Co zrobić z tofu? 3 proste pomysły na wykorzystanie sera z soi
Serek tofu to zrobiony z mleka sojowego miękki ser, nieco przypominający w konsystencji biały ser z mleka krowiego. Ze względu na neutralny smak jest doskonałym produktem do różnego rodzaju eksperymentów kulinarnych.
Serek tofu to zrobiony z mleka sojowego miękki ser, nieco przypominający w konsystencji biały ser z mleka krowiego. Ze względu na neutralny smak jest doskonałym produktem do różnego rodzaju eksperymentów kulinarnych.
W jaki sposób można wykorzystać serek tofu
Tofu może być wykorzystane do potraw takich, jak zapiekanki, pizza, tortilla. Możemy je smażyć marynować, piec, robić pasty do chleba, pasztety, nadzienia i kotlety, dodawać do zup, sosów, makaronów, sałatek. Jest również doskonałe jako zamiennik jajek w jajecznicy. Tofu na słodko to ciasta, kremy, lody, musy, puddingi oraz koktajle.
1. Serek tofu na śniadanie – przepis na tofucznicę z pieczarkami
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie – 100 g – naturalnego tofu,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 5 pieczarek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz, posiekaj drobno i podsmaż na oleju,.
2. Pieczarki dokładnie wyszoruj, zetrzyj na tarce i dodaj do zeszklonej cebuli, podsmażaj na dużym ogniu około 5 minut.
3. Tofu rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj do pieczarek i cebuli, dokładnie wszystko mieszając, smaż około 7 minut.
4. Dopraw solą i pieprzem. Zamiast zwykłej soli możesz użyć tzw. soli czarnej, która dzięki dodatkowi siarki nadaje tofucznicy jajeczny posmak.
Przyrządzony w ten sposób serek tofu w połączeniu z chrupiącą bułeczką i świeżymi warzywami jest doskonałym śniadaniem.
2. Serek tofu na obiad – przepis na smażone tofu z kaszą jaglaną
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g wędzonego lub naturalnego tofu,
- 3 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego lub sezamowego,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- kasza jaglana – 1 woreczek – 100 g,
- 1 mała cebula,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.
2. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na łyżce oleju z dodatkiem sosu sojowego, przykryj i duś na małym ogniu.
3. Tofu pokrój na centymetrowe plastry, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na złoto.
4. Przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce czosnek i dodaj do cebuli.
5. Kaszę wymieszaj z cebulą.
6. Na kaszy połóż plastry tofu.
Takie wydanie serka tofu można modyfikować wedle uznania dodając ulubione przyprawy i warzywa. Doskonale komponuje się z surówką z kiszonej kapusty lub sałatką z kapusty pekińskiej.
3. Serek tofu na deser – przepis na mus czekoladowy z tofu
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie 1-2 godziny
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g silken tofu, może by też tofu naturalne ale wtedy tekstura deseru będzie mniej gładka,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- szklanka mleka roślinnego (sojowego, ryżowego, owsianego, migdałowego, kokosowego) może być waniliowe lub czekoladowe, jeżeli lubisz bardzo czekoladowy smak,
- kilka kropel aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu.
Sposób przygotowania:
1. Do rondelka zetrzyj na tarce czekoladę i rozpuść w mleku. Dodaj cukier, wanilię, syrop z agawy lub miód. Cały czas mieszaj podgrzewając do czasu aż czekolada się rozpuści.
2. Włóż tofu do dużej miski i rozgnieć widelcem; dodając po łyżce musu czekoladowego blenduj wszystko na gładką masę.
3. Przełóż deser do miseczek i wstaw do lodówki.
Tego rodzaju mus z serka tofu jest świetny jako samodzielny deser, ale wyśmienicie komponuje się również z naleśnikami lub waflami.
- Tofu to ser z mleka sojowego. Sprawdź, jak jeść i jakie właściwości odżywcze ma tofu.
- Kozi ser doskonale nadaje się do słodkich dań. Oto przepisy na desery na kozim serze.
- Lubisz smak serów pleśniowych? Poznaj właściwości serów z przerostem i porostem pleśni.