Reklama

Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.

Reklama

Białe szparagi należy dokładnie obrać ze skórki, aby nie były gorzkie i łykowate, kierując się od góry (spod główki) do dołu. Szparagów zielonych nie trzeba obierać.

Obiadowe danie ze szparagami i kurczakiem

Składniki (2 porcje dania):

  • pęczek białych szparagów,
  • piersi kurczaka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeże: sałata, rukola albo szpinak.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej szczyptę soli. Wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła szparagi.
  • Do wrzącej wody wrzuć obrane szparagi. Powinny się one w niej gotować przez 4 minuty.
  • Po 4 minutach wyjmij szparagi, połóż je w durszlaku lub sicie i polej zimną wodą.
  • Pokrój mięso na filety
  • Posyp mięso z obu stron solą, pieprzem oraz papryką.
  • Usmaż przyprawione mięso na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego.
  • Kiedy mięso przyrumieni się z obu stron, a po przekrojeniu będzie białe, wrzuć na patelnię szparagi i przez 2 minuty duś razem z mięsem.

Danie jest gotowe. Możesz podawać je ze świeżą rukolą, sałatą, świeżym albo duszonym z czosnkiem szpinakiem.

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki (2 porcje):

  • pęczek zielonych szparagów,
  • tyle plasterków szynki parmeńskiej, ile jest szparagów w pęczku,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • dwa ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziemniaki.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wrzuć szparagi na wrzącą, osoloną wodę i gotuj je przez 4 minuty.
  • Obierz i ugotuj ziemniaki.
  • Odcedź szparagi.
  • Każdego szparaga owiń plasterkiem szynki parmeńskiej.
  • Szparagi w szynce układaj w naczyniu żaroodpornym.
  • Pomiędzy szparagami układaj ugotowane i odsączone ziemniaki.
  • Posiekaj czosnek i posyp nim szparagi i ziemniaki.
  • Przypraw wszystko pieprzem i odrobiną soli.
  • Następnie skrop oliwą z oliwek.
  • Posyp startym parmezanem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15-20 minut.

Szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym

Składniki (2 porcje):

  • pęczek zielonych szparagów,
  • tyle cienkich plasterków boczku, ile jest szparagów w pęczku,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka.

Czas przygotowania: 30-35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Szparagi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty.
  • Odcedź szparagi i owiń je plasterkami boczku.
  • Wysmaruj oliwą naczynie żaroodporne i ułóż w nim szparagi.
  • Posyp szparagi pieprzem.
  • Wstaw do rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza piekarnika na 15-20 minut.
  • Przygotuj na patelni jajka sadzone.
  • Wyłóż szparagi na talerze, obok nich połóż jajko.
  • Posyp danie posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama