kichająca kobieta
© Piotr Marcinski/Fotolia.com
Styl życia

Przyczyny braku odporności organizmu : zła dieta, stres i brak snu i ruchu

Na brak odporności organizmu wpływa przede wszystkim: stresujący tryb życia, niezdrowe jedzenie oraz mała ilość snu. Często nieświadomie sami przyczyniamy się do tego, że częściej chorujemy.

Na brak odporności organizmu wpływa przede wszystkim: stresujący tryb życia, niezdrowe jedzenie oraz mała ilość snu. Często nieświadomie sami przyczyniamy się do tego, że częściej chorujemy.

 

Jak podaje Międzynarodowe Zrzeszenie Pacjentów z Pierwotnymi Niedoborami Odporności (IPOPI) osoby o bardzo niskiej odporności organizmu są podatniejsze na wszelkie infekcje. (zobacz badania). W przypadku pierwotnego niedoboru odporności może dojść nawet do sytuacji, w której organizm zostanie zaatakowany przez swój własny układ immunologiczny. W konsekwencji może dojść do powikłań, takich jak np. choroby reumatyczne, zapalenie stawów, a nawet nowotwory.

Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica z kurkami

Spadek odporności

Siłę układu odpornościowego dziedziczymy. Czasami jednak, zupełnie nieświadomie, sami przyczyniamy się do spadku wydajności naszego układu immunologicznego. O odporności organizmu myślimy najczęściej wtedy, gdy jest już za późno. Kolejny raz dopada nas przeziębienie, męczy ból gardła, a na ustach wyskoczyła opryszczka. Wtedy pytamy lekarza o najlepsze leki wspomagające odporność, aby objawy przeziębienia nie wróciły. Ale często sami możemy tę odporność wzmocnić zmieniając nieco tryb życia i eliminując czynniki, które ją obniżają.

Zła dieta a brak odporności

Odporność organizmu zależy od tego, jakie produkty spożywamy. Najczęstszy błąd to wybieranie jedzenia mocno przetworzonego, bardzo słodkiego, zawierającego sztuczne barwniki i inne niezdrowe elementy. Na ograniczenie dynamiczności komórek odpornościowych wpływ ma także duża ilość tłuszczów zwierzęcych w diecie.

Odporność a stres

W sytuacjach stresowych wydziela się kortyzol nazywany także „hormonem stresu”. Wzrost jego stężenia w organizmie prowadzi do tego, że maleje sprawność wytwarzania przeciwciał. Tym sposobem osoby często narażone na sytuacje stresowe szybciej będą łapać infekcje i gorzej znosić procesy chorobowe.

Brak snu zmniejsza odporność

Komórki układu immunologicznego nieustannie odnawiają się – zwłaszcza nocą, podczas snu. Stałe niedosypianie prowadzi do tego, że maleje produkcja białych krwinek i ich umiejętność niszczenia drobnoustrojów. Organizm nie ma czasu na regenerację, przez co osoby z niedoborem snu mają niższą odporność.

Używki a odporność

Picie mocnej kawy, wysokoprocentowych alkoholi i palenie papierosów prowadzi do zmniejszenia  ilości cennych witamin w organizmie. Pod wpływem używek tworzą się wolne rodniki, przez co odporność układu immunologicznego spada. Zbyt duże ilości przyjmowanych antybiotyków także mogą mieć zgubne skutki. Brak odporności uzasadniony jest tym, że antybiotyki zakłócają naturalną florę układu pokarmowego, dlatego powinno się je przyjmować tylko w uzasadnionych przypadkach. Naturalną florę bakteryjną niszczą także spaliny samochodowe, trujące substancje w środkach czystości, klejach czy farbach.

Zbyt mało ruchu na świeżym powietrzu

Aktywny tryb życia i sport na świeżym powietrzu dotleniają organizm, przyspieszają metabolizm, oczyszczanie i regenerację organizmu, wzmacniają układ mięśniowy. Słońce uaktywnia też produkcję witaminy D3 odpowiedzialnej między innymi za odporność. Nie korzystając z tych dobrodziejstw sami pozbawiamy się naturalnej odporności.


samotny mężczyzna
©Photographee.eu/Fotolia
Styl życia
Przyczyny stwardnienia rozsianego: czynniki środowiskowe, genetyczne, autoimmunologiczne
Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą, zapalną chorobą ośrodkowego układu nerwowego, która polega na postępującym niszczeniu warstwy białek otaczających włókna nerwowe. W efekcie tych zmian dochodzi do demielinizacji, czyli rozpadu otoczki mielinowej, która stanowi warstwę ochronną i izolacyjną włókien nerwowych. Przypuszcza się, że ten proces może następować na skutek szkodliwych wpływów środowiskowych, predyspozycji genetycznych oraz nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą, zapalną chorobą ośrodkowego układu nerwowego, która polega na postępującym niszczeniu warstwy białek otaczających włókna nerwowe. W efekcie tych zmian dochodzi do demielinizacji, czyli rozpadu otoczki mielinowej, która stanowi warstwę ochronną i izolacyjną włókien nerwowych. Przypuszcza się, że ten proces może następować na skutek szkodliwych wpływów środowiskowych, predyspozycji genetycznych oraz nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Czynniki środowiskowe jako przyczyna stwardnienia rozsianego Do zewnętrznych czynników łączonych z patogenezą SM należą infekcje wirusowe i grzybicze oraz niedobór witaminy D.   Naukowcy badający rolę grzybów w rozwoju stwardnienia rozsianego stwierdzili, że patogenne grzyby, które rozwijają się w tkankach innych niż nerwowa mogą uwalniać toksyny, które niszczą astrocyty i oligodendrocyty ośrodkowego układu nerwowego. Mielina pozbawiona tych komórek glejowych ulega degeneracji.   Inne badania wskazują na to, że na wystąpienie objawów SM mogą mieć wpływ wirusy , np. wirus VZV wywołujący ospę wietrzną i półpaśca. Osoby, u których rozwinęło się SM, często wcześniej chorowały na ospę wietrzną i półpaśca.   Przyczyn stwardnienia rozsianego upatruje się również w niedoborach witaminy D. Ludzie zamieszkujący tereny, na których promieniowanie słoneczne jest mniejsze, częściej zapadają na SM. Może być to związane z mniejszą intensywnością syntezy witaminy D w organizmie. W surowicy większości pacjentów chorych na SM stwierdza się niedobór tej witaminy. Genetyczne podłoże stwardnienia rozsianego Stwardnienie rozsiane często występuje wśród bliskich krewnych osoby chorej. U osób,...

