Reklama

Serek tofu to zrobiony z mleka sojowego miękki ser, nieco przypominający w konsystencji biały ser z mleka krowiego. Ze względu na neutralny smak jest doskonałym produktem do różnego rodzaju eksperymentów kulinarnych.

Reklama

W jaki sposób można wykorzystać serek tofu

Tofu może być wykorzystane do potraw takich, jak zapiekanki, pizza, tortilla. Możemy je smażyć marynować, piec, robić pasty do chleba, pasztety, nadzienia i kotlety, dodawać do zup, sosów, makaronów, sałatek. Jest również doskonałe jako zamiennik jajek w jajecznicy. Tofu na słodko to ciasta, kremy, lody, musy, puddingi oraz koktajle.

1. Serek tofu na śniadanie – przepis na tofucznicę z pieczarkami

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie – 100 g – naturalnego tofu,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 5 pieczarek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, posiekaj drobno i podsmaż na oleju,.

2. Pieczarki dokładnie wyszoruj, zetrzyj na tarce i dodaj do zeszklonej cebuli, podsmażaj na dużym ogniu około 5 minut.

3. Tofu rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj do pieczarek i cebuli, dokładnie wszystko mieszając, smaż około 7 minut.

4. Dopraw solą i pieprzem. Zamiast zwykłej soli możesz użyć tzw. soli czarnej, która dzięki dodatkowi siarki nadaje tofucznicy jajeczny posmak.

Przyrządzony w ten sposób serek tofu w połączeniu z chrupiącą bułeczką i świeżymi warzywami jest doskonałym śniadaniem.

2. Serek tofu na obiad – przepis na smażone tofu z kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g wędzonego lub naturalnego tofu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego lub sezamowego,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • kasza jaglana – 1 woreczek – 100 g,
  • 1 mała cebula,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.

2. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na łyżce oleju z dodatkiem sosu sojowego, przykryj i duś na małym ogniu.

3. Tofu pokrój na centymetrowe plastry, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na złoto.

4. Przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce czosnek i dodaj do cebuli.

5. Kaszę wymieszaj z cebulą.

6. Na kaszy połóż plastry tofu.

Takie wydanie serka tofu można modyfikować wedle uznania dodając ulubione przyprawy i warzywa. Doskonale komponuje się z surówką z kiszonej kapusty lub sałatką z kapusty pekińskiej.

3. Serek tofu na deser – przepis na mus czekoladowy z tofu

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie 1-2 godziny

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g silken tofu, może by też tofu naturalne ale wtedy tekstura deseru będzie mniej gładka,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • szklanka mleka roślinnego (sojowego, ryżowego, owsianego, migdałowego, kokosowego) może być waniliowe lub czekoladowe, jeżeli lubisz bardzo czekoladowy smak,
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu.

Sposób przygotowania:

1. Do rondelka zetrzyj na tarce czekoladę i rozpuść w mleku. Dodaj cukier, wanilię, syrop z agawy lub miód. Cały czas mieszaj podgrzewając do czasu aż czekolada się rozpuści.

2. Włóż tofu do dużej miski i rozgnieć widelcem; dodając po łyżce musu czekoladowego blenduj wszystko na gładką masę.

3. Przełóż deser do miseczek i wstaw do lodówki.

Tego rodzaju mus z serka tofu jest świetny jako samodzielny deser, ale wyśmienicie komponuje się również z naleśnikami lub waflami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama