2 przepisy na dania z czerwoną papryką: uniwersalny sos do wielu dań i zapiekaną paprykę z soczewicą
Czerwona papryka to warzywo idealne do zapiekania – w piekarniku zyskuje wyjątkową słodycz i miękkość. Nafaszeruj całe warzywa ulubionym nadzieniem bądź upiecz strąki papryki, skropione oliwą z dodatkiem odrobiny soli morskiej i słodkiej, sproszkowanej papryki.
Czerwona papryka to warzywo idealne do zapiekania – w piekarniku zyskuje wyjątkową słodycz i miękkość. Nafaszeruj całe warzywa ulubionym nadzieniem bądź upiecz strąki papryki, skropione oliwą z dodatkiem odrobiny soli morskiej i słodkiej, sproszkowanej papryki.
Najlepszą czerwoną paprykę w dobrej cenie kupisz późnym latem. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie dużej ilości pieczonej papryki – warto z niej przyrządzić pyszne przetwory lub zamrozić ją i używać jesienią i zimą.
Przepis na pieczone strąki czerwonej papryki
Słodka czerwona papryka, upieczona, obrana ze skóry i zblendowana to pyszna baza sosów do mięs, makaronów czy kasz oraz wspaniałych, gęstych zup warzywnych. Owijaj nią kostki serów, oprószone ziołami i skropione oliwą i podawaj jako spiętą wykałaczką przystawkę lub krój w kostkę i dorzucaj do sałatek. Większą ilość upieczonych w piekarniku i poporcjowanych strąków papryki możesz również zamrozić w woreczkach czy pojemnikach.
Rada: przy zdejmowaniu skórki z upieczonej papryki uważaj na gorący sok, który zbiera się we wnętrzu warzyw.
Składniki na 4 porcje sosu do ryżu, kaszy, makaronu, pulpecików:
- 8 dużych czerwonych papryk,
- odrobina soli morskiej,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- kilka łyżek oliwy.
Czas wykonania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube strąki.
- Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skrop oliwą i posyp przyprawami.
- Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza z funkcją termoobiegu ( w połowie czasu wyjmij na chwilę blachę i przekręć papryki).
- Po upieczeniu umieść gorące papryki w zamykanym szczelnie pojemniku lub woreczkach strunowych.
- Po 20 minutach, gdy papryki nieco przestygną, obierz je palcami ze skórki, pomagając sobie nożem.
- Zblenduj paprykę na gęsty sos lub dodawaj do potraw całe strąki.
Przepis na wegańską czerwoną paprykę zapiekaną z kaszą, soczewicą i jarmużem
Czerwoną paprykę możesz nadziewać soczewicą, mięsem mielonym, kawałkami grillowanego kurczaka lub sosami warzywnymi i podawać posypaną tartym żółtym serem.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 twarde i jędrne czerwone papryki,
- 100 gramów czerwonej soczewicy,
- 100 gramów kaszy jaglanej,
- 2 pomidory,
- pół cukinii,
- kilka garści jarmużu,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wydrylowanych czarnych oliwek,
- olej,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka chili,
- odrobina soli i pieprzu.
Czas wykonania: 75 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę jaglaną.
- Przez 5 minut smaż na kilku łyżkach oleju pokrojoną w pióra cebulę, wlej na patelnię szklankę wody, dodaj rozdrobniony jarmuż, soczewicę, pokrojone pomidory, cukinię i duś 15 minut.
- Dolej odrobinę wody, dorzuć przyprawy, plasterki oliwek, zmiażdżone ząbki czosnku i duś 5 minut.
- Wymieszaj zawartość patelni z kaszą.
- Odkrój wierzch papryk, usuń gniazda nasienne i wypełnij je sosem warzywnym.
- Przykryj papryki odkrojonymi wierzchami i piecz w piekarniku nagrzanym do 175° Celsjusza około 50 minut (do miękkości).
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na niecodzienne danie? Podpowiadamy, co można zrobić z kapusty kwaszonej.
- Dbasz o linię i uwielbiasz niecodzienne połączenia smakowe? Tutaj znajdziesz przepisy na świeże i zdrowe sałatki wiosenne z nowalijek.
- Chcesz ciekawych inspiracji na sycący posiłek? Oto przepisy na pyszne obiady z mięsem mielonym w roli głównej.