syrop z lipy w litrowym słoiku
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia
Syrop z kwiatów lipy – skuteczna metoda w walce z przeziębieniem
Syrop z kwiatów lipy ma właściwości napotne, przeciwskurczowe i uspokajające. Pity regularnie podnosi poziom odporności organizmu.

Syrop z kwiatów lipy ma właściwości napotne, przeciwskurczowe i uspokajające. Pity regularnie podnosi poziom odporności organizmu. Syrop z kwiatów lipy – sposób przygotowania Wskazówki:   Syrop można zapasteryzować – w tym celu należy przed przelaniem syropu do szklanych pojemników, doprowadzić go do wrzenia. Syrop pasteryzowany powinno się trzymać w piwnicy, zaś syrop niepasteryzowany w lodówce .   Składniki: 5 garści kwiatów lipy (zbiorów należy dokonywać na przełomie czerwca i lipca); litr wody; kilogram cukru; pół cytryny .   Poziom trudności – łatwe   Sposób wykonania: Kwiaty lipy umyj i obierz z łodyg, a następnie zalej litrem wrzącej wody (tak, żeby woda przykrywała kwiatostan). Do wrzątku wyciśnij sok z połówki cytryny. Przykryj i odstaw na minimum dobę (najlepiej na 48 godzin) w suche, zaciemnione miejsce. Kilka razy na dobę przemieszaj sok. Sok przelej przez sito lub gazę. Wsyp cukier do soku i zagotuj. Syrop przelej do słoików. Postaw słoiki do góry dnem na kilka godzin. Gotowe! Lubisz tran? Warto pić  tran - wzmacnia odporność organizmu . Niektóre chwasty mają właściwości lecznicze.  Bluszczyk kurdybanek jest najlepszy na zdrowie i odporność  organizmu. W jaki sposób zła dieta i stres wpływają negatywnie na organizm? Jakie są pozostałe  przyczyny braku odporności organizmu ? Korzystaj z dobrodziejstw medycyny naturalnej.  Traganek chiński na wzmocnienie odporności  jest wart wypróbowania. Czy w twojej rodzinie występowały przypadki stwardnienia rozsianego? Poznaj  przyczyny stwardnienia rozsianego .

Traganek chiński
© shihina/Fotolia.com
Styl życia
Traganek chiński – zioło na odporność
Korzeń traganka chińskiego to lek znany od wieków w medycynie naturalnej. Dzięki zawartości substancji leczniczych, traganek wspiera układ odpornościowy organizmu, działa antyoksydacyjnie, niweluje stres, ułatwia trawienie i pobudza apetyt.

Korzeń traganka chińskiego to lek znany od wieków w medycynie naturalnej. Dzięki zawartości substancji leczniczych, traganek wspiera układ odpornościowy organizmu, działa antyoksydacyjnie, niweluje stres, ułatwia trawienie i pobudza apetyt.   Traganek jest niezastąpiony w rekonwalescencji oraz doskonały w profilaktyce przeziębień i infekcji. Korzeń traganka chińskiego – właściwości Składniki lecznicze traganka są skumulowane w jego korzeniu. Tam znajdują się polisacharydy i saponiny, które mają szczególne znaczenie we wspieraniu systemu immunologicznego. Flawonoidy i glikozydy działają antyoksydacyjne czyli eliminują odpowiedzialne za procesy degeneracyjne komórek wolne rodniki.   Właściwości odżywcze i rewitalizujące traganka sprawdzają się szczególnie w leczeniu infekcji oraz powrocie do zdrowia po przebytej chorobie . Korzeń traganka zwiększa ilość energii, poprawia wytrzymałość, oczyszcza krew i usprawnia pracę układu krążenia. Pomaga w obniżaniu ciśnienia , wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i łagodzące stany zapalne. Korzeń traganka chińskiego – zastosowanie w fitoterapii Korzeń traganka można przyjmować w postaci naparów, preparatów zawierających z niego ekstrakt, może być również stosowany jako dodatek do potraw. Ma działanie rozgrzewające i pobudzające. Doskonale sprawdzi się jako składnik herbat z dodatkiem miodu i cytryny . Stosuje się go doraźnie – w chorobie, dolegliwościach żołądkowych, w stanach przemęczenia i stresu . Traganek może być używany cały czas, profilaktycznie oraz w celu ogólnego wzmocnienia układu odpornościowego. Korzeń traganka chińskiego – przeciwwskazania do stosowania Preparaty zawierające korzeń traganka nie są zalecane kobietom w ciąży oraz karmiącym ze względu na brak informacji na temat jego ewentualnego negatywnego wpływu. Ze względu na silne...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik