Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Kobieta podaje gościom przystawki na tarasie.
©Lumina Images/stock.adobe.com
Styl życia

3 przepisy na wegańskie przystawki, które sprawdzą się na każdej letniej imprezie!

Wegańskie przystawki i przekąski na lato można przygotować w kilkanaście minut. Znakomicie w tej roli sprawdzają się ciecierzycowe chrupki oraz dip o smaku sera przyrządzony z ziemniaka. Tego rodzaju potrawy są lekkie i stanowią również idealny dodatek do dań.

 

Wegańskie przystawki i przekąski na lato można przygotować w kilkanaście minut. Znakomicie w tej roli sprawdzają się ciecierzycowe chrupki oraz dip o smaku sera przyrządzony z ziemniaka. Tego rodzaju potrawy są lekkie i stanowią również idealny dodatek do dań.

Doskonałym wegańskim dodatkiem do potraw są płatki drożdżowe. Nadają bardzo ciekawy, serowy posmak i dodatkowo stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnych witamin z grupy B.

 

Przepis na wegański serowy dip z ziemniaka

 

Składniki:

  • 3 świeżo ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki,
  • 1 średniej wielkości ugotowana marchewka,
  • 1 średnia cebula,
  • około 10 łyżek ciepłej wody,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
  • 6 łyżek płatków drożdżowych,
  • 10 łyżek oleju rzepakowego lub rafinowanego oleju kokosowego,
  • pół łyżeczki mielonego białego pieprzu,
  • sól do smaku – około pół łyżeczki,
  • 1 ząbek czosnku.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, pokrój w bardzo drobną kostkę i zeszklij na oleju. Gdy cebula będzie złota, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około pół minuty.
  • Wszystkie pozostałe składniki umieść w kielichu blendera lub misce i po dodaniu oleju z cebulą oraz czosnkiem zblenduj na gładką masę, dodając stopniowo ciepłą wodę.
  • Wstaw „ser” do lodówki by stężał.
  • Przygotowany w ten sposób dip jest znakomitym dodatkiem do surowych warzyw.

 

Przepis na chrupki z ciecierzycy na ostro

 

Składniki:

  • 2 puszki odsączonej z zalewy cieciorki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 3 łyżki oleju, np. rzepakowego,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • szczypta soli,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W niewielkiej miseczce połącz olej, przyprawy, czosnek i sól. Wymieszaj dokładnie i odstaw na około 5 minut.
  • Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  • Wyłóż blaszkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Umieść cieciorkę w dużej misce i polej przygotowanym wcześniej ziołowo-czosnkowym olejem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Rozłóż cieciorkę na blaszce i piecz przez około 15-20 minut do momentu, aż skórka stanie się chrupiąca, a ziarenka zaczną „strzelać” w piekarniku.

 

Przygotowana w ten sposób ciecierzyca jest znakomitym zastępnikiem chipsów oraz dodatkiem do dań z grilla i sałatek.

 

Przepis na wegańskie daktyle na słono nadziewane orzechami

 

Składniki:

  • 2/3 szklanki masła orzechowego,
  • około 300 g suszonych daktyli,
  • 100 g migdałów,
  • 1 łyżka podprażonego na patelni czarnego sezamu,
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej,
  • szczypta mielonych ziaren kolendry.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj masło orzechowe z kolendrą i nadziewaj nim daktyle następnie włóż w każdego jednego migdała.
  • Układaj faszerowane daktyle na dużym płaskim talerzu, posyp je solą i sezamem.
  • Włóż daktyle do lodówki na około 3 godziny.

 

Nadziewane w ten sposób daktyle są bardzo pożywną i sycącą przystawką.

 

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kanapki z awokado
©shersor/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie imieniny – proste przepisy na wegańskie przekąski: pasta jajeczna i pietruszkowe pesto z warzywnymi frytkami
Wegańskie przekąski na imprezę można przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Znakomicie w tej roli sprawdzą się łatwe w przygotowaniu frytki z buraków i batatów czy serowy dip z tofu i soli czarnej. Idealne i ekspresowe będą również francuskie koperty z owocami.

Wegańskie przekąski na imprezę można przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Znakomicie w tej roli sprawdzą się łatwe w przygotowaniu frytki z buraków i batatów czy serowy dip z tofu i soli czarnej. Idealne i ekspresowe będą również francuskie koperty z owocami.   Wegańskie przekąski są nie tylko bardzo smaczne, ale również lekkostrawne i zdrowe. To doskonały sposób na pokazanie znajomym, że bezmięsne dania są znakomite. Oprócz proponowanych niżej przepisów można przygotować np. mini pizzerinki, marchewkowe muffiny czy krakersy ze strączkowymi dipami. Przepis na wegańską pastę jajeczną Składniki na około 6 osób: 2 kostki naturalnego tofu - około 300 g, 1 dojrzałe awokado, 2 łyżeczki soli czarnej, 3 łyżki wody lub niesłodzonego mleka roślinnego , 1 szklanka drobno posiekanego koperku, 1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku, pół szklanki drobno posiekanej rzodkiewki, 1 łyżeczka musztardy stołowej, pieprz czarny świeżo mielony.   Czas przygotowania: około 20 minut + 1 godzina chłodzenia, Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Nie odsączaj tofu z zalewy. Umieść obie kostki w dużej misce. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ łyżeczką i dodaj do tofu. Wsyp wszystkie pozostałe składniki (oprócz kopru, rzodkiewki i szczypiorku) i musztardę. Zblenduj całość na gładką masę. Dodaj zieleninę i rzodkiewkę, wymieszaj wszystko łyżką. Wstaw pastę do lodówki na co najmniej godzinę. Przełóż „jajeczny” specjał do małych miseczek. Sól czarna ma wysoką zawartość siarki, dlatego daje bardzo intensywny jajeczny posmak. Jest wystarczająco słona, dlatego dosalanie potrawy nie powinno być...

