Wegańskie gazpacho w dwóch odsłonach: ajo blanco i paprykowej
Gazpacho to zimna hiszpańska zupa tradycyjnie przyrządzana z pomidorów, białego pieczywa, czosnku, octu cherry i oliwy z oliwek. Można eksperymentować ze składnikami i przyrządzać gazpacho w różnych wersjach kolorystycznych. Gazpacho może być przekąską, dodatkiem do potraw lub samodzielnym daniem.
Gazpacho to zimna hiszpańska zupa tradycyjnie przyrządzana z pomidorów, białego pieczywa, czosnku, octu cherry i oliwy z oliwek. Można eksperymentować ze składnikami i przyrządzać gazpacho w różnych wersjach kolorystycznych. Gazpacho może być przekąską, dodatkiem do potraw lub samodzielnym daniem.
W wersji podstawowej składnikiem gazpacho jest ocet cherry, można go jednak zastąpić octem winnym lub octem jabłkowym (najlepiej niefiltrowanym). Tradycyjnie gazpacho przygotowywano w dużych moździerzach, które obecnie warto jednak zamienić na blender.
Przepis na gazpacho paprykowe
Składniki:
- 2 papryki czerwone,
- 2 ogórki gruntowe,
- 3 kromki bagietki bez skórki,
- pół szklanki wody,
- 1 cebula cukrowa,
- 1 łyżeczka ajwaru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kg pomidorów,
- pół łyżeczki papryki wędzonej ostrej,
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli.
Czas przygotowywania: około 35 minut + czas chłodzenia 1 godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz ogórki ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
- Wszystkie pozostałe warzywa umyj i również pokrój.
- Umieść warzywa w misce, posól, dodaj pokruszoną bagietkę, wymieszaj i odstaw na 15-10 minut, po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
- Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Gazpacho w tej wersji idealnie komponuje się z grzankami czosnkowymi.
Przepis na gazpacho ajo blanco – z migdałów i ogórków
Składniki:
- 1 duży ogórek szklarniowy,
- 2 kromki chleba pszennego bez skórki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół szklanki migdałów,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki wody,
- 8 łyżek octu jabłkowego,
- 1 mała cebula, np. szalotka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- listki mięty lub kilka kulek winogron do dekoracji.
Czas przygotowywania: około 35 minut + czas chłodzenia 1 godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Podpraż migdały na suchej patelni do momentu aż zaczną wydzielać aromat.
- Obierz ogórka ze skórki i pokrój w bardzo dużą kostkę.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Jeżeli nie chcesz, aby aromat cebuli był mocno wyczuwalny przepłucz ją bardzo zimną wodą.
- Umieść wszystkie składniki (oprócz wody) w kielichu blendera lub wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę.
- Jeżeli konsystencja jest za gęsta dolej wodę.
- Przed podaniem włóż do lodówki na około godzinę.
- Udekoruj miętą lub winogronami.
Smacznego!