Przepisy na proste wegetariańskie świąteczne sałatki ziemniaczane – z koperkiem i orzechami
Sałatka ziemniaczana to oryginalny i prosty w przygotowaniu dodatek do wielkanocnego śniadania lub świątecznego obiadu. Może być zastępnikiem ryżu, kasz lub klasycznych, gotowanych ziemniaków. W sałatkach najlepiej smakują ziemniaki ugotowane w mundurkach.
Sałatka ziemniaczana to oryginalny i prosty w przygotowaniu dodatek do wielkanocnego śniadania lub świątecznego obiadu. Może być zastępnikiem ryżu, kasz lub klasycznych, gotowanych ziemniaków. W sałatkach najlepiej smakują ziemniaki ugotowane w mundurkach.
Najlepsze ziemniaki na sałatkę to te, które mają zwartą strukturę, czyli zawierające mało skrobi. Do odmian, które najlepiej sprawdzają się w tego rodzaju daniach należą, m. in.: Impala czy Irys. Można też sprawdzić ilość skrobi w ziemniaku, przekrawając go na pół i pocierając połówki. Jeżeli wydzieli się między nimi przezroczysta ciecz i się nie skleją, oznacza to, że ziemniak jest idealny do sałatki.
Przepis na wielkanocną sałatkę ziemniaczaną z koperkiem
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 1 duża czerwona cebula,
- pęczek świeżego koperku lub dwie łyżki suszonego,
- 1 łyżka musztardy sarepskiej lub Dijon,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 4 łyżki neutralnego w smaku oleju, np. rzepakowego lub z pestek winogron.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach, około 20 minut. Ważne jest, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Odstaw do ostudzenia, potem obierz z łupinek.
- Pokrój cebulę w cienkie piórka, poszatkuj koperek i szczypior.
- W małej miseczce wymieszaj olej, musztardę, ocet i sos sojowy.
- Pokrój ziemniaki w grube plastry, posyp zieleniną i cebulą, skrop dressingiem i oprósz pieprzem.
Przepis na wielkanocną sałatkę ziemniaczaną z orzechami, jabłkiem i selerem naciowym
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 1 duże winne jabłko,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka żurawiny suszonej,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- sól.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach, około 20 minut. Ważne jest, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Odstaw do ostudzenia, potem obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
- Pokrój seler i jabłko w słupki.
- Umieść ziemniaki, seler i jabłko w dużej misce, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na około 30 minut. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Smacznego!