Przepis na kompot z czereśni na zimę, dżem i frużelinę czereśniową z miodem
Czereśnie prócz tego, że są bardzo zdrowe, to również smakują pysznie. Można z nich przygotować kompoty, dżemy czy frużeliny.
Czereśnie prócz tego, że są bardzo zdrowe, to również smakują pysznie. Można z nich przygotować kompoty, dżemy czy frużeliny.
Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Są bogate w potas (dobrze wpływa na serce i stawy), witaminy grupy B (wspomagają leczenie artretyzmu, A i C (poprawiają kondycję skóry). Dzięki zawartości jodu regulują przemianę materii.
Kompot z czereśni na zimę
Kompot przygotowany z czereśni przywołuje u każdego wspomnienia z dzieciństwa. Jest pyszny i można go rozcieńczać z wodą (jeśli jest dla nas za słodki).
Składniki na 1 słoik:
- 200 ml wody,
- 100 g cukru,
- czereśnie (3/4 słoika).
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Słoik i nakrętkę dokładnie umyj.
- Sparz je w nagrzanym piekarniku.
- Czereśnie umyj, oczyść, usuń z nich ogonki i odsącz na ręczniku kuchennym.
- Słoik zapełnij czereśniami w 3/4.
- Zagotuj 200 ml wody z cukrem.
- Gotowym syropem zalej słoik.
- Przygotowany słoik pasteryzuj, odwracając do góry dnem. Gotowe.
Dżem czereśniowy
Porcja dżemu czereśniowego to doskonałe lekarstwo na jesienno-zimowy okres zachorowań. Smakuje znakomicie na bułeczce z masłem.
Potrzebujesz:
blendera.
Składniki na 4 słoiki:
- 1 kg czereśni,
- 1 szklanka cukru,
- pół laski wanilii,
- sok z jednej cytryny.
Czas przygotowania: 40 minut (2 godz oczekiwania aż czereśnie puszczą sok)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj, oczyść i wydryluj czereśnie.
- Czereśnie zasyp cukrem.
- Gdy czereśnie puszczą sok, wrzuć je do garnka i zacznij gotować.
- Dodaj do nich wanilię i sok z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu często mieszając.
- Gdy czereśnie będą już prawie rozgotowane, odstaw garnek na bok.
- Wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj czereśnie blenderem.
- Ponownie na chwilę podgrzej czereśnie, do zagotowania.
- Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj, odwracając do góry dnem. Gotowe.
Frużelina czereśniowa z miodem
Frużelina czereśniowa jest wspaniałym dodatkiem do lodów, gofrów, ciast i wafli ryżowych.
Składniki na 3 słoiki:
- 700 g czereśni,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki miodu.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Czereśnie umyj i odsącz na durszlaku.
- Usuń z nich ogonki i wydryluj.
- Owoce wrzuć do garnka, dodaj miód i zagotuj.
- Cytrynę sparz, zetrzyj jej skórkę i dodaj do czereśni.
- Smaż całość na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Gotową frużelinę przełóż do słoiczków i pasteryzuj do góry dnem. Gotowe.
Smacznego!