korzystaj z dobrodziejstw medycyny naturalnej. Traganek chiński na wzmocnienie odporności jest wart wypróbowania.
- Czy w twojej rodzinie występowały przypadki stwardnienia rozsianego? Poznaj przyczyny stwardnienia rozsianego.