3 przepisy na wegańskie przystawki, które sprawdzą się na każdej letniej imprezie!
Wegańskie przystawki i przekąski na lato można przygotować w kilkanaście minut. Znakomicie w tej roli sprawdzają się ciecierzycowe chrupki oraz dip o smaku sera przyrządzony z ziemniaka. Tego rodzaju potrawy są lekkie i stanowią również idealny dodatek do dań.
Wegańskie przystawki i przekąski na lato można przygotować w kilkanaście minut. Znakomicie w tej roli sprawdzają się ciecierzycowe chrupki oraz dip o smaku sera przyrządzony z ziemniaka. Tego rodzaju potrawy są lekkie i stanowią również idealny dodatek do dań.
Doskonałym wegańskim dodatkiem do potraw są płatki drożdżowe. Nadają bardzo ciekawy, serowy posmak i dodatkowo stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnych witamin z grupy B.
Przepis na wegański serowy dip z ziemniaka
Składniki:
- 3 świeżo ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki,
- 1 średniej wielkości ugotowana marchewka,
- 1 średnia cebula,
- około 10 łyżek ciepłej wody,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- 6 łyżek płatków drożdżowych,
- 10 łyżek oleju rzepakowego lub rafinowanego oleju kokosowego,
- pół łyżeczki mielonego białego pieprzu,
- sól do smaku – około pół łyżeczki,
- 1 ząbek czosnku.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, pokrój w bardzo drobną kostkę i zeszklij na oleju. Gdy cebula będzie złota, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około pół minuty.
- Wszystkie pozostałe składniki umieść w kielichu blendera lub misce i po dodaniu oleju z cebulą oraz czosnkiem zblenduj na gładką masę, dodając stopniowo ciepłą wodę.
- Wstaw „ser” do lodówki by stężał.
- Przygotowany w ten sposób dip jest znakomitym dodatkiem do surowych warzyw.
Przepis na chrupki z ciecierzycy na ostro
Składniki:
- 2 puszki odsączonej z zalewy cieciorki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 3 łyżki oleju, np. rzepakowego,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- szczypta soli,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W niewielkiej miseczce połącz olej, przyprawy, czosnek i sól. Wymieszaj dokładnie i odstaw na około 5 minut.
- Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Wyłóż blaszkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Umieść cieciorkę w dużej misce i polej przygotowanym wcześniej ziołowo-czosnkowym olejem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Rozłóż cieciorkę na blaszce i piecz przez około 15-20 minut do momentu, aż skórka stanie się chrupiąca, a ziarenka zaczną „strzelać” w piekarniku.
Przygotowana w ten sposób ciecierzyca jest znakomitym zastępnikiem chipsów oraz dodatkiem do dań z grilla i sałatek.
Przepis na wegańskie daktyle na słono nadziewane orzechami
Składniki:
- 2/3 szklanki masła orzechowego,
- około 300 g suszonych daktyli,
- 100 g migdałów,
- 1 łyżka podprażonego na patelni czarnego sezamu,
- 1 łyżka soli gruboziarnistej,
- szczypta mielonych ziaren kolendry.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj masło orzechowe z kolendrą i nadziewaj nim daktyle następnie włóż w każdego jednego migdała.
- Układaj faszerowane daktyle na dużym płaskim talerzu, posyp je solą i sezamem.
- Włóż daktyle do lodówki na około 3 godziny.
Nadziewane w ten sposób daktyle są bardzo pożywną i sycącą przystawką.
Smacznego!