Przepis na sałatkę wielkanocną
© elena_hramowa/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na proste wegetariańskie świąteczne sałatki ziemniaczane – z koperkiem i orzechami

Sałatka ziemniaczana to oryginalny i prosty w przygotowaniu dodatek do wielkanocnego śniadania lub świątecznego obiadu. Może być zastępnikiem ryżu, kasz lub klasycznych, gotowanych ziemniaków. W sałatkach najlepiej smakują ziemniaki ugotowane w mundurkach.

Sałatka ziemniaczana to oryginalny i prosty w przygotowaniu dodatek do wielkanocnego śniadania lub świątecznego obiadu. Może być zastępnikiem ryżu, kasz lub klasycznych, gotowanych ziemniaków. W sałatkach najlepiej smakują ziemniaki ugotowane w mundurkach.

 

Najlepsze ziemniaki na sałatkę to te, które mają zwartą strukturę, czyli zawierające mało skrobi. Do odmian, które najlepiej sprawdzają się w tego rodzaju daniach należą, m. in.: Impala czy Irys. Można też sprawdzić ilość skrobi w ziemniaku, przekrawając go na pół i pocierając połówki. Jeżeli wydzieli się między nimi przezroczysta ciecz i się nie skleją, oznacza to, że ziemniak jest idealny do sałatki.

Przepis na wielkanocną sałatkę ziemniaczaną z koperkiem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • pęczek świeżego koperku lub dwie łyżki suszonego,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub Dijon,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki neutralnego w smaku oleju, np. rzepakowego lub z pestek winogron.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, około 20 minut. Ważne jest, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Odstaw do ostudzenia, potem obierz z łupinek.
  • Pokrój cebulę w cienkie piórka, poszatkuj koperek i szczypior.
  • W małej miseczce wymieszaj olej, musztardę, ocet i sos sojowy.
  • Pokrój ziemniaki w grube plastry, posyp zieleniną i cebulą, skrop dressingiem i oprósz pieprzem.

Przepis na wielkanocną sałatkę ziemniaczaną z orzechami, jabłkiem i selerem naciowym

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 duże winne jabłko,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka żurawiny suszonej,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • sól.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, około 20 minut. Ważne jest, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Odstaw do ostudzenia, potem obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
  • Pokrój seler i jabłko w słupki.
  • Umieść ziemniaki, seler i jabłko w dużej misce, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na około 30 minut. Sałatkę podawaj schłodzoną.

 

Smacznego!

Sałatka z rzodkiewką podana na talerzu.
©timolina/Fotolia.com
Styl życia
Wegańska sałatka na Wielkanoc: sałatka ziemniaczana, sałatka z rzodkiewką i burakami oraz sałatka z tofu i figami
Wegańska sałatka składa się przede wszystkim z warzyw, ale także dodatków takich jak nasiona, tofu lub figi. Na Święta Wielkanocne można przyrządzić np. sałatkę ziemniaczaną w wersji z wegańskim majonezem i bez jajek. Wielbicieli ciekawych smaków zachwyci sałatka z burakami i rzodkiewką.

Wegańska sałatka składa się przede wszystkim z warzyw, ale także dodatków takich jak nasiona, tofu lub figi. Na Święta Wielkanocne można przyrządzić np. sałatkę ziemniaczaną w wersji z wegańskim majonezem i bez jajek. Wielbicieli ciekawych smaków zachwyci sałatka z burakami i rzodkiewką.   Na wielkanocnym stole warto postawić kilka rodzajów sałatek. Do ich przygotowania można wykorzystać nie tylko warzywa, ale także zioła, tofu i warzywa strączkowe, takie jak soczewica lub ciecierzyca. Warto też udekorować potrawy, np. liśćmi rukoli lub natką pietruszki .   Wegańska sałatka jarzynowa   Składniki na sałatkę: 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 jabłko, 1 cebulka, 2 ogórki kiszone, puszka groszku konserwowego, puszka kukurydzy konserwowej, 3 łyżki majonezu sojowego , sól, pieprz.   Składniki na majonez sojowy: ½ szklanki niesłodzonego mleka sojowego , ½ szklanki oleju, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy.   Sposób przygotowania sałatki: Umyj i obierz warzywa i jabłko, a następnie pokrój je w kostkę. Dodaj kukurydzę, groszek oraz majonez i dopraw do smaku .   Sposób przygotowania majonezu: Mleko sojowe i ocet miksuj przez 2 minuty. Dodaj pozostałe składniki, oprócz oleju i miksuj przez 5 minut. Powoli wlewaj olej, nie przerywając miksowania.   Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i burakami   Składniki: 4 ziemniaki, 2 buraczki, pęczek rzodkiewki, 4 ogórki kiszone, 1 czerwona cebula, ½ szklanki ciecierzycy lub czerwonej fasoli, 1 kwaśne jabłko, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka...

