Przepisy na przetwory z bogatego w witaminę C rokitnika: sok, konfiturę oraz nalewkę
Do przygotowania soku, dżemu i nalewki z rokitnika potrzebny jest cukier. Owoce należy przebrać i usunąć z nich gałązki oraz liście. Następnie trzeba je opłukać, osuszyć i połączyć z cukrem. W przypadku nalewki dodaje się spirytus, a do dżemu – wodę.
Do przygotowania soku, dżemu i nalewki z rokitnika potrzebny jest cukier. Owoce należy przebrać i usunąć z nich gałązki oraz liście. Następnie trzeba je opłukać, osuszyć i połączyć z cukrem. W przypadku nalewki dodaje się spirytus, a do dżemu – wodę.
Rokitnik zawiera mnóstwo witaminy C: od około 450 mg w 100 g owoców do nawet 1100 mg. Zawartość zależy od miejsca, w którym rośnie roślina. Więcej witaminy C zawierają jedynie owoce dzikiej róży.
Przepis na sok z rokitnika
Owoce na sok z rokitnika najlepiej zebrać od razu po pierwszych przymrozkach. Mają wtedy najmniej cierpki smak.
Składniki:
- 1 kg owoców rokitnika,
- 1 kg cukru.
Czas przygotowania: około 9 godzin
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przebierz owoce, aby nie znalazły się w nich liście lub gałązki.
- Umyj je, a następnie delikatnie osusz używając papierowego ręcznika.
- Zasyp owoce rokitnika cukrem.
- Odstaw całość na około 7-8 godzin.
- Zagotuj mieszankę, a kiedy zacznie wrzeć – gotuj przez kolejne pół godziny.
- Przecedź sok przez sitko lub gazę.
- Rozlej go do butelek.
- Wstaw butelki z sokiem z rokitnika do wysokiego garnka i zalej je wodą do 2-3 cm od krawędzi szyjki. Pasteryzuj przez około 15 minut od zagotowania.
- Odstaw sok w ciemne miejsce.
Można też przygotować świeży sok z rokitnika w sokowirówce. Ten napój idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, koktajli, zup i drinków, a nawet sałatek. Przeciwwskazaniem do picia soku z rokitnika są stan zapalny trzustki, choroby trzustki, kamica żółciowa oraz chora wątroba.
Jak zrobić konfiturę z rokitnika?
Dżem z rokitnika przypomina w smaku połączenie ananasów, brzoskwiń i cytrusów. Jest doskonałym dodatkiem do śniadań, jak również do dziczyzny i mięsa.
Składniki:
- 1 kg owoców rokitnika,
- 1/2 kg cukru,
- 1 l wody.
Czas przygotowania: około godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przebierz owoce rokitnika z gałązek i liści.
- Umyj, a następnie osusz owoce.
- Jeśli są twarde, zmiksuj je.
- Zalej rokitnik wodą, a następnie dodaj do nich cukier.
- Doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj przez około 30 minut na niewielkim ogniu. Konfitura powinna mieć gęstą konsystencję, tak aby nie spływała po nabraniu jej na łyżkę.
- Przełóż dżem do słoików, a następnie pasteryzuj przez 10-15 minut.
Nalewka z rokitnika – przepis
Nalewka z rokitnika wspomaga odporność. Może być też stosowana przez osoby, które mają problemy z układem pokarmowym.
Składniki:
- 1 kg owoców rokitnika,
- 1 kg cukru,
- 1 1/2 l spirytusu 80%.
Czas przygotowania: około 5-6 miesięcy
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przebierz owoce i usuń z nich listki oraz gałązki.
- Umyj rokitnik, a następnie delikatnie go osusz.
- Wrzuć owoce do 5-litrowego słoika i zasyp 1/2 kg cukru.
- Zalej je spirytusem i zamknij słoik.
- Odstaw napój w ciepłe miejsce na 3-4 miesiące.
- Po upływie tego czasu przelej alkohol do innego naczynia.
- Zasyp owoce 1/2 kg cukru, przykryj je i odstaw na 2-3 tygodnie do czasu, aż cukier się rozpuści, a z rokitnika wydobędzie się sok.
- Odcedź powstały syrop z owoców.
- Połącz alkohol i syrop, zakręć słoik, po czym odstaw nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Alkohol powinien mieć rubinowy kolor.