Masło orzechowe jako dodatek
© Hendraxu/Fotolia.com
Styl życia
Masło orzechowe – uniwersalny dodatek do potraw. Przepisy na zupę, sos i smoothie z masłem orzechowym
Masło orzechowe dzięki swojej konsystencji jest znakomitym zagęstnikiem do potraw. Jego delikatny fistaszkowy smak idealnie wzbogaca smak zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Należy uważać, by nie dodać go za dużo, ponieważ szybko zdominuje smak całego dania i niestety spowoduje, że będzie ono mało wyraziste, ciężkie i mdłe.

Masło orzechowe dzięki swojej konsystencji jest znakomitym zagęstnikiem do potraw. Znakomicie wzbogaca smak zarówno dań wytrawnych, jak i deserów o fistaszkowe nuty. Należy uważać, by nie dodać go za dużo, ponieważ szybko zdominuje danie i niestety spowoduje, że będzie ono mało wyraziste, ciężkie i mdłe.   Masło orzechowe można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zmielić fistaszki (nie smażone, bez dodatku soli) w młynku lub mocnym benderze. Przy czym warto pamiętać, by nie mielić orzechów za długo, ponieważ zacznie wytrącać się z nich tłuszcz, który doprowadzi do tworzenia się grudek i rozwarstwiania konsystencji. Przepis na wegańską zupę z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym, soczewicą i kolendrą Składniki na około 3 porcje: 2-3 łyżki masła orzechowego, bez dodatku chrupiących orzeszków, 2 łodyżki selera naciowego, 1 l wody, 2 łyżeczki nasion kolendry , 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej, 1 puszka mleka kokosowego, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta sproszkowanej chili, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 mała cebula, 1 łyżka oleju np. rzepakowego.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 30-40 minut, Sposób przygotowania: Pokrój cebulę w pióra i zeszklij ją na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę), następnie dodaj sos sojowy i wlej wodę. Doprowadź całość do wrzenia. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i wsyp do gotującej się wody. Nie przykrywaj. Zbieraj pojawiającą się na powierzchni pianę, tzw. szumy. Gdy soczewica będzie miękka (po około 15-20 minutach), wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe składniki, oprócz selera naciowego. Zagotuj zupę, zdejmij z ognia i zblenduj na gładką masę, następnie ponownie doprowadź do...

Wegańskie tiramisu
© Katya/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie tiramisu, mus z awokado i kakao oraz kakaowe trufle z masłem orzechowym
Wegańskie tiramisu z mleczkiem kokosowym to pyszny deser. Równie smaczny będzie mus z awokado i kakao. Najlepiej podawać go z truskawkami. Kakao idealnie pasuje do trufli z masłem orzechowym.

Wegańskie tiramisu z mleczkiem kokosowym to pyszny deser. Równie smaczny będzie mus z awokado i kakao. Najlepiej podawać go z truskawkami. Kakao idealnie pasuje do trufli z masłem orzechowym.    Kakao, czyli nasiona owoców kakaowca , to dodatek, który sprawia, że potrawy nabierają czekoladowego posmaku. Można je dodać do lodów, gofrów i innego rodzaju deserów. Kakao zawiera przede wszystkim utleniacze, które spowalniają procesy starzenia się. Wegańskie tiramisu Składniki: puszka mleka kokosowego , 9 łyżek stołowych kaszy manny, płaska łyżeczka budyniu waniliowego, opakowanie wegańskich herbatników , cukier, ½ łyżeczki cukru waniliowego, cukier puder, kakao, kawa.   Czas przygotowania: 20-30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania:  Zaparz 3 łyżeczki kawy i dodaj do niej 1 ½ łyżeczki cukru. Zostaw do ostygnięcia. Przełóż gęstą część mleczka kokosowego do naczynia. Wymieszaj płynną część mleczka.  10 łyżek płynnego mleka przelej do garnka. Dodaj kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy i zagotuj. Powinna powstać bardzo gęsta masa.  Ostudź ją i utrzyj razem z gęstą częścią mleczka kokosowego na krem. Dobrze namocz herbatniki w kawie. W niewielkim naczyniu (około 15x15 cm) ułóż 2 warstwy ciastek, a ma wierzchu – krem. Wstaw tiramisu do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem posyp ciasto 3 łyżeczkami kakao wymieszanymi z 1 ½ łyżeczki cukru. Szybki wegański deser z awokado i kakao Składniki: 3 łyżki kakao, 1 dojrzałe awokado, 2 łyżki ksylitolu , garść truskawek.   Czas przygotowania: do 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner