3 przepisy na przepyszne zupy z borowików
Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.
Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.
Borowiki są bogatym źródłem witamin grupy B i potasu niezbędnych do utrzymania właściwego ciśnienia krwi oraz prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Zawierają także witaminę D, która wspomaga wzrost w okresie dojrzewania. Są jednak ciężkostrawne, dlatego muszą na nie uważać osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego i małe dzieci.
Zupa z borowików na mleku
Borowikowa na mleku jest pożywna i aromatyczna. Idealna na łatwy rodzinny obiad.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- borowiki (300 g),
- śmietana do zup i sosów (3 łyżki kuchenne),
- mleko (750 ml),
- masło (1 łyżka kuchenna),
- marchew (1 sztuka),
- cebula (1 sztuka),
- mąka (1 łyżka kuchenna),
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Borowiki umyj i drobno posiekaj.
- Do garnka wlej pół litra wody.
- Wrzuć do niego grzyby, cebulę i marchewkę.
- Duś przez pół godziny.
- Z masła i mąki zrób zasmażkę, i wymieszaj z dwoma szklankami mleka.
- Wlej zasmażkę z mlekiem do grzybów i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj resztę mleka, śmietanę, koperek, sól i pieprz do smaku.
- Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
Smacznego!
Zupa krem z borowików
Intensywna, a zarazem delikatna – taka jest zupa krem z borowików.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- borowiki (500 g),
- bulion (1000 ml),
- marchew (100 g),
- por (50 g),
- natka pietruszki,
- śmietana gęsta (2 łyżki kuchenne),
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Borowiki, marchew i por oczyść, umyj i pokrój na kawałki.
- Zagotuj litr bulionu.
- Do bulionu dodaj warzywa i grzyby.
- Gotuj przez około 20 minut.
- Zmiksuj wszystko blenderem do zup.
- Dodaj śmietanę.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Posyp natką pietruszki po wierzchu.
Smacznego!
Zupa borowikowa z ziemniakami
Tradycyjna zupa borowikowa gotowana jest z dodatkiem ziemniaków. Świetnie sprawdza się na duże, rodzinne obiady.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- borowiki (300 g),
- cebula (pół sztuki),
- olej roślinny (3 łyżki kuchenne),
- masło (1 łyżka kuchenna),
- pietruszka,
- marchewka (1 sztuka),
- ziemniaki (2 sztuki),
- śmietana gęsta (4 łyżki kuchenne),
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- ziele angielskie (3 ziarenka),
- liście laurowe (2 sztuki).
Sposób przygotowania:
- Borowiki oczyść, umyj i pokrój.
- Na suchą patelnię wyłóż grzyby tak by odparowały resztę wody.
- Wlej olej na patelnię i dodaj pokrojoną cebulę.
- Smaż przez 2-3 minuty, następnie dodaj masło, posól borowiki i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Do garnka wlej wodę do połowy wysokości, posól i zagotuj.
- Dodaj pokrojoną pietruszkę i marchewkę.
- Gotuj przez 4 minuty.
- Dodaj obrane ziemniaki, pieprz, tymianek, ziela angielskie i liście laurowe.
- Gotuj aż warzywa zmiękną.
- Następnie do garnka z warzywami dodaj zawartość patelni i dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec w kubeczku zmieszaj porcję śmietany z niewielką ilością gorącej zupy (by nie tworzyły się grudki), wlej do zupy i zamiesza. Nie gotuj. Gotowe.
Smacznego!
- Masz tylko 15 minut na przygotowanie obiadu? Wypróbuj szybkie dania z blendera: 2 proste przepisy.
- Jadłaś już chłodnik jagodowy? Może sprawdzisz przepisy na pyszne potrawy z jagód?
- W lecie warto skusić się na orzeźwiające zupy. Sprawdź nasze zupy na zimno – 5 najlepszych przepisów.