Wegetariański pasztet na Wielkanoc z dodatkiem jajka.
©wideonet/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariański pasztet z jajek, jaja faszerowane i jajka z awokado w wersji wegetariańskiej
Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.

Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.   Wegetariańska Wielkanoc będzie się opierała na potrawach przygotowanych z jajek. Zamiast wędliny warto przygotować pasztet z jajek . Na wegetariański stół warto przyrządzić też faszerowane jajka , a także wegańską wersję tego świątecznego symbolu.   Wegetariański pasztet z jajek   Składniki: 10 jaj ugotowanych na twardo , 2 surowe jaja, 300 g pieczarek, 1 cebula, pęczek szczypiorku, pęczek koperku lub natki pietruszki , 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka masła, ½ szklanki bułki tartej, majeranek, bazylia, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Zetrzyj pieczarki na grubych oczkach tarki. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Wrzuć pieczarki i cebulę na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż je dotąd, aż odparuje woda. Opłucz i posiekaj szczypiorek oraz koperek bądź natkę pietruszki. Pokrój jaja na twardo na kawałki, dodaj do nich szczypior i koperek lub natkę. Dopraw i wymieszaj. Wlej surowej jaja, majonez, śmietanę i dodaj pieczarki i cebulę, a także bułkę tartą. Wymieszaj całość. Przełóż masę na pasztet do formy wysmarowanej masłem. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.   Wegańskie faszerowane “jajka”   Składniki: 4 niewielkie ziemniaki, awokado, ½ kostki tofu, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki,...

Sałatka ze szparagami
© Ildi/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na 2 wiosenne sałatki: ziemniaczaną z rzeżuchą i koperkiem oraz ze szparagami i truskawkami
Sałatki wiosenne wymagają obecności pysznych nowalijek. Młode szparagi, soczyste truskawki, rzeżucha, koperek czy ziemniaki w mundurkach to idealne składniki odświeżających sałatek.

Sałatki wiosenne wymagają obecności pysznych nowalijek. Młode szparagi, soczyste truskawki, rzeżucha, koperek czy ziemniaki w mundurkach to idealne składniki odświeżających sałatek.   Wiosenne sałatki z powodzeniem wystarczą za cały posiłek, serwowane z ciemnym pieczywem lub domowymi, warzywnymi frytkami. Przepis na sałatkę z rzeżuchą, koperkiem i młodymi ziemniakami Charakterystyczna w smaku rzeżucha to źródło witamin, cennych pierwiastków i soli mineralnych . Polecana jest przy trądziku, cukrzycy, problemach z krążeniem bądź zaburzeniach trawiennych, chorobie wieńcowej czy reumatyzmie. Składniki na 4 obiadowe porcje: 1 kilogram młodych ziemniaków, pół pęczka koperku, 100 gramów rzeżuchy , 1 pęczek rzodkiewek, 3 nieduże ogórki, 1 łyżeczka zielonej czubrycy , 3 łyżki oleju, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka musztardy, odrobina cukru sól, pieprz.   Czas wykonania: 35 minut (bez czasu studzenia ziemniaków) Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wyszoruj młode ziemniaki, pokrój je w sporą kostkę i przełóż do dużej miski. Polej je kilkoma łyżkami oleju, posyp czubrycą i dokładnie wymieszaj. Rozłóż ziemniaki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 200° Celsjusza piekarnika (z opcją termoobieg) na 15 minut. Wymieszaj ziemniaki, piecz jeszcze 5 minut i wyjmij, aby ostygły. Pokrój rzodkiewki na ćwiartki, ogórki na półplasterki, umyj, osusz i drobno posiekaj koperek. W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę oleju , majonez, musztardę, szczyptę cukru, odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki sosu z pokrojonymi ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, rzeżuchą, ostudzonymi ziemniakami i...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Newsy
Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji
Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021
Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle
Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend
Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle
Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają
Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle
Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat
Anna Kusiak