Szparagi z boczkiem, w szynce i z kurczakiem – przepisy kulinarne na obiad ze szparagami
Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.
Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.
Białe szparagi należy dokładnie obrać ze skórki, aby nie były gorzkie i łykowate, kierując się od góry (spod główki) do dołu. Szparagów zielonych nie trzeba obierać.
Obiadowe danie ze szparagami i kurczakiem
Składniki (2 porcje dania):
- pęczek białych szparagów,
- piersi kurczaka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- świeże: sałata, rukola albo szpinak.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej szczyptę soli. Wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła szparagi.
- Do wrzącej wody wrzuć obrane szparagi. Powinny się one w niej gotować przez 4 minuty.
- Po 4 minutach wyjmij szparagi, połóż je w durszlaku lub sicie i polej zimną wodą.
- Pokrój mięso na filety
- Posyp mięso z obu stron solą, pieprzem oraz papryką.
- Usmaż przyprawione mięso na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego.
- Kiedy mięso przyrumieni się z obu stron, a po przekrojeniu będzie białe, wrzuć na patelnię szparagi i przez 2 minuty duś razem z mięsem.
Danie jest gotowe. Możesz podawać je ze świeżą rukolą, sałatą, świeżym albo duszonym z czosnkiem szpinakiem.
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem
Składniki (2 porcje):
- pęczek zielonych szparagów,
- tyle plasterków szynki parmeńskiej, ile jest szparagów w pęczku,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- dwa ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- ziemniaki.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wrzuć szparagi na wrzącą, osoloną wodę i gotuj je przez 4 minuty.
- Obierz i ugotuj ziemniaki.
- Odcedź szparagi.
- Każdego szparaga owiń plasterkiem szynki parmeńskiej.
- Szparagi w szynce układaj w naczyniu żaroodpornym.
- Pomiędzy szparagami układaj ugotowane i odsączone ziemniaki.
- Posiekaj czosnek i posyp nim szparagi i ziemniaki.
- Przypraw wszystko pieprzem i odrobiną soli.
- Następnie skrop oliwą z oliwek.
- Posyp startym parmezanem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
Szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym
Składniki (2 porcje):
- pęczek zielonych szparagów,
- tyle cienkich plasterków boczku, ile jest szparagów w pęczku,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka.
Czas przygotowania: 30-35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Szparagi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty.
- Odcedź szparagi i owiń je plasterkami boczku.
- Wysmaruj oliwą naczynie żaroodporne i ułóż w nim szparagi.
- Posyp szparagi pieprzem.
- Wstaw do rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza piekarnika na 15-20 minut.
- Przygotuj na patelni jajka sadzone.
- Wyłóż szparagi na talerze, obok nich połóż jajko.
- Posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
- Masz ochotę na pyszną i kolorową przekąskę? Sprawdź nasz przepis na sałatkę ze szparagami w wersji mięsnej i wegetariańskiej.
- Potrzebujesz pomysłu na szybki i lekkostrawny obiad? Wypróbuj przepis na szparagi zielone z patelni.
- Miłośnicy tradycyjnych smaków cenią sobie prostotę w przygotowywaniu posiłków. Z pewnością przypadnie im do gustu przepis na szparagi gotowane z masłem.